Home / Sanatate / Explozia din medicina de familie, doar amânată

Explozia din medicina de familie, doar amânată

Distribuie

Toți medicii de familie din județul Mureș au semnat actele adiționale de prelungire a contractelor de servicii medicale, asta după ce, în urmă cu doar câteva zile, anunțau contrarul. Casa de Asigurări de Sănătate Mureș (CAS), prin vocea purtătorului de cuvânt al Casei, Alina Aldea, a comunicat că toți cei aproape 300 de medici de familie înregistrați în județul Mureș au semnat în termenele prevăzute respectivele acte adiționale, astfel asigurații din Mureș nu vor avea niciun fel de probleme legate de medicina de familie. Bomba anunțată luni de zile de seria de proteste a medicilor de familie a fost, cel puțin în județul Mureș, dezamorsată.

59 de afecțiuni, fără trimitere

Aproximativ trei sferturi dintre medicii de familie au semnat actele pe plan național, a informat și Ministerul Sănătății, prin intermediul unui comunicat de presă. În ce privește județul Mureș, toți pacienții asigurați vor beneficia în continuare de servicii medicale, prescripții medicale compensate și bilete de trimitere către medicii specialiști, ca urmare a semnării de către medicii de familie a actelor adiţionale de prelungire a contractelor de servicii medicale. Mai mult, pe portalul Casei a fost postată și lista cuprinzând nu mai puțin de 59 de afecțiuni care permit prezentarea directă la medicul de specialitate. ”De asemenea, asigurații cu urgențe medico-chirurgicale se pot prezenta direct la medicul specialist, fără a fi necesar bilet de trimitere de la medicul de familie”, a arătat Alina Aldea. În lista celor 59 de afecțiuni care nu necesită bilete de trimitere de la medicii de familie se regăsesc afecţiunile oncologice, diabetul, hepatita cronică, astmul bronşic, și afecţiunile copilului cu vârsta sub un an. Lista completă poate fi consultată pe pagina CAS Mureș.

Totul va continua în făgașul obișnuit?

S-ar părea că bomba din medicina de familie a fost dezamorsată. Sau nu? Sala de așteptare a medicului Ileana Mihăescu, președintele Patronatului Medicilor de Familie din județul Mureș, este, ca dealtfel majoritatea sălilor de așteptare, aglomerată. Oameni de toate vârstele așteaptă trimiteri, rețete compensate, au viroze, dureri de toate felurile sau amețeli suspecte. După toate semnalele de alarmă din lunile precedente, pacienții sunt mai liniștiți. Medicii de familie au semnat contractele, totul continuă în făgașul obișnuit. Bine că au semnat, se spune, dar pacienții sunt conștienți că de fapt problemele au fost doar amânate. Problemele din sistemul de medicină vor persista, consideră și dr. Ileana Mihăescu. ”A fost o semnare forțată, un șantaj că dacă până la ora H nu se semnează, nu vor mai avea posibilitatea de a semna contracte cu Casa, ceea ce contravine contractului nostru cu casa. Nu ar fi însă primul și singurul abuz”, arată dr. Mihăescu.

Pacienți ieri asigurați, azi nu…

Revendicările medicilor de familie nu au fost doar de ordin financiar, una dintre cele mai importante fiind cea privitoare la buna funcționare a SIUI (Sistemul Informatic Unic Integrat – n.red). ”Pentru ca acest sistem tembel numit SIUI să funcționeze în fiecare zi. Astăzi de exemplu s-a blocat de 6-7 ori. Avem o bază de date de toată jena. Chiar ieri consult pacient, îi validez rețeta, e în regulă, merge în farmacie, astăzi când dăm validarea serviciilor sistemul îmi spune că persoana respectivă nu este asigurată, în ciuda faptului că persoana chiar este asigurată. Ieri la ora 18 de ce nu se știa asta? Sunt erori și mizerii pe care noi trebuie să le înghițim zi de zi și care ies la iveală după ani și ani, când vine Curtea de Conturi și ne impută prescripții și servicii, care se mai calculează și cu penalități cu ani în urmă. Pentru toate acestea ne-am revoltat. Evident că nu am obținut nimic. Se pare că se poate obține ceva doar dacă dăm cu parul, dar noi nu suntem mineri, suntem medici”, subliniază dr. Mihăescu.

”Sau plecăm cu toții din țară…”

În plus, medicul susține că în toți anii anteriori, actele adiționale se semnau în perioada 15-20 ianuarie. ”În urma protestelor din toată toamna anului precedent, în 29 decembrie erau gata toate actele adiționale și trebuiau semnate. Ce înseamnă asta? Înseamnă că până în 31 martie lucrăm după aceleași reguli inacceptabile, în aceleași condiții de parcă am fi în război și după sistemul ”ciocul mic”, declară dr. Mihăescu. Nu în ultimul rând, medicii de familie sunt de părere că această specialitate este net dezavantajată față de restul sistemului medical din România. ”Am luptat pentru o reașezare a medicinei de familie la locul ei, la locul meritat. Dacă facem parte din sistemul medical, iar la nivel de minister s-a luat decizia de creștere a veniturilor medicilor și asistenților, atunci considerăm că și locul nostru este tot în sistemul medical. Dorim o finanțare corectă ca să putem dezvolta cabinetele medicale pentru a putea oferi servicii de calitate populației. Nu am obținut nimic, decât pumni în gură și șantaj”, susține președinta Patronatului Medicilor de Familie din Mureș. Aceste nemulțumiri o să explodeze mai devreme sau mai târziu. ”Sau plecăm cu toții din țară și să  vină cine-o veni. Suntem obstrucționați în efectuarea profesiei”, conchide dr. Ileana Mihăescu.

Cu tot cu TVA, statul a investit aproximativ 184 de milioane de euro în informatizarea sistemului care cauzează și în prezent principala nemulțumire a medicilor de familie.

Edith VEREȘ


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

UPDATE: Mureș – Percheziții într-un dosar de ”abuz de încredere” la o firmă de transport rutier. Trei bărbați, reținuți!

Distribuie Polițiști ai Serviciului de Investigații Criminale Mureș, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.