Mihai a’ lui Anton din Idicel, printre protagoniștii emisiunii „Vedeta populară” Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 708 Vizualizări

Mihai a’ lui Anton din Idicel, printre protagoniștii emisiunii „Vedeta populară”

Alertă pe Facebook în ziua de duminică, 10 decembrie. Nu era ceva legat de vreun  accident cu morți și răniți, cum  s-a obișnuit utilizatorul de telefon mobil, ci despre un fapt normal, chiar banal pentru mulți dintre internauți, și anume: ”Mihai a’ lui Anton pe TVR 1! ”.

Pentru mulți, acest nume nu spune nimic, dar pentru cei care îl cunosc, în special consătenii lui dragi, știu că este vorba de Mihai Moldovan din Idicel Pădure, rapsod popular cu sufletul, nu cu vreo diplomă atribuită de dragul așa zisei iubiri față de tradițiii.

Așa se face că Mihai Moldovan a apărut, duminică, 10 decembrie pe micul ecran, în cadrul ediţiei a opta a emisiunii concurs ”Vedeta populară” de la TVR 1.

Mihai Moldovan nu e străin de aparițiile la televiziunile naționale, dacă e să amintim doar emisiunea “La porţile ceriului”, de pe regretaul TVR Cultural, sau pe scena Ateneului Român în cadrul spectacolului de muzică tradiţională şi poezie „La porţile ceriului”, susţinut cu ocazia Zilei Culturii Naţionale.

Cel mai mult îi place , nu pe vreun platou, ci în locurile unde poate să transmită dragostea sa pentru tradiții, cei care l-au văzut la „Vara Arhanghelilor între părăie”, la Festivalul Văii Mureșului, Târgul Băilor de la Ideciu, sau la festivalurile de datini și obiceiuri de la Idicel Sat și Idicel Pădure, știu foarte bine pasiunea lui Mihai pentru autenticul românesc, exprimată uneori cu o insistență ieșită din comun, fapt ce denotă un lucru extrem de simplu: acestui om chiar nu-i rămân indiferente derapajele prezentului care îngroapă cu bună știință tradițiile.

Așa se face că Mihai s-a înscris în cadrul emisiunii „Vedeta populară”, titlu poate un pic cam pretențios pentru el, departe gândul lui de a fi o vedetă. Dar a decis să participe, poate așa îl mai vede o țară întreagă, și așa lumea mai află câte ceva despre ce avem, dar mai ales despre pericolul pierderii acestei avuții.

Mihai a deschis seria concurenților de duminică, 10 decembrie, aspiranții la un loc în semnifinala „Vedeta Populară”, loc care și l-a adjudecat în urma deciziei luate de juriul emisiunii format din Grigore Leşe, Mircea Dinescu, Laura Lavric, Constantin Enceanu şi Elise Stan. Mihai Moldovan a uimit audiența cu o doină ciobănească, acompaniat doar  de fluiera sa, şi „Brâul din idicel”, interpretat în duet cu Maria Butilă, reprezentantă de seamă a cântecului popular de pe Valea Mureşului Superior.

Mihai Moldovan continuă astfel în concursul „Vedeta populară”, cu restul de cinci  concurenţi care luptă pentru un loc în semifinală, emisiunea putând fi urmărită duminică, ora 21:00 pe TVR 1. Finala concursului este programată în noaptea de Anul Nou, când se va cunoaște fericitul posesor a sumei de 100.000 de lei oferită câștigătorului.

Dacă va fi sau nu câștigător, Mihai Moldovan rămâne un rapsod popular cu drag de tradiție, în fiecare loc unde pașii și viața îl poată, împărtășește celor din jur dragostea sa pentru frumos, tradițional și autentic, fapt pentru care merită un premiu special, care nu are preț, acela al recunoștinței noastre a tuturor față de un om pentru care tradiția reprezintă firescul, nu cel mimat de mulți alții care șe țin mari iubitori de folclor.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE