Fibula de la Suseni pentru „apărătorul pădurilor româneşti” Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 566 Vizualizări

Fibula de la Suseni pentru „apărătorul pădurilor româneşti”

Prefectul judeţului Mureş, dr. Lucian Goga, a conferit vineri, 1 decembrie, Diploma de Excelenţă şi „Fibula de la Suseni”, în semn de înaltă recunoaştere a întregii activităţi profesionale şi aportului deosebit la consolidarea identităţii comunităţii mureşene, avocatului Ioan Sabău Pop, Profesor Emerit al Universităţii „Petru Maior” din Târgu-Mureş.

Ceremonia a avut loc în Sala de Oglinzi a Palatului Culturii din Târgu-Mureş şi a fost organizată de Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş, cu ocazia Zilei Naţionale a României.

„O viaţă dedicată muncii şi performanţelor, în numele dreptăţii”

Laudatio-ul a fost rostit de prof. univ. dr. Cornel Sigmirean, preşedintele Senatului Universităţii „Petru Maior”, care a vorbit atât despre „opera elitelor politice şi intelectuale” care au pregătit Marea Unire de la 1918, cât şi despre profesionalismul avocatului Ioan Sabău Pop, cadru didactic asociat al Universităţii „Petru Maior”.

„Este cât se poate de firesc ca la acest moment de sărbătoare şi bilanţ, Prefectura Judeţului Mureş să omagieze pe acei oameni care prin a căror muncă şi inteligenţă societatea noastră să ne ofere speranţe să ne facă viaţa mai sigură, mai bun şi mai frumoasă. Printre ei se află şi profesorul universitar Ioan Sabău Pop, azi cadru didactic asociat al Universităţii „Petru Maior”. Pentru comunitatea academică de la „Petru Maior”, pentru mediul universitar reprezintă un motiv de mândrie, reprezintă recunoaşterea rolului Universităţii şi a universitarului în lumea contemporană, semnul respectului ierarhiilor valorilor, a elitelor, a refacerii legăturii cu tradiţiile intelectuale ale istoriei Europei, ale Europei creatoare de cultură şi civilizaţie”, au fost vorbele preşedintelui Senatului Universităţii „Petru Maior”.

De asemenea, prof. univ. dr. Cornel Sigmirean a mai spus despre prof. univ. dr. Ioan Sabău Pop că s-a dedicat, cu dăruire, „promovării valorilor, formării elitelor juridice ale judeţului Mureş”, respectiv că „a trăit o viaţă dedicată muncii şi performanţelor, în numele dreptăţii.”

Unirea, „vremea tuturor vremurilor neamului românesc”

Nume respectat în mediul academic mureşean, precum şi în Baroul Mureş unde profesează în calitate de avocat, prof. univ. dr. Ioan Sabău Pop are o activitate intensă şi apreciată în domeniul juridic. În acest sens, este binecunoscută implicarea avocatului Ioan Sabău Pop în mai multe procese care amendează modul păgubos în care Statul Român a retrocedat bunuri imobile, în special păduri, urmaşilor unor grofi transilvăneni.

„Este pentru mine o recunoaştere că fac parte din Cetatea Mureşeană şi din galeria ilustră a celor cărora li s-au conferit distincţia „Fibula de la Suseni”, a spus, în debutul discursului său, prof. univ. dr. Ioan Sabău Pop, care a mulţumit atât colectivului academic de la Universitatea „Petru Maior”, cât şi familiei sale.

Totodată, „apărătorul pădurilor româneşti” a făcut o incursiune în trecut, în urmă cu 99 de ani, reuşind să creioneze un tablou istoric al realităţilor politice ale anului 1918, care au culminat cu Marea Unire.

„Această Unire este vremea tuturor vremurilor neamului românesc”, a afirmat prof. univ. dr. Ioan Sabău Pop, care mai are în CV nu mai puţin de 12 cărţi (în calitate de autor sau co-autor), 12 cursuri universitare şi peste 100 de studii publicate în reviste de specialitate din ţară şi din străinătate, precum şi în volumele unor conferinţe de prestigiu.

Alex TOTH

 

 

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE