Home / Invatamant / Conferinţă despre “Panama Papers”, la Universitatea “Petru Maior”. Aproape 400 de firme din România despre care “nu ştie nimeni ale cui sunt”…

Conferinţă despre “Panama Papers”, la Universitatea “Petru Maior”. Aproape 400 de firme din România despre care “nu ştie nimeni ale cui sunt”…

Distribuie

Facultatea de Științe Economice, Juridice și Administrative a Universității „Petru Maior” (UPM) din Târgu-Mureș a organizat joi, 7 decembrie, conferința cu titlul „Panama Papers, Paradise Papers – Impactul asupra economiei reglementărilor europene”.

Evenimentul a fost organizat în Aula „Tudor Drăgan” a Facultății de Științe Economice, Juridice și Administrative a Universității „Petru Maior” și s-a bucurat de participarea vicepreședintelui Comisiei de control bugetar a Parlamentului European, europarlamentarul Cătălin Ivan.

La eveniment au fost prezenți şi lect. dr. Raul-Felix Hodoș, conf. dr. Olimpiu Sabău-Pop, lect. dr. Lucian Săcălean și lect. dr. Ovidiu Spătăcean.

Vicepreședintele Comisiei de control bugetar a Parlamentului European a transmis pentru cei prezenți că nu ar vrea o discuție tehnică, ci un dialog despre ceea ce se întâmplă în viața de zi cu zi, afirmând că Panama Papers „a făcut lumină și ne-a ajutat să înțelegem mai bine ce se întâmplă în lume.”

Panama Papers

“Panama Papers” este denumirea consacrată unei anchete jurnalistice internaționale având la bază o scurgere masivă de informații confidențiale de la un birou de avocatură panameză, care a avut loc în august 2015. Mulțumită acestei anchete, în 2016 numeroase ziare și televiziuni au publicat simultan în 76 țări primele lor concluzii legat de metodele celor mai bogați oameni de pe planetă de a-şi ascunde averiile în paradisuri fiscale.

„1% dintre oameni, dar nici măcar atâți, cu avere enormă, devin din ce în ce mai bogați și ei controlează tot mai mult lumea. Cum ar trebui redusă această diferență? Ei folosesc legile statului ca să scape de taxe și impozite, au creat mecanisme să nu există legi pentru ei, au armate întregi care se ocupă cu averea lor, ei nu răspund în fața legii. Toate acestea nu am avea de unde să le știm dacă o ziaristă nu ar fi intrat în sistemul lor. Ea a scris cartea „Capitalul fără frontiere” despre această lume despre care oamenii de zi de zi nu știu nimic. Aceste firme fac înțelegeri cu guvernul să nu plătească taxele și impozite cum ar fi de exemplu Apple sau Google”, a declarat europarlamentarul Cătălin Ivan.

Situația României

În cadrul conferinței, Cătălin Ivan a prezentat pe scurt și situația țării noastre şi a subliniat faptul că deși de foarte multe ori auzim că România este cea mai coruptă țară, nu este chiar așa.

„În România, în prezent sunt 386 de firme despre care nu știe nimeni ale cui sunt, practic ale nimănui. Aceste firme funcționează foarte bine, indiferent de ce partid politic e la conducere, ele lucrează cu statul. Este foarte important să vorbim despre aceste lucruri, să punem presiune pe anumite instituții și să cerem transparență”, a subliniat  europarlamentarul Cătălin Ivan.

GÁLL Boglárka

 

 

 

 

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Popice: Înfrângere pe terenul campioanei en-titre

Distribuie Echipa de popicari din cadrul CSM Târgu Mureș a pierdut jocul etapei a IV-a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.