Prognoza agrometeo: Cum va fi vremea în ianuarie 2018! Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 272 Vizualizări

Prognoza agrometeo: Cum va fi vremea în ianuarie 2018!

Precipitaţii mai mari decât în mod normal în toată ţara şi temperaturi scăzute. Iată prognoza oficială a meteorologilor!

Caracteristici termice şi hidrice

În luna ianuarie 2018 va predomina o vreme în general normală sub aspect termic în cea mai mare parte a ţării, iar în zonele centrale, nordice şi nord-estice, regimul termic al aerului va fi mai scăzut în raport cu mediile multianuale.

Se întrevăd cantităţi totale lunare de precipitaţii mai ridicate comparativ cu normele climatologice, pe întreg teritoriul agricol al ţării.

Precizăm că, aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

Starea solului

La data de 31 ianuarie 2018, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, pe aproape întreg teritoriul agricol. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată şi puternică) se vor înregistra izolat în sud-estul, estul şi vestul ţării.

Caracteristici fenologice

Speciile de câmp şi pomi-viticole îşi vor menţine starea de repaus vegetativ, pe majoritatea suprafeţelor agricole. În condiţiile scăderii temperaturilor minime negative ale aerului sub pragurile biologice critice (-7°C, -10°C, -15°C) de rezistenţă ale plantelor, pe terenurile fără strat protector de zăpadă sau cu strat superficial (sub 10 cm), va exista riscul deprecierii aparatului foliar prin brunificare şi arsuri (necroze) ale vârfului frunzelor, îndeosebi la culturile de toamnă semănate în afara epocii optime. De asemenea, la varietăţile cu o bună rezistenţă la temperaturile scăzute şi bine pregătite la condiţiile din timpul iernii, starea de vegetaţie va fi bună şi medie, iar la culturile întârziate şi cu o rezistenţă mai redusă la stresul termic, vigurozitatea plantelor se va menţine medie şi slabă.

La orzul şi grâul de toamnă, funcţie de data semănatului vor predomina fazele de răsărire, apariţia frunzei a treia şi înfrăţire.

Cultura de rapiţă înfiinţată în epoca optimă se va afla la înfrunzire, starea de vegetaţie menţinându-se în general bună şi medie, respectiv slabă pe suprafeţele agricole unde frunzele au fost îngheţate parţial sau total.

În toate plantaţiile, pomii fructiferi şi viţa de vie vor parcurge repausul biologic, speciile fiind pe ansamblu bine adaptate la condiţiile de pe parcursul iernii.

În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole în câmp vor fi întrerupte temporar.

Prognoza meteorologică sezonieră se elaborează cu anticipaţie de 1-3 luni, având un caracter orientativ şi grad de realizare de peste 60-65%. De aceea, aceste estimări sezoniere sunt permanent actualizate prin prognozele pe termen scurt (1-3 zile) şi mediu (7-10 zile), cu un grad de realizare de peste 87-95%.

Recomandări de specialitate/ calendarul lucrărilor agricole în luna ianuarie 2018:

  • Controlul biologic pentru determinarea viabilităţii plantelor la culturile de toamnă şi a mugurilor de rod la speciile pomi-viticole;
    • Efectuarea arăturilor pe terenurile fără strat de zăpadă şi îngheţ superficial la sol;
    • Continuarea lucrărilor de întreţinere în plantaţiile viti-pomicole.

(Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie și revista Ferma)

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE