Home / Sanatate / Zilele Universităţii de Medicină şi Farmacie Târgu-Mureş 2017. Aportul medicinei experimentale în cercetarea clinică

Zilele Universităţii de Medicină şi Farmacie Târgu-Mureş 2017. Aportul medicinei experimentale în cercetarea clinică

Distribuie

Centrul de Cercetări Avansate Medicale și Farmaceutice din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu-Mureș a găzduit marți, 12 decembrie, conferința „Aportul medicinei experimentale în cercetarea clinică”, în cadrul căreia au fost prezentate aspecte interesante privind terapia asistată de animale, precum și principiile de etică în cercetarea științifică desfășurată pe animale. Manifestarea a avut loc în cadrul Zilelor UMF Târgu-Mureș.

„De-a lungul timpului, câinii au avut un rol important în cercetare. Spre exemplu, tratamentul modern al diabetului se bazează pe studii făcute pe câini. Primele insuline au fost extrase din pancreas de câine și abia apoi s-a trecut la pancreasul de vită, motivul fiind strict economic – din pancreas de vită se poate obține mai multă insulină decât din pancreas de câine. (…) Istoria arată că toate tipurile de transplant au făcute pe câini. Există o serie de afecțiuni care se întâlnesc atât la oameni, cât și la câini, acestea având evoluție asemănătoare: boli ale creierului, cancere, boli degenerative etc.”, a afirmat șef de lucrări dr. Petre Boțianu.

„Câinii au capacitatea de a mirosi tridimensional”

Datorită funcției olfactive extrem de dezvoltate, câinii pot sesiza începutul unei crize de hipoglicemie sau hiperglicemie, a susținut șef de lucrări dr. Petre Boțianu, care a precizat că în Statele Unite ale Americii există organizații care se ocupă de antrenarea acestor câini.
„Un alt subiect foarte interesant se referă la câinii care au funcția olfactivă mult mai dezvoltată decât a oamenilor. Câinii au capacitatea de a mirosi tridimensional, această capacitate fiind, de altfel, utilizată de către polițiști de-a lungul timpului pentru a găsi droguri, muniții etc. Există posibilitatea de a antrena câinii pentru a mirosi compușii volatili care apar în diverse boli, iar acest lucru este relevat în studii publicate în reviste extrem de serioase. La ora actuală, există câini special antrenați să detecteze prin miros cancerele. Se pune foarte serios întrebarea dacă putem utiliza acești câini pentru screening? În privința pacienților diabetici, studii mai vechi au remarcat că după câțiva ani de conviețuire, aproximativ o treime și jumătate din câinii pacienților sesizează episoadele de hipoglicemie și hiperglicemie și încearcă să-și atenționeze stăpânii că ceva nu este în regulă. În SUA, există organizații care se ocupă cu antrenarea câinilor în acest sens. Un studiu realizat pe 17 pacienți diabetici cu câini a arătat efectele pozitive, la şapte dintre aceștia identificându-se ameliorări ale valorilor glicemiei”, a explicat șef de lucrări dr. Petre Boțianu.

Președintele Comisiei de Etică a Cercetării Științifice din cadrul UMF Târgu-Mureș, prof. univ. dr. Sanda Copotoiu, a vorbit despre rolul principiilor de etică în cercetarea științifică desfășurată pe animale, printre obiectivele comisiei regăsindu-se protejarea animalelor în cadrul experimentelor științifice, în vederea reducerii la minim a suferințelor, reducerii numărului de animale folosite în experimente sau înlocuirii lor cu alte modele experimentale atunci când este posibil, precum și argumentarea acestei protecții în fața publicului larg.

(Sursa: blog.umftgm.ro)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Situația epidemiologică a județului Mureș

Distribuie Conform statisticilor furnizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Mureș, numărul virozelor înregistrate la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.