Un sfert de milion de copii cresc în lipsa părinților, plecați la muncă în străinătate Social
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 168 Vizualizări

Un sfert de milion de copii cresc în lipsa părinților, plecați la muncă în străinătate

Numărul total al copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate se ridică la aproximativ 250.000, a anunțat organizația Salvați Copiii, prin intermediul unui comunicat de presă. ”Datele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție au înregistrat o creștere semnificativă în ultima perioadă, de la 85.000 în decembrie 2015 la peste 96.700 în iunie 2017. Datele culese de Salvați Copiii de la Inspectoratele Școlare Județene au relevat un număr mult mai mare de copii cu părinții plecați la muncă în străinătate, peste 212.000 de copii, iar aceste date nu sunt nici ele complete, pentru că includ doar copiii înscriși în sistemul educațional”, reiese din documentul amintit. În lipsa ambilor părinți sau a unui reprezentant legal, accesul copiilor la servicii de educație, sănătate, protecție juridică și beneficii sociale este limitat.

Copiii rămași singuri acasă pot fi marginalizați, a tras semnalul de alarmă Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al organizației. ”Atunci când este nevoit să rămână acasă fără părinți, pentru că aceștia lucrează în altă țară, un copil se simte abandonat, oricât de matur încearcă să înțeleagă situația. Mai mult, sentimentul de vină, că mama a plecat pentru a-i trimite lui bani, este copleșitor. Acestea sunt vulnerabilități emoționale majore, cu care psihologii noștri lucrează în centrele Salvați Copiii. Dincolo de acestea, însă, dacă părintele nu numește, atunci când pleacă, un reprezentant legal pentru copil, îl expune unor excluderi sociale dureroase, cărora nici măcar un adult nu le-ar face față. Sunt copii care nu merg în excursie cu ceilalți colegi, pentru că nu are cine să semneze pentru ei. Marginalizarea suplimentară a acestor copii are consecințe dezastruoase și pe termen lung”, a arătat Gabriela Alexandrescu.

Ca urmare a eforturilor Salvați Copiii, protecția copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate a fost reglementată legal, prin includerea, în anul 2013, în Legea 272/2004, a unei secțiuni speciale, Secțiunea 4 din Capitolul VI, Protecția copilului cu părinți plecați la muncă în străinătate.

Începând cu anul 2015, Salvați Copiii a creat noi direcții de intervenție în cadrul programului destinat copiilor din acest grup vulnerabil. A fost creat un serviciu gratuit de consiliere telefonică și online, au fost întreprinse demersuri de întărire a capacității instituțiilor relevante de a aplica legislația și de a oferi servicii acestor copii – crearea și promovarea de recomandări metodologice, instrumente de lucru, organizarea de dezbateri locale și regionale – și au fost derulate ample campanii de informare – campanii media și online, caravane locale de informare, distribuire de materiale în locuri relevante.

Analiza realizată de Salvați Copiii în colaborare cu Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție cu privire la implementarea legislației relevante, a arătat că prevederile legislative referitoare la protecția acestor copii nu sunt suficient cunoscute, îndeosebi în mediul rural și urban mic.

Comunicatul a fost realizat în contextul organizării în ultimele zile ale lunii noiembrie a Conferinței Naționale Provocări și soluții în protecția copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate – către o abordare națională, organizată de Salvați Copiii în parteneriat cu Tribunalul București, la care au participat în jur de 120 de participanți, reprezentanți ai instituțiilor centrale, cât și specialiști de formație interdisciplinară de la nivel județean și local.(E.V.)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE