Muzeul „Anton Badea”, solidar cu Muzeul Etnografic din Cernăuți Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 444 Vizualizări

Muzeul „Anton Badea”, solidar cu Muzeul Etnografic din Cernăuți

Cu ocazia celebrării Centenarului Marii Uniri a României, Muzeul Etnografic ”Anton Badea ” din Reghin, instituție publică aflată în subordinea Primăriei Municipiului Reghin și a Consiliului Local Reghin va desfășura, în decursul anului 2018, proiectul cultural ”Istoria așa cum este ea. Idealul Reîntregirii – un spațiu pentru educație civică”.

Proiectul are ca scop educația  prin și pentru  valorile culturale tradiționale și  artistice românești și universale, sub diverse forme: întâlniri cu oameni din mediul academic, al culturii și artei, concursuri de creație literară și artistică, expoziții de artă fotografică, evocarea unor personalități marcante ale istoriei cu rol în realizarea Unirii, simpozion de istorie orală,  recitaluri de poezie și momente artistice.

Proiectul va fi finanțat din bugetul local și are două componente. Prima o reprezintă derularea unei campanii de susținere a culturii românești și promovare a artei populare tradiționale în Bucovina de Nord,  ”Unitate în tradiții și cultură”. „Scopul campaniei este susținerea culturii românești, promovarea solidarității cu românii de pretutindeni și îmbogățirea patrimoniului cultural material, obiective care se vor concretiza în facilitarea obținerii unor donații de obiecte și îmbogățirea colecțiilor Muzeului Etnografic din Cernăuți, Ucraina, inaugurat în 21 noiembrie 2017”, a spus Roxana Man, directorul Muzeului Etnografic „Anton Badea” din Reghin.

A doua componentă are în vedere organizarea unei serii de evenimente culturale, educaționale și artistice care vor reuni activitățile  mai sus enumerate.

Solidari cu românii din Bucovina de Nord

Parteneri, în cadrul acestui proiect, sunt  Academia Română-Filiala Iași, Centrul Bucovinean de Artă Cernăuți, Ucraina și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Mureș.

„Noi am anunțat public proiectul și campania pe care o vom derula în decursul anului viitor, miercuri, 20 decembrie,  la Festivalul ”Vin colindătorii”. Pe această cale am lansat și invitația participanților, de a dona  un obiect de artă populară tradițională  sau  de artă contemporană, pentru Muzeul de Etnografie din Cernăuți. Obiecte care pot fi: de ceramică, textile de interior-peretare, lepedee, ob de uz casnic/ gospodăresc, icoane. Noi am avut, frecvent, bucuria să primim donații de obiecte de artă populară de la oameni generoși, care ne-am surprins plăcut de fiecare dată, reușind în felul acesta să extindem  colecțiile existente. De aceea, am considerat  acest obiectiv un gest eficient și la îndemâna oricui și mai ales, o responsabilitate morală pentru noi, să fim alături de românii cu care istoria nu a fost la fel de dreaptă. Am avut ocazia să particip la inaugurarea acestui muzeu, în 21 noiembrie 2017 cu ocazia celebrării Zilei Naționale a României și  Zilei Bucovinei și a fost o experiență frumoasă și tristă în același timp, pentru că am înțeles ce eforturi trebuie sa facă românii de aici să-și vorbească limba, să își poarte portul, lucruri pe care noi le facem fără opreliști.Evenimentele care se vor desfășura  la nivel național dar și european, ca urmare a declarării  anului 2018,  Anul Patrimoniului European și totodată Anul Centenarului Marii Unirii,  a reprezentat o motivație în plus,  pentru a lua această inițiativă de a fi solidari cu românii din Bucovina de Nord în obiectivele pe care și le-au propus de a nu lăsa să se piardă moștenirea culturală românească. În acest scop, vă invităm să fiți alături de noi în acest proiect, să găsiți bunăvoința și să donați, pentru Muzeul de Etnografie din Cernăuți, un obiect de artă populară tradițională!”, a precizat Roxana Man.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE