Home / Comune / VIDEO, FOTO: Lumina Nașterii Domnului pe acorduri de colinde la Chiheru de Jos

VIDEO, FOTO: Lumina Nașterii Domnului pe acorduri de colinde la Chiheru de Jos

Distribuie

Primăria și Consiliul Local al comunei Chiheru de Jos împreună cu Asociația Culturală „Comoara Transilvaniei” au organizat miercuri, 27 decembrie, la Căminul Cultural din Chiheru de Jos, spectacolul folcloric „La toată casa-i lumină!”.

Protagoniștii spectacolului de colinde au fost membrii Ansamblului folcloric „Moștenitorii” din Chiher și Urisiu, Grupul Vocal „Zestrea Ardealului”, coordonatori prof. dr. univ. Marina și Dorin Simionescu și solista Iulia Maier, care a semnat și regia artistică a spectacolului.

„Iată că bunul Dumnezeu a plănuit pentru noi o întâlnire într-o zi de mare praznic, sărbătoarea Sfântului Ștefan. Ne întâlnim tot din praznic în praznic, ultima oară ne-am întâlnit cu cei din Chiher și Urisiu de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, iar acum la un spectacol folcloric și de colinde intitulat sugestiv „La toată casa-i lumină”. Cum ar putea fi decât lumină la fiecare casă, la doar o zi distanță de praznicul Nașterii Mântuitorului, decât lumină în case, când în Chiher și Urisiu sunt atâția copii, și fiecare casă este luminată de un suflet tânăr. Am venit cu foarte mare bucurie la cei din comuna Chiheru de Jos, pot să spun că mă simt ca o fiică a satului, de fiecare dată am fost primită alături de colegicu mult drag, ospitalitate și multă iubire, fapt pentru care le mulțumesc chiherenilor și urisenilor. Acesta este motivul pentru care de această mare sărbătoare a Nașterii Domnului am adus în fața chiherenilor și urisenilor un spectacol de o înaltă clasă, cu artiști din Chinteni, Cluj, din Țara Moților de la Abrud, din Târlișua, Bistrița, din Hunedoara  și din Mureș”, a precizat Iulia Maier, reprezentanta Asociației Culturale „Comoara Transilvaniei”.

Debut artistic pentru dansatorii Ansamblului „Moștenitorii”

Seara a fost dedicată datinilor și obiceiurilor specifice sărbătorii Nașterii Domnului, la loc de cinste fiind colindele, interpretate cu mic cu mare de artiștii care au luminat prin glas Căminul Cultural din Chiheru de Jos, nu înainte ca cei prezenți să primească binecuvântarea părintelui paroh Petru-Florin Uilean din Chiheru de Jos.

Spectacolul a fost deschis de Grupul vocal al Școlii Gimnaziale „Iuliu Grama” din Ciheru de Jos, coordonat de profesorul de religie Adrian Ilovan, urmat de primii soliști din cadrul Grupului Vocal „Zestrea Ardealului”, Vasile Milchiș din Chinteni, județul Cluj, Alexandra Vereș din Abrud.

A urmat momentul special al serii, debutul pe scenă al celor mai tineri moștenitori din comuna Chiheru de Jos, grupa de dansatori clasele primare din cadrul Ansamblului folcloric „Moștenitorii” din Chiher și Urisiu, coordonați de instructorii  Valentina și Nicolae Bologa.

Au urmat să încânte asistența soliștii Diana Fechete din Târlișua, Bistrița, și Ioana Spătăcean, din Hunedoara, completați de un nou moment de dans popular cu grupa claselor V-VIII din cadrul Ansamblului „Moștenitorii”.

Seara de colinde a mai adus pe scenă soliștii Mădălina Mureșan din Bistra Mureșului, comuna Deda, Daria Pogăcean, Andreea Morar din Suseni, Flavius Pop din Cluj, solista Iulia Maier, iar la final Grupul de colindători „Zestrea Ardealului” a interpretat colinde specifice zonelor Mureș, Hunedoara, Alba, Bistrița și Cluj. La final, toți protagoniștii spectacolului au urcat pe scenă, la loc de cinste fiind colindul care a dat și titlul spectacolului, „La toată casa-i lumină”.

Lucruri deosebite pentru comunitate

„La sărbători, când era lumea bună, mai bună și mai valoroasă ca cea de azi, se petrecea și se respecta, își transmiteau forma de bunătate altuia, chiar dacă viața lor era cu mult mai grea decât a noastră. Acea lume, în care cei mai mulți sunt duși departe, departe, știa să aprecieze frumosul, omenia și buna înțelegere. Unul din dezideratele Primăriei Chiheru de Jos este de a face lucruri deosebite pentru comunitate. Când am văzut ce copii deosebiți sunt la Urisiu și la Chiher mă gândesc că este imposibil să nu mai știe ei juca, să nu mai știe cânta, să se lanseze la diverse niveluri. E atât de important ca un om, fie el tânăr sau adult, să înțeleleagă ce înseamnă muzica, ce-i cu elementele frumosului din viață. Vine vremea când lumea te selectează foarte dur și e foarte important să știi câte ceva, și să porți după tine un element care te caracterizează”, a spus Eremia Pop, primarul comunei Chiheru de Jos.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Expoziția „Războiul Monumentelor” și lansare de carte, la Biblioteca Județeană Mureș

Distribuie Reprezentanții Bibliotecii Județene Mureș au anunțat luni, 18 martie, începerea expoziției „Războiul Monumentelor”, care …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.