Home / Administratie / Viitorul CSM va aduce o luptă pentru „ciolan” ?

Viitorul CSM va aduce o luptă pentru „ciolan” ?

Distribuie

Mai noi sau mai vechi, Cluburi Sportive Municipale activează în foarte multe municipii din țară, în toate zonele geografice ale României. Mai mult sau mai puțin contestate, pentru că se folosesc de bani publici, unele dintre acestea au și rezultate remarcabile. La Blaj echipa de volei feminin domină de câțiva ani competițiile interne. Marile rivale sunt tot CSM-uri, din Târgoviște și București, toate trei situate pe podium. Bucureștencele au reușit în 2016 chiar să câștige o cupă europeană, CEV, iar echipa de handbal feminin a aceluiași club a câștigat Liga Campionilor. Exemplele pot continua și la alte discipline, unde echipe din mari orașe ale țării, dar și din cele mai mici, evoluează cu succes în campionate. În alte părți se poate, la Târgu-Mureș nu? Recent a fost aprobată de către Consiliul Local înființarea CSM-ului târgumureșean. De ce din bani publici, de ce nu se investește în învățământ, sănătate, cultură, infrastrucură, social?, susțin contestatarii.

Într-o „lume nebună”, cum se spune, una dintre marile bucurii ale vieții, unde este cazul, este cea când copiii noștri au succese, mai ales de la vârste fragede, indiferent în ce activități. Indiferent de nivel, ei încă nu realizează, dar atunci când le obțin se simt campioni. Sunt campionii noștri, trebuie să-i încurajăm, să le oferim exemple, nu să le tăiem entuziasmul căutând să-i orientăm spre domenii pe care noi le considerăm profitabile, fără să ținem cont de aptitudini sau pasiuni.

Analizând obiectiv, fiecare domeniu are nevoie de mai mult sprijin, dar dacă privim mai atent, peste tot găsim „breșe”. În învățământ vedem rezultatele examenelor de la BAC-urile din ultimii ani, știm că mulți dascăli se orientează spre meditații, ore oferite în particular, celor care își permit. Astfel, motivația scade direct proporțional cu interesul elevilor, iar cei care nu își permit ore particulare bat pasul pe loc. Acest fenomen se răsfrânge în timp și asupra culturii. Deja se observă. Problemele din sănătate sunt cunoscute, sunt pacienți care trebuie să-și procure singuri cele necesare, în timp ce unii angajați din sistem au adevărate depozite. Cazuri sociale? Câți trăiesc doar cu mâna întinsă, fără să facă sau să fi făcut ceva pentru societate, iar atunci când primesc distrug. Da societatea este bolnavă, îmbolnăvită de birocrație și profitori.

Revenind la susținerea sportului, acesta este un domeniu care poate aduce beneficii în toate celelalte, începând cu sănătatea și încheind cu imaginea unei localități. Se știe deja că sportul este cel mai bun ambasador. Sunt multe localități despre care se știe în urma rezultatelor unor sportivi afirmați sau proveniți de acolo. Dar întrebarea care se pune este: copiii care practică sportul ce perspective au dacă nu au modele de urmat, doar ce văd în curtea altora. Nu au unde promova dacă acasă nu există susținere, motiv pentru care unii dintre cei mai talentați pleacă de la vârste fragede de lângă cei care i-au inițiat și susținut. Ceilalți, care nu au nici această șansă, renunță, se pierd. Mulți ajung apoi să apeleze la serviciile celor din sănătate sau social, cei care suferă la rândul lor din cauza lipsurilor. Temerile contestatarilor sunt oarecum justificate. Mulți dintre cei care sunt numiți să conducă și ajung să gestioneze banii profită, iar cei care ar trebui să beneficieze suferă. Nu acest lucru se petrece și în alte domenii? Lupta pentru „ciolan” rămâne o prioritate, iar aici factorii de decizie trebuie să țină cont de competențe și integritate.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Nocturna Stadionului Trans-Sil Târgu Mureș scoasă din nou la licitație

Distribuie RTZ & Partners SPRL Cluj-Napoca, în calitate de lichidator judiciar al Asociației Fotbal Club …

2 comentarii

  1. Domnilor , aici este altceva cu CSM, este vorba doar de : INTERESE PERSONALE , ale unora care doresc cu orice pret sa isi vada copii facand ” PERFORMANTA” DESI PROBABIL NU AU ACESTE CALITATI, sau au interese economice ascunse ,exemplele le stim cu toii – care „au trecere ” in Consiliul Local . Lasa-ti sportivii sa faca sport , de acest fenomen sa se ocupe cei care au treaba cu sportul. In Mures ,Primaria a facut exact ce era normal si firesc adica : baze sportive ! restul era sarcina celor din sport sa faca dar din pacate oameni de sport NU AVEM, in continuare sunt in sport( ca si in restul societatii ) condamnati, hoti si oameni care au doar interese materiale personale . Sunt de acord cu finantarea sportului dar acestea sa fie PROIECTE , cu termene si obiective clare,iar fondurile sa ajunga la sportivii din comunitate . Ceea ce se vrea acum este sa continue activitatea unor cluburi ” Falimentare” ( si nu ma refer la fotbal – care pe langa echipa mare avea 400/500 de copii care aveau totul gratuit-) care au luat banii publici i-au facut praf atribuind sumele respective „jucatorilor straini ” si acum au ramas fara . Se poate investi in sport dar Primaria asa cum a facut, ar trebui sa sprijine doar prin construirea si asigurarea bazelor sportive ,si eventual masa si transportul ; PENTRU SPORTIVII DIN COMUNITATE, nu sa aducem zeci de asa zis sportivi sa i platim „regeste ” iar ai nostrii sa se uite . Asta e realitatea , pe dl Primar il ” santajeaza” si acest proiect se va realliza . In momentul in care consiliul local va fi independent si va conlucra cu Primarul in mod cinstit si onest atunci lucrurile vor intra pe fagasul bun. Pana atunci vom vedea iarasi in salile noastre sportivi si sportive de alta nationalitate care chipurile aduc „faima” orasului care stau un an aici incaseaza zeci de mii de euro si pleaca . Vorba cantecului : Vin ai nostrii , pleaca ai nostrii . Noi ramanem tot ca prostii ! Asta este adevarul.
    In rest numai de bine , sa fie sanatosi toti ( sa raspunda pentru ceea ce fac ,pentru ca intro zi vor fi nevoiti sa o faca).

  2. Nu avem grădinițe și creșe pentru copii, majoritatea liceelor sunt dotate cu echipamente de vârf din anii 70, profesorii încă inghit praful cretei la tabla neagră că acum mai bine de 30 de ani. În schimb suntem lideri la ospețe fără număr și avem saci de bani pentru starlete ! Da există CSM -uri dar sportul de performanță în lume nu e făcut de administrația locală ! În schimb mai toți „iubitorii” sportului care conduc CSM-uri se lipesc de dosarele DNA că timbrul de scrisoare. Primăria și-a dorit stadionul municipal și acum zace în conservare de ani de zile. Despre ce tip de CSM vorbim ..o clona a jafului banului public cu iz de fotbal mituit prin elicoptere ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.