VIDEO: Călăreții au vestit Balul Ionilor la Lunca Tecii Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 725 Vizualizări

VIDEO: Călăreții au vestit Balul Ionilor la Lunca Tecii

Tradiţia începutului de an la Lunca Tecii, de Bobotează şi Sfântul Ioan se leagă de Balul Ionilor, eveniment de tradiţie pentru luncani.

Vestea balului a fost dusă oamenilor  de către călăreţii satului în sfânta zi de Bobotează, care dau de ştire pe uliţele satului despre balul care urma să aibă loc seara la Căminul Cultural din Lunca. Locul de adunare al călăreţilor a fost și în acest an centrul comunei, în faţa primăriei de unde călăreţii au pornit să anunţe satul despre Balul Ionilor.

Tradiţia spune că starostele, cel mai bun de gură  este primit de către gazde cu un colac pus pe o găleată plină cu apă. Călăreţii îşi aleg un port drapel, un călăreţ care merge în faţă, el duce steagul de-alungul satului şi el ia colacul de pe găleată oferit de gazde. La ceilalţi călăreţi, gazda care îi primeşte, la fiecare cal  pune un colac mai mic. Ei fac apoi o chemare la bal gazdelor, merg  prin tot satul şi dau de veste oamenilor despre bal. Oamenii ies la poartă cu un pahar, cu o prăjitură, cu o pască, îi întâmpină cu drag şi se bucură atunci când îi văd frumos îmbrăcaţi în costume populare.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE