Știi ce făceau ai tăi…acum 100 de ani? Expoziție dedicată Centenarului, la Palatul Culturii. Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 280 Vizualizări

Știi ce făceau ai tăi…acum 100 de ani? Expoziție dedicată Centenarului, la Palatul Culturii.

Consiliul Local al Municipiului Târgu-Mureș anunță licitație pentru vânzarea unei mari cantități de lemn de salcâm, rezultat în urma exploatării zonei Brațului Mort. Anunțul licitației este contrasemnat de primarul municipiului, pe nume dr. Ferenc Marty. Nu este vorba despre un univers paralel și, chiar dacă aveți nevoie de lemn de salcâm, nici nu vă grăbiți să pregătiți banii. Anunțul a apărut acum exact 100 de ani, într-una din publicațiile locale, ”Székely Napló” (Jurnal Secuiesc). Pagini din mai multe publicații apărute în acea perioadă sunt expuse pentru doar câteva zile pe holurile Palatului Culturii, într-o expoziție dedicată participării mureșenilor la Marea Unire, deschisă cu ocazia Zilei Naționale.

Expoziția, preambul al evenimentelor dedicate Centenarului

Expoziția intitulată ”Mureșeni în actul Marii Uniri”, cuprinde o mulțime de acte, înscrisuri, documente și volume despre Marea Unire, fiind rezultatul colaborării dintre Muzeul Județean Mureș, Biblioteca Județeană Mureș, și filiala locală a Arhivelor Naționale. ”Este o expoziție la care se lucrează de câțiva ani și este îmbogățită și îmbunătățită în permanență”, a relatat dr. Virgil Pană, cercetător științific și fost director adjunct al Muzeului Județean Mureș, actualmente pensionar, care se ocupă de mai mulți ani de acest proiect. Vizitatorii au ocazia să cunoască mureșenii care au participat la Marea Unire. ”Din păcate, nu avem fotografiile la toți cei 103 mureșeni care au fost trimiși cu credenționar, dar să sperăm că îi vom găsi pe toți până anul viitor”, a subliniat dr. Pană, în contextul în care expoziția este doar un preambul al unui mare proiect  câștigat la Ministerul Culturii, intitulat ”Mureșenii în tranșeele primului război mondial”, și finalizat în mod firesc cu anul 1918. Toți participanții de pe meleagurile mureșene la înfăptuirea Marii Uniri vor apărea însă într-un volum semnat de dr. Virgil Pană, un volum extrem de cuprinzător, care va conține și elemente biografice. Cartea va apărea până cel târziu toamna anului viitor.

Ce mai făceau ai noștri prin oraș?

În rest, ce mai făceau străbunicii noștri prin Târgu-Mureș, ne lămuresc ziarele expuse. Știrile zilei vorbeau despre incendierea revoltătoare a bisericii din Șard, de către autori necunoscuți. Mai mulți invalizi de război au fost jefuiți și un mare număr de români s-au refugiat din Rusia. Citeau știri despre starea frontului și îndemnuri cetățenești de participare la efortul de război și de a semna ”împrumutul de răsboiu”. Dar în principal își vedeau de viață. De exemplu, un comerciant anunța deschiderea unui mare Târg de Crăciun, și venea cu o mulțime de idei de cadouri pentru cei dragi. Se vindeau de toate, de la miere la șarete sau butoaie, se făceau anunțuri de angajare, ba chiar se și recicla, am aflat din paginile ziarelor locale de acum 100 de ani.

Dar nu vi le povestesc pe toate. Vă invit mai degrabă să profitați de cele câteva zile de funcționare a expoziției care oferă imagini extrem de evocatoare despre trecutul nu foarte îndepărtat al municipiului Târgu-Mureș. Intrarea este liberă.

Edith VEREȘ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE