Home / Cultură / VIDEO, FOTO: Seară de tradiții autentice la Idicel Pădure

VIDEO, FOTO: Seară de tradiții autentice la Idicel Pădure

Distribuie

Unul din cele mai pitorești locuri din județul Mureș este cel al Văii Idicelului, cu un peisaj mirific dar și cu oameni iubitori de tradiții, obiceiurile zonei fiind păstrate cu sfințenie atât în Idicel Sat cât și în Idicel Pădure.

Tradiția spune că la Idicel Pădure, lumea se adună între Crăciun și Anul Nou la Căminul Cultural din sat să se bucure de datinile și obiceiurile de iarnă grație festivalului ”Sculați gazde nu dormiți”, eveniment care și-a consumat marți, 26 decembrie,  cea de a XII-a ediție.

„Dar pe care îl aducem Mântuitorului nostru Iisus Hristos”

La buna organizare a festivalului au contribuit Primăria și Consiliul Local Brâncovenești, Consiliul Parohial din Idicel Pădure, alături de oameni de bună credință din sat care au făcut ca festivalul să dăinuie și în acest an, Vasile Aurel Danciu  și părintele paroh  Eugen Micu din Idicel Pădure. „Pentru noi această zi este una extrem de importantă, în primul rând pentru că sărbătorim Nașterea Mântuitorului Hristos. Mă bucur că lumea a venit în număr mare la acest festival, pentru a ne bucura împreună . La Crăciun, se fac daruri, iar noi, acest festival îl închinăm și îl aducem ca dar  Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Cu ocazia Sfintelor Sărbători le doresc la toți să aibă parte numai de bucurii, Mântuitorul Iisus Hristos să coboare în inimile , sufletele și în casele tuturor lumina cea curată a bucuriei harului Duhului Sfânt”, a precizat părintele Eugen Micu.

Moment de reculegere pentru Gheorghe Sava

Festivalul a debutat cu binecuvântarea părintelui Valentin Vârva, Propop al Reghinului, și cu un moment de reculegere în memoria lui Gheorghe Sava, cel care s-a îngrijit ani de-arândul de organizarea festivalului de datini și obiceiuri de iarnă de la Idicel Pădure.

„Sunt foarte bucuros și mândru în același timp că am reușit să organizăm acest festival pentru idiceni, prin care nu facem altceva decât să promovăm tradiția și obiceiurile . Este extrem de frumos acest lucru, fapt pentru care aș dori să-i felicit  pe toți cei implicați în organizare, formațiilor prezente și toți ceilalți care au contribuit prin strădania lor la reușita acestui eveniment.  Îi felicit pe cei direct implicați în organizare, tot așa băieți, dați bătaie că faceți bine ce faceți. Sărbătorim Crăciunul, urmează Anul Nou, și în numele conducerii primăriei și al meu personal vă urez un Crăciun Fericit, și un an nou cu liniște în familie, sănătate și bucurie. La mulți ani, tuturor. Având în vedere că până în acest an, anual, la organizarea acestui festival de la Idicel Pădure, principalul organizator a fost fostul consilier Gheorghe Sava, Dumnezeu să-l ierte, să păstrăm un moment de reculegere în amintirea acestuia”, a precizat Ördög Ferencz, primarul comunei Brâncovenești.

Turca, obicei păstrat cu sfințenie la Idicel

Ilie Frandăș, prezentatorul spectacolului i-a poftit pe scenă pe cei care au dat savoare festivalului, deschis de Ansamblul folcloric  din Idicel Pădure, cu nelipsita turcă, obicei păstrat cu sfințenie la Idicel Pădure.  „Turcașii se duc în fața bisericii, obiceiul fiind considerat unul păgân, iar preotul iasă în fața bisericii , nu-i lasă înăuntru, și le face o dezlegare ca să poată umbla cu turca , și le ține o predică despre cum să se comporte la casele oamenilor, să nu facă vreo trăznaie, deoarece ghidușul se întâmplă să mai facă câte o prostie.”, a precizat Ilie Frandăș.

Programul a continuat cu solistele Raluca Rotaru  și Cristian Oltean, din Petelea, urmați de Ansamblul folcloric „Coronița” de la Solovăstru, cunoscut atât în țară cât și peste hotare, fapt pentru care se poate mândri cu recunoașterea din partea Federației Internaționale de Folclor. Au încântat asistența Daiana Suciava din  Gurghiu și Călin Moldovan  din Idicel Pădure, după care dansurile populare maghiare au încântat  publicul prezent, aduse pe scenă de Formația de dansuri maghiare din Vălenii de Mureș, comuna Brâncovenești,

Colindători din Solovăstru, Idicel, Gurghiu și Orșova

Nelipsită de la un festival dedicat datinilor și obiceiurilor populare, rapsodul popular Rafila Moldovan din Idicel Pădure nu a venit singură, ea fiind însoțită pe scenă de un grup de colindătorti din Idicel Pădure, grup care a inclus-o și pe solista Teodora Suciu.

Colindele au continuat pe scenă, în interpretarea soliștilor Alexandra Bugnar din localitatea Logig, comuna Lunca, Adriana Dunca din Orșova, comuna Gurghiu și Denisa Gliga din Gurghiu care au prefațat un nou moment de magie adus de dansatorii din Idicel Sat coordonați de Petrișor Ilea.

Surorile Daiana și Iuliana Ciurba  din Gurghiu au adus pe scenă colindele Văii Gurghiului, completate de cei mai tineri colindători ai festivalului, elevii Școlii Generale din Idicel Pădure, conduși de învățătorul Decebal Pop.

Programul a continuat cu recitalurile susținute de solistele Laura Stoica, Georgiana Pușcaș din Nadeșa, comuna Beica de Jos, Diana Tișe, și Grupul de colindători din Orșova coordonat de părintele prof. Dan Covrig.

Oaspete supriză

Una din surprizele serii a fost adusă pe scenă de Grupul de colindători din Ideciu de Sus, condus de personaj surpriză pentru cei prezenți, dar fiind masca care îi acoperea fața, nu și gesturile și dezinvoltura cu care a cântat, povestit dar mai ales și-a prezentat ghidușiile care l-au făcut vedetă populară pe rapsodul popular Mihai Moldovan, grație emisiunii concurs de la TVR unde s-a numărat printre participanți.

 

Finalul festivalului i-a adus pe scenă pe dansatorii seniori din Ansamblul „Doina Mureșului” și cei din Formația de dansuri din Idicel Pădure, alături de invitații speciali ai serii, Mihaela și Ciprian Istrate.

A fost o adevărată sărbătoare a tradițiilor și obiceiurilor de iarnă, Idicelul fiind în continuiare un loc unde autenticul românesc continuă să trăiască grație oamenilor simpli și frumoși  care iubesc valoarea satului și o păstrează neștirbită în fața tăvălugului timpurilor moderne.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

VIDEO. Pui drăgălaș de pavian cu mantie, noua vedetă la la Grădina Zoo

Distribuie Un pui drăgălaș de pavian cu mantie este noua vedetă a Grădinii Zoologice din …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.