UPDATE: Mureşul pierde şi Autostrada Ungheni – Iaşi – Tîrgu Mureş? Ce spun parlamentarii? Administratie
  • redactia
  • 2 comentarii
  • 3312 Vizualizări

UPDATE: Mureşul pierde şi Autostrada Ungheni – Iaşi – Tîrgu Mureş? Ce spun parlamentarii?

După ce Autostrada Transilvania, cu traseul Borş – Oradea – Braşov se oprește momentan la Tîrgu Mureş, dacă va fi gata cândva şi până aici, mureşenii mai primesc o veste proastă.

 

Ministrul Transporturilor, Felix Stroe, deși în proiectul de buget figura refacerea studiului de fezabilitate pe tronsonul Autostrăzii A8 Tîrgu Mureș – Ditrău, a prezentat joi o altă variantă de autostradă care să lege Moldova de Transilvania și anume Iași-Bacău-Brașov și, implicit, renunțarea la proiectul Autostrăzii Iași-Tîrgu Mureș.

„Autostrada care să lege Moldova de Transilvania este o prioritate pentru guvern. În ceea ce priveşte legătura cu Transilvania a Moldovei, strategia noastră e următoarea. Pentru că este mai ieftin, este mai uşor de făcut şi trebuie făcută odată, oamenii ăia au aşteptări foarte mari. Și vom proceda aşa. Facem autostradă Iaşi – Bacău – Oneşti – Valea Oituzului – Braşov. Este un traseu mult mai uşor de realizat“, a spus Felix Stroe, potrivit Ziarului de Iași, care a mai afirmat că există deja discuţii avansate cu instituţii precum Banca Mondială, Banca Europeană de Investiţii şi Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare pentru asigurarea finanţării.
Zi de Zi i-a contactat pe majoritatea parlamentarilor din județul Mureș pentru a ne arăta cum vor susține continuarea proiectului A8 Iași-Tîrgu Mureș.


Văd partea bună a lucrurilor. Văd că după autostrada care leagă Tîrgu Mureş de Cluj și pentru care văd și cei care circulă cu mașina spre Cluj că se și lucrează, fiind asigurate finanțările necesare, și autostrada Tîrgu Mureș-Brașov este anunțată de ministrul Transporturilor, transformând astfel într-un adevărat nod de autostrăzi orașul nostru. Orice autostradă înseamnă dezvoltare economică de care Mureșul are nevoie. Voi face împreună cu toți colegii mei toate demersurile necesare pentru ca și proiectul Tîrgu Mureș-Iași să poată continua”, este mesajul deputatului Florin Buicu, președintele Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților.
De cealaltă parte, a Opoziției, lucrurile arată mai negre.


Au fost discuţii aprinse în Comisia de Buget şi Finanţe pentru finanţarea autostrăzii Iaşi-Tirgu Mureş. Din păcate, majoritatea PSD-ALDE-UDMR a votat bugetul Mininisterul Transporturilor, iar noi, PNL, am votat împotrivă. Ca parlamentar, împreună cu colegii din PNL am introdus în programul de guvernare liberal demararea cu prioritate a construcției Autostrăzii A8, Iaşi-Tîrgu Mureş”, ne-a declarat senatorul Cristian Chirteș, președintele PNL Mureș.
Deputatul UDMR Vass Levente avertiza, la sfârșitul lunii noiembrie, asupra intenţiilor guvernamentale de a renunţa la proiectul Iaşi-Tîrgu Mureş.


“E un proiect important pentru că deja am auzit săptămâna trecută, din județele din Moldova, că mai există un alt proiect care ar lega Iașiul prin Bacău cu Brașovul și s-ar lega la rutele europene nu prin Autostrada Transilvania Nord, ci prin Autostrada Transilvania Sud, Brașov – Sibiu, ceea ce pentru județul Mureș ar însemna o izolare”, ne-a declarat deputatul.

Astăzi, parlamentarul UDMR a fost tranșant.

„Un ministru poate susține orice. Însă sunt coinițiator al legii privind realizarea Autostrăzii A8, susținută de mine și de colegul meu Petru Movilă, deputat de Iași, și în Comisia de Transport din Senat. Legea care a trecut tacit și în plenul Senatului, urmând să fie susținută de UDMR și în Camera Deputaților. Aceasta va fi sarcina mea, să conving și deputații PSD, ALDE din Moldova și Ardeal ca să susțină și ei, la rândul lor, inițiativa noastră comună cu opoziția. A8 se poate realiza și prin împrumut, fiind pe coridorul de dezvoltare spre Estul Europei. Conform inițiativei noastre legislative comune, în patru ani s-ar putea realiza. Voi iniția realizarea unui cordon viu din deputații și senatorii din județele prin care ar trece Autostrada Tîrgu Mureș – Iași la începutul sesiunii din primăvară, în fața plenului Camerei Deputaților. Tîrgu Mureș nu poate rămâne capăt de autostradă și nici nu pot accepta spusele ministrului cum că la 100 de ani de la Unire, ar fi greu să trecem Carpații. La votul bugetului voi susține alocarea bugetară pentru A8”, ne-a declarat Vass Levente.

Așteptăm cu mare interes și alte puncte de vedere și, mai ales, ce vor face parlamentarii mureșeni pentru susținerea acestui proiect.
Vă reamintim că Senatul României a aprobat un proiect de lege privind construcția Autostrăzii Iași-Tîrgu Mureș în patru ani. Proiectul urma să ajungă în Camera Deputaților, care e cameră decizională. Dacă proiectul Ministerului Transporturilor va fi adoptat săptămâna viitoare, în 21 decembrie, în forma actuală, atunci proiectul de lege nu prea mai are nicio valoare.

 

UPDATE 16.12.2017. Cerere pentru parlamentari de la Iași

Unul dintre inițiatorii grupului „Împreună pentru A 8”, ieșeanul Cătălin Urtoi a subliniat într-un comentariu pe rețeaua de socializare FB că nu există niciun studiu pentru traseul Iași – Bacău – Brașov, fiind astfel imposibil de înțeles cum a rezultat că această variantă ar fi mai ieftină.
„Nici măcar pentru Iași-Tîrgu Mures nu se știe valoarea reală, deoarece studiile de fezabilitate nu sunt finalizate, or, aceste studii reprezintă 70 % din documentația proiectului, ele fiind cele care dau soluțiile de execuție și un preț apropiat de cel real! (…) Adevărul este că, prin această autostradă (Iași – Tg. Mureș), județele Iași, Neamț, Botoșani, Suceava, Harghita și Mureș ar lua o opțiune de dezvoltare extraordinară, iar centrul economic al țării s-ar transfera practic catre Cluj. De fapt, asta îi deranjează cel mai mult pe cei din sud, dar nu o spun! Prin această manevră, practic județele Suceava, Botoșani, Neamț si Harghita rămân izolate, iar transportatorii acestor județe vor avea de suferit ca și costuri si timp, din cauza acestui traseu ocolitor!”, a scris Cătălin Urtoi.
Grupul de inițiativă pentru A8 a inițiat mai multe acțiuni de susținere și sensibilizare a decidenților și a cetățenilor pentru continuarea A8. În septembrie, susținătorii proiectului au pornit în marș de la Iași spre Tîrgu Mureș și au prezentat o declarație de angajament care a fost trimisă parlamentarilor de pe traseul autostrăzii pentru a susține proiectul. În noiembrie, la Iași, un lanț uman a atras atenția autorităților că Iașiul și nu numai își doresc această autostradă.
Acum, ieșenii au cerut parlamentarilor din județele Iași, Suceava, Botoșani, Neamț, Harghita și Mureș “să voteze împotriva bugetului pe 2018, dacă autostrada „Ungheni – Iași – Tîrgu Mureș” nu va fi prinsă în acest buget!”

 

UPDATE. 18.12.2017. 

„Consider că autostrada Iași-Tîrgu Mureș este foarte importantă pentru dezvoltarea regiunii noastre. Am susținut acest proiect (inițiativă legislativă) personal, în numele grupului senatorial UDMR în comisia permanentă. În viitor vom susține toate inițiativele referitoare la acest proiect”, ne-a răspuns luni senatorul Novák Zoltán Csaba.

 

„Nu sunt de acord cu renunțarea la proiectul autostrăzii Iași-Tîrgu Mureș. Am susținut și voi susține orice inițiativă pentru continuarea proiectului de mai sus și mă voi opune vehement la o eventuală renunțare la acest proiect”, ne-a declarat Császár Károly Zsolt.

Ligia VORO

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • Autostrada Tg Mures_Iași este singura variantă realistă pentru a lega Moldova de Occident. Autostrăzile la noi se fac după interesele locale și de moment, dar, oricare ar fi varianta aleasă, prea devreme nu o să mergem pe ea, mă gândesc la un orizont de douăzeci de ani. De fapt, Carpații nu sunt traversați de nici o autostradă, de ex. între Polonia și Slovacia, unde se lucrează de ani buni și zona nu este atât de accidentată. Totuși, parlamentarii care au fost aleși de mureșeni trebuie să facă tot ce este posibil ca Tg Mureș să nu fie scos de pe acest traseu. Altfel taxați scump la noile alegeri…

    • La Bacau guvernantii vor sa faca autostrada pentru ca asa a vrut Hrebenciuc si senatortul Benea si acolo este sediul regional pe Moldova Iasiul nefiind pesedist ar putea pierde oare in dauna Bacaului?Ei bine da dar sper sa nu.Iasiul si Bacaul sunt judete vecine dar dusmane si care nu se inghit deloc,iar cum Liviu Dragnea trage toate sforile in partid acest infractor notoriu impreuna cu Tariceanu alt infractor notoriu dinsii vor sa sacrifice Moldova interesele acesteia si sa o saraceasca in continuare sistematic cu Clujul si cu Tirgu-Mures nu mai pot dar interesul acestor parlamentari infractori a fost si este distrugerea sistematica a economiei romanesti iar populatia acestei tari sa poata deveni in timp asistata social ope cind locul actualilor parlamentari dar si ai presedintilor celor doua camere este la puscarie.Uitati-va ca vor sa distruga integral codul penal doar ca sa scape Dragnea si Tariceanu de dosarele lor penale iar in acest moment Romania este condusa de mafie.

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE