Home / Politic / „Hai cu mine în Parlament”, proiect demarat de Csép Éva-Andrea

„Hai cu mine în Parlament”, proiect demarat de Csép Éva-Andrea

Distribuie

Deputatul UDMR Csép Éva-Andrea a prezentat, cu ocazia unei conferinţe de presă, câteva din cele mai importante modificări legislative din domeniul social la care şi-a adus aportul pe parcursului anului 2017.

Modificări legislative utile

Bilanţul a fost prezentat în cadrul unei întâlniri informale cu mass media, organizată la finalul anului trecut în incinta localului „Balada” din Târgu-Mureş, la care au mai participat senatorii Novák Csaba-Zoltán şi Császár Károly Zsolt şi deputatul Vass Levente.

„În cadrul Comisiei de muncă şi protecţie socială am avut posibilitatea să lucrez foarte mult pe Legea salarizării unice, despre care am discutat şi am avut şi conferinţă de presă. Cred că ceea ce e mult mai important sunt nişte modificări aduse pe parcursul acestui an legate de exemplu de pensiile anticipate care potrivit modificărilor aduse în legea noastră, depusă de către colegul meu, acum se poate cumula pensia anticipată sau pensia de invaliditate cu acele venituri din drepturile de autor de exemplu. Era un caz foarte special când o persoană care era pensionar de invaliditate nu a putut să primească pensia deoarece avea o carte publicată şi din drepturile de autor avea un venit în plus. Aceasta e o modificare bună, cred eu, deci din activităţi independente se pot cumula, nu dependente, adică un contract de muncă”, a afirmat deputatul Csép Éva-Andrea, care deţine funcţia de secretar al Comisiei de muncă şi protecţie socială şi de  membru al Comisiei de egalitate de şanse între femei şi bărbaţi din cadrul Camerei Deputaţilor.

Cu ochii pe Ordonanţele de Urgenţă

Potrivit acesteia, pe lista priorităţilor anului 2017 s-au regăsit şi vizarea modificărilor aduse la diverse Ordonanţe de Urgenţă.

„Ceea ce vizăm noi în special sunt modificările aduse la Ordonanţe de Urgenţă. Şi acum avem Ordonanţa 60 din 2017 privind atelierele speciale şi protejate. Conform reglementării actuale, persoanele care au peste 50 de angajaţi trebuie să angajeze o persoană cu dizabilităţi. Dacă nu angajează, atunci trebuie să plătească în bugetul de stat o jumătate din venitul minim pe economie, dar acesta poate să fie şi sub formă de achiziţionare de servicii de la ateliere protejate. Aceste ateliere protejate funcţionează sub o legislaţie concretă care zice că 30% din cadrul societăţii trebuie să fie angajaţi persoane cu dizabilităţi. Conform acestei Ordonanţe de Urgenţă modificată, se interzice cumpărarea acestor servicii de către ateliere protejate, ci mai mult se dublează suma care trebuie plătită către bugetul de stat în valoarea venitului minim pe economie. Asta înseamnă că bugetul de stat adună toţi banii într-un singur loc, şi tu ca firmă cu peste 50 de angajaţi poţi să cumperi acste servicii dar în afară de suma respectivă pe care o puteai cheltui şi în felul acesta. De exemplu, aici ne pregătim să aducem o modificare la Legea de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă, pentru că totdeauna când apare o Ordonanţă de Urgenţă trebuie să fim foarte-foarte atenţi să vedem ce reglementează, în ce fel”, a afirmat deputatul Csép Éva-Andrea.

Proiect pentru studenţii de la Sapienţia

Printre activităţile frumoase ale anului 2017 se află şi „Hai cu mine în Parlament”, proiect demarat în luna noiembrie a anului trecut.

„Acesta vizează în mod special studenţii din anul 2 de la Comunicare şi Relaţii Publice din cadrul Universităţii Sapienţia. În 2017 au fost cei din anul 3, ca să nu piardă seria, iar cei din anul 2 vor veni la primăvară. Proiectul vizează în special o experienţă pe care putem să o oferim acestor studenţi. La invitaţia mea, participă timp de o zi la activităţi din Parlament, la comisie, în plen, discutăm şi prezentăm modul în care lucrăm acolo, şi vizitează două agenţii, una de media şi una de presă”, a punctat deputatul Csép Éva-Andrea.

Alex TOTH


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Candidaturi comune PSD-PNL în mai multe orașe mari. Ce se întâmplă în Mureș?

Distribuie Conducerile PSD şi PNL s-au reunit, astăzi, de la ora 11:00 în ședință pentru …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.