„Fibula de la Suseni” pentru „Édith Piaf de România” Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 633 Vizualizări

„Fibula de la Suseni” pentru „Édith Piaf de România”

Interpreta de muzică populară Leontina Pop a primit vineri, 1 decembrie, din partea prefectului judeţului Mureş, dr. Lucian Goga, Diploma de Excelenţă şi „Fibula de la Suseni” în semn de înaltă recunoaştere a întregii activităţi profesionale şi aportului deosebit la consolidarea identităţii comunităţii mureşene.

Ceremonia a avut loc în Sala de Oglinzi a Palatului Culturii din Târgu-Mureş şi a fost organizată de Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş, cu ocazia Zilei Naţionale a României.

„O regină a muzicii populare româneşti”

Laudatio-ul a fost rostit de părintele profesor Florin Bengean, care a trecut în revistă principalele repere ale carierei de excepţie, de peste patru decenii, a solistei Leontina Pop.

„Din spaţiul mirific al Ardealului, dintr-o comună de munte, avea să răsară pe lume cea care va deveni peste timp o regină a muzicii populare româneşti, distinsa doamnă Leontina Pop”, a afirmat părintele profesor Florin Bengean.

„În urma turneelor pe Valea Loarei, un ziarist francez a denumit-o Piaf de Roumanie, pentru că îşi cânta cântecele sale, apoi în costum oltenesc a interpretat din cântecele Mariei Tănase, apoi la final din repertoriul lui Édith Piaf ”, a mai spus părintele profesor Florin Bengean.

„Întotdeauna am purtat cu cinste tricolorul, cântecul, obiceiurile”

Familiarizată cu scenele din România de mai bine de 40 de ani, Leontina Pop îşi desfăşoară din 1982 activitatea la Ansamblul Profesionist „Mureşul” din Târgu-Mureş, are un palmares impresionant care cuprinde un loc 1 la concursul naţional „Cântarea României” (1980), 4 LP-uri la Electrecord, 9 albume de muzică populară, 4 albume de pricesne şi 3 albume de colinde şi este membră de onoare a Academiei Artelor Tradiţionale din România.

Totodată, la data de 8 ianuarie 2017, Leontina Pop a primit din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Ortodox al Alba Iuliei, Diploma, Ordinul şi Crucea „Credinţă şi Unire” pentru interpretarea pricesnelor.

„Felicitări tuturor care primeasc astăzi această mare distincţie, celor care au primit-o cu ani în urmă, sunt onorată, fericită, domnule prefect, simt din tot sufletul meu că mi-e răsplătită munca de peste 40 de ani şi cât voi trăi pe acest pământ, satul, valea, oamenii ni cânt. Întotdeauna am purtat cu cinste tricolorul, cântecul, obiceiurile de pe Valea Gurghiului şi a Mureşului Superior, oriunde m-am dus în lume am dus România, dragii mei. Vă mulţumesc din tot sufletul, vă rămân datoare prin aplauzele cu care m-aţi înconjurat de peste 40 de ani, familiei mele care întotdeauna a fost sprijinul meu moral, Ansamblului Artistic Profesionist „Mureşul” din Târgu-Mureş pentru că odată cu ansamblul şi Leontina Pop a crescut în valoare şi cât oi fi pe acest pământ, valea, mureşenii, satul ni cânt”, a mărturisit Leontina Pop, care a mulţumit apoi celor prezenţi într-un mod original, respectiv prin interpretarea melodiei „Asta-i România, colţişor de Rai”.

Alex TOTH

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE