Premii inedite, la toate categoriile la Gala „Născut pentru sport” Sport
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 304 Vizualizări

Premii inedite, la toate categoriile la Gala „Născut pentru sport”

Au fost prezentați laureații ediției 2017 ai Galei Sportului Mureșean, eveniment organizat și derulat la sfârșitul fiecărui an de către Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Mureș. La aceasta au fost premiați sportivii legitimați la cluburile din Județul Mureș care au obținut cele mai bune rezultate pe parcursul acestui an, la categoriile Speranțe, Juniori și Seniori, precum și cele mai bune echipe.

Gala din acest an a fost precedată, în premieră, de o alta, organizată de către Asociația Junior Sport, cu sprijinul Consiliului Județean Mureș. Astfel, cele două gale s-au desfășurat sub genericul „Ziua Excelenței Sportului Mureșean”. Prima, cea numită „Născut pentru sport”, o acțiune la nivel național de promovare a sportului în rândul tinerei generații, a avut acest prim „popas” în județul Mureș. Din acest motiv, la eveniment au fost prezente numeroase personalități ale sportului românesc și mureșean, foști, actuali și posibili viitori campioni. Alături de ministrul Tineretului și Sportului, Marius Dunca, gala a reunit alte peste 100 de personalități sportive naționale și locale, cu nu mai puțin de șase președinți de federații. În cadrul galei au fost premiați 35 de foști și actuali sportivi, cu cele mai importante rezultate de-alungul timpului, la care s-a adăugat alte premii speciale. Nu au fost uitați nici cei care nu se mai află printre noi, dar au adus cândva glorie sportului mureșean și românesc, așa cum este cazul lui Anton Pongrácz sau Ladislau Simon. Primul, fost campion mondial la scrimă, numele lui fiind purtat de sala din cadrul UMF din Târgu-Mureș, a fost reprezentat de soția sa, iar în cazul lui Simon, singurul campion mondial al României la lupte libere a fost prezent fiul care îi poartă numele și duce mai departe tradiția, fiind antrenor la CS Mureșul.

Cei absenți și-au desemnat reprezentanți

 

Cele 35 de premii nu s-au acordat în urma unui clasament, scopul a fost cel de a cuprinde cât mai multe discipline sportive la care au excelat sportivii născuți și formați în județul Mureș. Chiar iubitorii sportului nu cunoșteau faptul că unii dintre cei premiați sunt mureșeni. Mulți dintre ei s-au afirmat la alte cluburi, deoarece la cele care i-au format nu aveau condiții pentru marea performanță. La unele discipline, cu mare tradiție în județ sau oraș își aveau locul mult mai mulți, dar nu puteau fi alese decât cei care au fost considerate vârfurile. În afara celor amintiți dintre omagiații post-mortem, alții au lipsit din motive obiective, fiind chiar angrenați în diverse competiții. Așa a fost cazul lui Ladislau Bölöni, considerat un simbol al sportului mureșean. Acesta antrenează o echipă din Belgia, care urma să aibă un meci important în campionat. El l-a desemnat pentru a primi peremiul din partea ministrului Dunca pe prietenul său Szalkay Jozsef, fost președinte al echipei de baschet BC Mureș (foto 1). La categoria Legende nu a fost prezentă nici Doina Baciu, care tocmai evolua la cei 60 de ani cu echipa de popice Electromureș Romgaz în Serbia, la Liga Campionilor. La aceeași categorie au mai fost premiați Ecaterina Oancia Iane (canotaj), Radu Voina (handbal), Traian Rus (Arte Marțiale), Alin Romulus Pacurar (lupte), Éva Ferencz Aczel (baschet), Nicu Pop (volei). În cazul unora, întâlnirile cu foști colegi de generație sau alte legende ale sportului românesc au fost mai mult decât emoționante. Așa a fost cazul lui Radu Voina, component al „generației de aur” a reprezentativei de handbal a României, care s-a reîntâlnit cu fost coechipier Ștefan Orban (foto 2).

 

Acitivi sau în retragere, au rămas uniți

Categoria Seniori campioni i-a cuprins pe dansatorii sportivi Miruna Gliga și Roman Cificli, înotătorul Norbert Trandafir, gimnastul Cristian Bațagă, jucătoarea de tenis de masă Szöcs Bernádett și campioana la bikini & fitness Ioana Şulea. Unii dintre aceștia sunt încă activi, astfel încât au lipsit de la eveniment, așa cum a fost cazul lui Szöcs, care tocmai câștigase un puternic turneu în Singapore, reprezentată din acest motiv de mama sa. Categoria Speranțe a avut în schimb cei mai puțini absenți, majoritatea fiind intrați în vacanța de iarnă. Cu excepția campionului european la duatlor Kovács Szabolcs, plecat în Anglia, ceilalți au fost prezenți, toți cu rezultate remarcabile, cu adevărat speranțe ale sportului mureșean: Mihnea Ionuț Ognean (șah), Schlier Zsuzsa (scrimă), Monica Bărăbaş, Andreea Târşoagă și Ioana Ugran (handbal), Constantin Hârgău (canotaj), Georgiana Lircă (judo), Fángli Henrieta (natație), Szeghalmi Krisztina (polo), Monica Duca (dans acrobatic). Și în cazul multora din această categorie, sau mai degrabă, prezența unor nume cu rezonanță poate constitui o reală motivație.

La finalul galei au fost oferite și alte premii speciale:  „O viață dedicată promovării sportului mureșean” (Tiberiu Bidiga), Trofeul „Sport în familie” (familia Boga-Reghin),  Trofeul „Doctorul tău de sport” (Dr. Adrian Iancu și Dr. Răzvan Melinte), Trofeul „Profu’ tău de sport” (Dajka Adalbert), Trofeul „Clubul de excepție“ (Tiger Budo Târgu Mureș), Szekeres Gerö (alpinist care a escaladat toate vârfurile importante ale Europei), „Părintele de excepție”, primit de reghineanul Ioan Merdar.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE