Home / Administratie / Gala Sportului Mureșean, o desfășurare aparte

Gala Sportului Mureșean, o desfășurare aparte

Distribuie

Gala Sportului Mureșean din acest an a avut o desfășurare aparte. Evenimentul desfășurat în Sala Mare a Palatului Culturii din Târgu-Mureș a fost precedat de o altă gală, cea inițiată de Asociația Junior Sport, odată cu lansarea primei reviste naționale, editată în premieră pe județe, Mureș fiind prima „escală”.

Dacă majoritatea echipelor fanion ale orașului, aflate în anii trecuți printre cele care luptau pentru titluri se află acum în declin, sporturile individuale au dețint și de această dată supremația.

În acestea s-au obținut rezultate remarcabile în competiții interne sau internaționale. La fel ca și în ultimii ani, titlul de cel mai bun sportiv al județului Mureș a revenit unui sportiv din artele marțiale. Mai corect spus, unei sportive. Aceasta a fost aceeași laureată ca și în ediția trecută, karatista Clubului Sportiv Sakura Târgu-Mureș, Székely Ildiko, eleva antrenorului Drocsa Jozsef. Ea a cucerit în acest an trei medalii la Campionatele Mondiale de Karate WUK desfășurate în Italia, la Montecatini, două de aur, obținute cu echipele de kumite ale României și argintul la individual, precum și alte trei medalii la Campionatele Europene, toate de aur. Locul al doilea a fost ocupat de asemenea de aceeași sportivă ca și anul trecut, sportiva Andrea Kiss Apostolache, de la Clubul Sportiv Mureșul. Performera pregătită de antrenorul emerit Horváth Attila a ocupat primul loc în acest clasament în urmă cu doi ani și s-a clasat tot a doua anul trecut. Andrea este tot o practicantă a artelor marțiale și a obținut în luna noiembrie medalia de argint la Campionatele Mondiale de Kungfu din China, la proba de taijiquan și a încheiat în proba de sabie pe locul IV, iar la Campionatul Național de kung-fu wushu tradițional a cucerit medalia de aur la taiji qixie (cu armă), fiind campioană națională și medaliată cu argint la taijiquan tradițional. Clasamentul îi are în continare pe următorii sportivi seniori: Fángli Henrietta (natație-CSȘ Tg. Mureș), vicecampioană națională; Poczo Zoltán (kickbox- Black Diamond Fight), campion european și național; Koncz Attila (kickbox- Black Diamond Fight), campion european și național; Kovács Szabolcs (triatlon- Master Ski&Bike), campion european de tineret la duatlon și campion naáional; Doina Baciu (popice- Electromureș Romgaz), campioană națională și medaliată cu argint la Cupa Europei; Mădălina Florea (atletism- CAM Sighișoara), triplă vicecampioană națională; Răzvan Kovacs (lupte libere- CS Mureșul), vicecampion european și campion național, Varo Norbert (fotbal tenis- Gombos Martial Arts), campion european la categoria U 21.

Discipline diverse la Juniori și Speranțe

Următoarea categorie premiată a fost cea de la Juniori, unde primul loc a fost ocupat de spadasina Clubului Sportiv Școlar Târgu-Mureș Schlier Zsuzsa, campioană națională și locuri fruntașe pe plan internațional, locul IV la Europene și locul VI la Mondialele de juniori, practicanta disciplinei care a adus României singurul titlu olimpic la ultima ediție. Ea a fost urmată pe podium de popicara clubului Electromureș Romgaz Fekete Réka și de campioana de la bikini-fitness Ioana Șulea (CSU Târgu-Mureș). Următorii clasați au fost: Miklos Rareș (atletism-CSȘ Sighișoara), Meszáros Balázs (natație- CS H2O Tg.Mureș), Varga Eliza (volei- CSU Tg.Mureș), Monica Bărăbaș (handbal- CS Olimpic Tg.Mureș), Zöldi Tamás Botond (triatlon- Master Ski&Bike Tg.Mureș), Dorin Rad (canotaj- CS Mureșul Tg.Mureș și Szöcs Attila (orientare sportivă- CS Orienter Tg.Mureș). Ultimele categorii la individual a fost cele de la Speranțe, fiind și cea mai numeroasă, cu un total de 38 de sportivi și cea pentru sportivii cu dizabilități și antrenorii lor. Aceștia nu au fost însă ierarhizați, criteriile de departajare putând fi relative, având în vedere categoriile din care fac parte, după cum specifica Iuliana Rus, directorul Direcției Județene pentru Sport și Tineret Mureș. Evenimentul a cuprins și emoționante momente artitistice și s-a încheiat cu premierea  celor mai bune echipe. Pe primul loc a fost numită formația feminină de popice CS Electromureș Romgaz Târgu-Mureș, vicecampioană națională, câștigătoare a Cupei României și medaliată cu argint la Cupa Europei, care tocmai în momentele festivității obținea în Serbia calificarea în „sferturile” Ligii Campionilor. La categoria juniori cea mai bună echipă a fost desemnată la fete echipa de volei cadete de la CSU Târgu-Mureș, campioană națională a categoriei și la masculin cea de hochei pe iarbă de la CSȘ Târgu-Mureș, la rândul ei campioană națională.

Prezențe de marcă la o premieră aparte

La dublul eveniment, numit prin reunirea celor două gale „Ziua excelenței sportului mureșean” s-au alăturat invitați de marcă din lumea sportului românesc și mureșean. Alături de ministrul Tineretului și Sportului, Marius Dunca, s-au mai aflat Camelia Potec, președintele Federației Române de Natație și Pentatlon Modern, campioană olimpică la înot, Alina Dumitru, vicepreședintele Federației Române de Judo, campioană olimpică și multiplă medaliată la Europene și Mondiale, Valeria Răcilă van Groningen, fostă campioană olimpică la canotaj, Gheorghe Berceanu, laureat olimpic, mondial și european la lupte greco-romane, Anca Pătrășcoiu, medaliată olimpică la natație, Cristinel Romanescu, președintele Federației Române de Tenis de Masă, Amatto Zaharia, președintele Federației Române de Kempo,  Gruia Docan, președintele Federației Române de Karate Kyokushin, Ștefan Orban, membru al echipei „de aur” a reprezentativei de handbal a României. Dintre cei locali, au fost prezenți cei trei președinți ai unor federații sportive din România: Vasile Gliga (FR Dans Sportiv), Gabriel Toncean (FR Culturism și Fitness), Klosz Péter (FR Triatlon), precum și majoritatea primarilor din localitățile care s-au alăturat proiectului: Reghin, Sighișoara, Târnăveni, Iernut, Luduș, Ungheni, Sărmașu, Deda, Râciu, Batoș, Răstolița, Solovăstru, Rușii Munți, Suseni, Iclănzel, Ibănești, Voiniceni.

„Particip la aceste gale pentru că sportivii din această zonă a țării au dat în decursul anilor numeroase valori. Am vizitat Sala Sporturilor și Patinoarul Artificial acoperit, nedefinitivat și am constatat că aceste două baze trebuiesc introduse în circuit. Târgu-Mureșul și județul Mureș merită acest lucru și la nivelul Ministerului vom face tot posibilul să acordăm sprijin pentru ca acest oraș să fie introdus pe harta unor competiții internaționale majore”, a rostit ministrul Marius Dunca.

Reprezentanții Consiliului Județean Mureș, principalul partener al proiectului, Péter Ferenc, președinte și Alexandru Cîmpeanu, vicepreședinte, au salutat la rândul lor această inițiativă și și-au exprimat tot sprijinul în derularea proiectului. „Suntem bucuroși să sprijinim o asemenea inițiativă, dedicată promovării sportului în rândul copiiilor. Sportul este foarte important, formează caractere, este cel mai bun ambasador al unei localități și chiar a unei țări, este important pentru sănătatea unei națiuni. Tineretul trebuie îndreptat spre sport și asemenea inițiative au tocmai acest rol”, au fost cuvintele vicepreședintelui Alexandru Cîmpeanu.

Prezentarea legendelor și a speranțelor, una de înaltă ținută

Cei amintiți au onorat acest eveniment pentru a înmâna premiile celor desemnați de către Asociația Junior Sport, iniáiatoarea proiectului. Gala „Născut pentru sport” a continuat cu acordarea a 35 de premii, pe mai multe categorii, în mai multe cazuri făcându-se chiar o adevărată „predare de ștafetă”, de la Legende la Campioni Seniori și Speranțe, fiind oferite și premii speciale, pentru manageri din sport, medicul sportiv, părintele sau familia dedicate sportului. Festivitatea decernării celor 35 de premii a fost precedată în cazul fiecărui premiat de o scurtă prezentare a performerilor, de ieri și de azi, cu imagini proiectate pe un ecran. În cazul celor care nu au putut participa din diverse motive, aceștia au desemnat o altă persoană să îi reprezinte. Decernarea celor 35 de trofee nu s-a făcut după o anumită ierarhie, nu s-au întocmit clasamente, scopul fiind acela de a prezenta și omagia câteva dintre valorile sportului mureșean de-a lungul timpului, cu specificația că acestor liste li se pot adăuga și multe alte nume.

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.