Mega-finanţare de la Guvern pentru Aeroportul „Transilvania” Business
  • redactia
  • 2 comentarii
  • 4624 Vizualizări

Mega-finanţare de la Guvern pentru Aeroportul „Transilvania”

Preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Péter Ferenc, a anunţat joi, 28 decembrie, cu ocazia unei conferinţe de presă, că proiectul de buget pentru anul 2018 prevede că Aeroportul Internaţional „Transilvania” Târgu-Mureş va beneficia de suma de 40 de milioane de lei, din partea Guvernului României, pentru lucrările de reabilitare a pistei de aterizare-decolare.

„Finanţarea pistei nu înseamnă reabilitarea aeroportului”

Având în vedere că în acest an Aeroportul Internaţional „Transilvania” a beneficiat de o alocare bugetară de 10 milioane de lei din partea Guvernului, cei 40 de milioane de lei din 2018 ar însemna acoperirea aproape în totalitate a investiţiei, care se cifrează la circa 53 de milioane de lei.

„Anul trecut am primit din partea Guvernului României 10 milioane de lei, iar ceea ce se preconizează, probabil aţi auzit, deşi n-a apărut încă în Monitorul Oficial, bugetul pe anul 2018, în comisiile din Parlament şi la votul final a fost votată suma de 40 de milioane de lei pentru Aeroportul „Transilvania”. Pe această cale aş dori să mulţumesc conducerii UDMR pentru că a susţinut acest proiect şi pot să spun cu mândrie că sunt preşedintele Consiliului Judeţean care a primit cei mai mulţi bani pentru reabilitare, 40 de milioane de lei pentru Aeroportul „Transilvania”, astfel dacă adunăm 10 cu 40 este o diferenţă foarte mică până la 53, deci aproape în totalitate reabilitarea va fi finanţată de către Guvernul României. Bineînţeles, trebuie să menţionăm că finanţarea pistei nu înseamnă reabilitarea aeroportului, încă sunt foarte multe lucrări de realizat în jurul aeroportului, deci sumele care au fost alocate pentru aeroport din surse proprii vor fi necesare pentru realizarea celorlalte lucrări”, a precizat Péter Ferenc.

Certificat de aerodrom la nivel european

O altă veste bună se referă la primirea, de către Aeroportul Internaţional „Transilvania”, a unui nou certificat de aerodrom la nivel european.

„La Aeroportul „Transilvania” ce este important există un nou certificat de aerodrom la nivel european, ceea ce este esenţial pentru funcţionarea în continuare a acestui aeroport. În 2017 s-a terminat proiectul de reabilitare a pistei de aterizare-decolare şi în data de 3 octombrie a fost dat ordinul de începere a lucrărilor, iar în 5 octombrie a fost predat terenul pentru investitor, asta însemnând că cel puţin în acest moment, chiar dacă lucrările sunt sistate până în 31 ianuarie 2018, acestea trebuie finalizate la termenul contractat. Menţionez că din cauza vremii neprielnice contractul de lucrări a fost sistat până în 31 ianuarie. De ce 31 ianuarie? Iniţial ni s-a cerut să fie până în martie, dar am convenit cu societatea comercială care a câştigat licitaţia să fie 31 ianuarie şi înainte cu 5 zile de terminarea termenului de sistare să fie o altă prelungire pentru că nu avem de unde să ştim din timp care vor fi condiţiile meteorologice în luna februarie. Ni se spune că va fi o iarnă blândă, s-ar putea să fie, s-ar putea să nu fie, dar ceea ce este important, o să sistăm lucrările până la revenirea vremii într-o stare în care pot fi executate lucrările de reparaţii, mai ales că în acest moment se lucrează la anumite lucrări de terasare, de canalizare pluvială, unde cel mai important lucru este să nu fie ploi”, a subliniat preşedintele Consiliului Judeţean Mureş.

„În vara anului 2018 vom avea curse aeriene şi de pasageri”

Totodată, Péter Ferenc a menţionat că instituţia pe care o conduce se află în discuţii continue cu diverşi operatori aerieni.

„În continuare, sunt negocieri permanente cu operatorii aerieni pentru curse, noi nu numai că sperăm, putem să spunem că suntem convinşi că în vara anului 2018 vom avea curse aeriene şi de pasageri de pe Aeroportul Târgu-Mureş şi pentru acest lucru facem toate demersurile ca această dată să fie cât mai apropiată”, a arătat Péter Ferenc.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • toti se bat cu pumnii in piep care va fi cel ce va taia panglica. pana la urma se va deschide acest aeroport. problema majora este, cum se poate ajunge decent la acest aeroport. orice aeroport din lume are un transdport in comun, ai o sansa reala sa ajungi la timp acolo indiferent de trafic sau de vreme. la aeroportul acesta nu poti ajunge doar daca ai rude sa te aduca si daca au chef sau timp sau marea jecmaneala zis TAXI. Taxi-urile iti iau atatia bani cat te costa biletul de avion de multe ori. cine are interes in toata afacerea asta? este de plansul lumii ce se face la Tg. Mures in aceasta privinta.

  • UDMR-ul s-a văzut de-a lungul timpului (când mai mereu a fost de partea PSD-ului) cum ,,s-a implicat,, în dezvoltarea Ardealului de Est, care a rămas cel puțin la fel de înapoiată ca Moldova.
    Acum vorbind de aeroport, eu nu mai am speranțe că acesta va mai prinde din urmă Clujul, deși este situat lângă o viitoare autostradă. Clujul are peste 2 milioane călători anual, profit care îl face imbatabil pe termen lung – poate din resurse proprii să se dezvolte. Sibiul are peste 0,5 milioane călători pe 2017 și două aeronave Wizz bazate. Brașovul va începe la anul construirea terminalului de călători și în doi-trei ani aeroportul va fi operațional. În aceste condiții, ce șansă mai are Tg. Mureș de a avea un aeroport viabil, care să se autosusțină, nu să fie o eternă gaură neagră în bugetul județului. Cred că asta ar fi de fapt problema de rezolvat: dacă noi mai putem avea aeroport pe care să-l și folosim, care să ne ajute la a călători peste tot în Europa, și nu doar să cheltuim banii aiurea. Desigur că putem să ne felicităm la anul că mai aterizeazăî de deouă-trei ori pe săptămână un avion Wizz, dar de ce nu s-au căutat vinovații pentru situația în care s-a ajuns cu aeroportul. Poate ar trebui găsiți și întrebați : ați fost competenți sau ați urmărit interesele altora?

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE