Va reuși județul Mureș să promoveze cu încă o echipă în Liga III ? Sport
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1174 Vizualizări

Va reuși județul Mureș să promoveze cu încă o echipă în Liga III ?

Reprezentarea județului Mureș în eșaloanele fotbalistice patronate de către Federația Română de Fotbal este de mai mulți ani una foarte modestă. Deși în anul 2010 o echipă târgumureșeană revenea în prima ligă, în eșalonul secund nu a mai fost prezentă de decenii nicio echipă mureșeană, decât edițiile în care s-a aflat FC Municipal, acum ASA, aflată pe punctul de a ieși „pe ușa din dos”. Din ultimul eșalon al FRF, Liga III, echipele mureșene s-au retras rând pe rând și în ultimii ani a mai evoluat doar Avântul Reghin, iar acum li s-a alăturat CS Iernut, aflată pentru al patrulea sezon în Divizia C, cum se numea înainte. Culmea este că niciuna dintre echipele care au activat aici nu a retrogradat. În ultimul deceniu, Lacul Ursu Sovata, Gaz Metan Târgu-Mureș, Mureșul Luduș și apoi Unirea Ungheni s-au retras din lipsa sprijinului financiar, după ce au încheiat edițiile pe locuri fruntașe. Dintre acestea, echipele din Ungheni (devenită Viitorul) și Luduș au mai participat la barajele pentru promovare, ludușenii chiar de două ori, dar parcă fără „convingere”. Prima dată ludușenii au și câștigat barajul, după care au renunțat. Ultima participantă la baraj a fost Mureșul Rușii Munți, care a ratat promovarea după ce a reușit un joc slab pe teren propriu și a fost împiedicată de un arbitraj părtinitor în returul cu Viitorul Ghimbav, care acum se zbate în seria V a Ligii III.

 

Cvartet desprins la încheierea turului

Așadar, de la promovarea istorică a formației din Iernut, reușită în premieră, mureșenii nu au mai reușit să ducă nicio echipă în eșalonul 3. Întrebarea care se pune este în primul rând dacă se dorește acest lucru. Costurile menținerii unei echipe în acest eșalon sunt incomparabil mai mari, cu deplasări în alte județe, unele de sute de kilometri, care ar necesita o deplasare cu o zi înainte, cu cazare, iar baremurile de arbitraj și pretențiile jucătorilor sunt de asemenea mult mai mari decât atunci când joci doar în județ, cu deplasări scurte, chiar sub 10 kilometri. Înaintea startului în retur cluburile își stabilesc strategia pentru primăvară, deseori conducerile fruntașelor declară că se dorește promovarea, chiar dacă acest lucru este contrazis de evenimentele ulterioare. Seria Mureș a Ligii IV, cea care dă participanta pentru baraj a încheiat de această dată turul cu un grup practic de patru echipe care ar putea emite pretenții înaintea celor 14 partide pe care le au de disputat în retur. Pe primul loc se află neînvinsă MSE 08 Târgu-Mureș, cu 38 puncte, 12 victorii și 2 rezultate de egalitate. O urmează la distanță de 3 puncte ACS Sovata și la încă un punct campioana în exercițiu, Mureșul Rușii Munți. Mureșul Luduș are șansa ei, dar se află la 3 puncte de podium și 7 de prima poziție, în timp ce următoarele clasate, târgumureșenele de la Atletic și Gaz Metan se află la alte 9 puncte în urmă.

 

Ce vor mureșenii?

Ca în fiecare ediție, înaintea returului, care se va da la începutul lunii martie, încercăm să aflăm intențiile grupului fruntaș. Cum aminteam, liderul MSE este neînvins și pare a avea de departe prima șansă, cu atât mai mult cu cât în retur partidele cu rivalele le vor susține pe teren propriu. În tur au învins cu 2-1 la Sovata, cu 3-2 la Rușii Munți și cu 1-0 la Luduș, aceasta fiind și ordinea cronologică. Lotul se va reuni în 15 ianuarie, cu un cantonament la Sovata și posobile noi achiziții. Intenția de promovare este clară după declarația președintelui echipei Bálint Zsombor, echipa având stabilitate financiară și chiar construirea unei baze propri în proiect.

Retrasă de pe locul secund în urmă cu 10 ani din C, tot din motive financiare, Lacul Ursu Sovata se mulțumește doar cu un loc fruntaș. „Momentan nu avem intenții de promovare. Lotul este redus numeric, cu jucători veniți din alte localități, în timp ce unii pleacă la muncă în străinătate, sau să joace în altă parte. Bugetul nu ne permite să susținem o echipă în Liga III, astfel că ne mulțumim dacă ne situăm acolo sus”, a spus președintele echipei din Sovata, Madaras Zoltán.

La un punct de locul secund și cinci de lider, campioana ultimei ediții Mureșul Rușii Munți speră să poată reface handicapul și să repete cel puțin performanța ediției trecute, dar nu acesta este obiectivul propus. Lotul se va reuni în 23 ianuarie în același efectiv cu care a încheiat turul. „Având în vedere că am schimbat mulți titulari față de ediția trecută, șansele noastre sunt mai reduse. Vom încerca să recuperăm, dar dacă nu ne iese, nu este un capăt de țară. Am fost acolo, a fost o experiență costisitoare, dar benefică pentru noi. Ne-am stabilit pentru retur ca obiectiv unul din primele trei locuri, iar dacă reușim primul loc, cu atât mai bine, nu ne vom da în lături”, a declarat președintele Cosmin Chiș Bălan.

Echipa cu vechi state în Divizia C, cu o promovare obținută ulterior și o alta ratată, Mureșul Luduș își dorește la rândul ei doar să se mențină în plutonul fruntaș, în așteptarea renovării stadionului.

Așadar, cvartetul pare a avea un lider nu doar prin poziționarea în clasament și, în cazul în care s-ar reuși promovarea, Târgu-Mureșul poate rămâne în evideța FRF cu o echipă, în cazul dispariției ASA.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE