Oră inedită de muzică, cu 17 surzi şi persoane hipoacuzice Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 227 Vizualizări

Oră inedită de muzică, cu 17 surzi şi persoane hipoacuzice

17 surzi şi persoane hipoacuzice din Târgu-Mureş vor participa miercuri, de la ora 17.00, la repetiţiile orchestrei Liceului Vocaţional de Artă din municipiul reşedinţă de judeţ. Activitatea face parte din proiectul „Muzica este a tuturor! Şi a surzilor!(?)”, iar participanţii la repetiţii vor avea posibilitatea de a sta alături de cei 40 de instrumentişti din orchestra Liceului Vocaţional de Artă, pentru a descoperi efectele minunate ale muzicii transmise nu prin sunete, ci prin vibrații, metode vizuale și tactile.

Workshopuri gratuite

Cei mai curajoși participanți vor avea posibilitatea să încerce să cânte la instrumente muzicale.

„După evenimentul interactiv ne vom deplasa la orga istorică situată în Biserica Reformată din Cetate. Aici, alături de compozitorul dr. Csíky Csaba va urma explorarea mecanismul de funcționare al instrumentului: vom afla printre altele rolul burdufului, registrelor și al tuburilor labiale. După aceste două evenimente interactive, în compania interpreților de limbaj mimico-gestual vom povesti cu participanții despre experiențe”, a precizat Györgyjakab Miklós, coordonator de proiect.

Proiectul ”Muzica este a tuturor! Și a surzilor!(?)” este dedicat exclusiv surzilor și persoanelor hipoacuzice din Transilvania, iar workshopurile vor fi organizate, gratuit, la Târgu-Mureș, Cluj-Napoca, Odorheiu Secuiesc și Sfântu Gheorghe. Implementarea proiectului la Târgu Mureș este facilitată de Fundația Communitas, alături de partenerii strategici Deaf Health Care Center, Asociația Națională a Surzilor din România Filiala Mureș, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca prin Catedra de Pedagogie Muzicală.

„Cu toții suntem diferiți când vine vorba de cunoașterea lumii înconjurătoare. Surzii nu aud, dar simt muzica prin culegerea și sedimentarea informațiilor pe harta mentală, utilizând sisteme vizuale – vederea și kinestezice – mișcarea, atingerea. Prin implementarea unui proiect muzical special dedicat surzilor și persoanelor hipoacuzice din Transilvania, aceștia au posibilitatea să se familiarizeze cu lumea magică a muzicii”, a mai precizat coordonatorul proiectului.

Alex TOTH

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE