Home / Cultură / FOTOGALERIE: Ministrul Educației Naționale, Liviu Pop, premiat la Târgu-Mureș de Ziua Națională a Culturii
Ministrul Educației, Liviu Pop, a fost invitatul special al evenimentului (Foto: Andrei Vornicu)

FOTOGALERIE: Ministrul Educației Naționale, Liviu Pop, premiat la Târgu-Mureș de Ziua Națională a Culturii

Distribuie

În 15 ianuarie s-au împlinit 168 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu. În 1866, marele poet se îndrepta spre Blaj și a înnoptat la Târgu-Mureș. Acesta a fost găzduit de către protopopul Partenie Trombițaș pe pridvorul Bisericii de lemn care, începând din acel moment, a preluat un plus de semnificație culturală. Luni după-masa, începând cu ora 17:30, Biserica de lemn a fost punctul de oprire al Ministrului Educației Naționale, Liviu Pop, care, alături de numeroase oficialități mureșene, a vizitat lăcașul de cult.

 

Pe la 17:45, grupul a părăsit bisericuța și s-a îndreptat spre Parcul Mihai Eminescu din fața Centrului Cultural care poartă numele poetului național, fiind încadrați de o parte și de alta a traseului de mulți elevi care, ținând în căușul palmelor lumânări, au alcătuit un adevărat cordon luminos supervizat de către forțele de ordine.

Părculețul în care se află bustul lui Mihai Eminescu era deja pregătit pentru cea de-a doua parte a evenimentului omagial. Temperatura care a coborât până la -7 grade Celsius nu a ținut deoparte cetățenii curioși sau admiratorii operei eminesciene. Maestrul de ceremonii a fost poetul și omul de radio Valentin Marica, iar invitații au fost Prof. Dr. Mioara Kozak (Inspector Limba și literatura română în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Mureș), Prof. Ion Macarie (Inspector General IȘJ Mureș), Péter Ferenc (Președinte al Consiliului Județean Mureș), Dr. Dorin Florea (Primarul Municipiului Târgu-Mureș), Lucian Goga (Prefectul județului Mureș), Alexandru Cîmpeanu (Vicepreședinte al Consiliului Județean Mureș), profesoara Rozalia Truța, Olimpiu Zăhan (Protopopul Târgu-Mureșului) și, bineînțeles, invitatul serii, Ministrul Educației Naționale, Liviu Pop.

Oficialitățile și-au prezentat omagiile

Mioara Kozak a deschis evenimentul cu o alocuțiune despre Mihai Eminescu: „Poetul ne îndemna ca atunci când vorbim despre lucruri importante să avem graiul viu, inima caldă și bun simț. Suntem aici pentru a-i auzi poetului veșnicia. Credem că cel mai mare omagiu pe care i-l putem aduce poetului este să-l citim.”

A urmat Ion Macarie să adreseze respectele sale auditoriului care înfrunta frigul pentru a fi alături de Ziua Culturii Naționale: „Iată, la o friguroasă, dar prietenoasă seară pe deal, Eminescu ne-a adunat pentru al șaselea an consecutiv să-l cinstim așa cum se cuvine. Asta demonstrează, dragi copii și elevi, că-l iubiți pe Eminescu. Așa cum și noi cei aici, în fața voastră, vă iubim pentru tot ceea ce sunteți, pentru părinții frumoși care-i aveți, pentru rezultatele pe care le aveți, și pentru renumele școlii care-i sunteți.”

Péter Ferenc a subliniat importanța misiunii Consiliului Județean de a susține calitatea climatului cultural local: „Cred că este o seară deosebită, o seară de bucurie. Cine nu se bucură când aude versuri de Eminescu? Ca președinte al Consiliului Județean cred că este rolul meu și rolul nostru, al Consiliului Județean, ca în continuare să întreținem atâtea și atâtea instituții de cultură pe care le avem în subordine, astfel ajutând cultura mureșeană, cultura națională să reînvie zi de zi. Cred că anul 2018 este deosebit nu numai prin anul Centenarului, este și Anul European al Patrimoniului Cultural, iar rolul nostru este să facem totul ca, într-adevăr, cultura să fie văzută și iubită în Târgu-Mureș și județul Mureș.”

Dorin Florea a oferit un mesaj tranșant, prin care a denunțat carențele societății actuale: „De regulă n-am răbdare să-mi pregătesc un discurs de fiecare dată în fața bustului lui Eminescu sau în preajma acestei sărbători pentru că n-am niciodată răbdarea de a vorbi de personalitatea respectivă pentru că sunt copleșit totdeauna de comparația care nu-mi iese din cap sub nici o formă: cum să vorbești de Eminescu fără să te referi cum îl privim pe Eminescu noi astăzi. Așa cum trebuie să apărăm orice simbol național, așa și Eminescu trebuie apărat de ceea ce trăim astăzi, de ceea ce oferim astăzi. Arealul nostru este extraordinar. O interferență culturală și o zi a culturii române, o zi a culturii naționale să sărbătorești la Târgu-Mureș ar fi cel mai așteptat și mai înălțător moment pe care putem să-l oferim. Atât românii și maghiarii ar putea să recite împreună, dar mai ales politicienii, atât versuri de Eminescu, cât și de Petőfi Sándor și ar putea să tragă o concluzie cât de frumoși am fi în momentul în care ne înțelegem cultura și în momentul în care trebuie să o apărăm.

Dacă s-ar trezi Eminescu, ar dori să fie îngropat din nou. La ce murdărie trăim astăzi, să citim o poezie când suntem asaltați de o mocirlă și o mediocritate inacceptabilă. Suntem condamnați de copiii și viitorul acestei națiuni de modul în care tolerăm acest uriaș, această mocirlă care ne înconjoară, acest asalt al mediocrității. Imaginați-vă că România este exact ca un cerșetor care-și arată infirmitățile ca să cerșească ceva. Acolo am ajuns astăzi, de o umilință de neacceptat. Nu voi înceta niciodată să spun aceste lucruri pentru că l-am citit pe Eminescu din bucurie și din plăcere, nu din obligația profesorilor.”

Edilul a încercat să ofere o mostră de atitudine responsabilă și a cerut în mod expres dascălilor să ofere tinerilor ghidajul moral atât de necesar în momentul de față: „Copilul se formează peste 45-50% în școală. Aveți un rol, domnilor profesori, exact ce-a spus Eminescu pe șleau, lucrurile ca lumea, să le spuneți și dumneavoastră. Să îndemnați copiii să stea deoparte de ceea ce înseamnă mocirla acestei… nici nu știu s-o definesc… această incultură care ne sufocă… nici rachetele balistice nu-s capabile ce pot să facă aceste tenebre… (…) Vă mulțumesc tuturor că sunteți și cred că la rândul dumneavaostră veți fi ambasadorii celor care vor încerca să pună la colț ceea ce e urât, ce maculează și ceea ce nicidecum nu-ți vine să vorbești de Ziua Culturii Naționale.”

Patru distincții Mihai Eminescu

În continuare, au fost decernate patru Premii Mihai Eminescu. Prima plachetă a fost oferită Ministrului Educației Naționale, Liviu Pop.

„Este o onoare pentru mine să fiu astăzi în mijlocul dumneavoastră, iar distinciția de astăzi mă obligă și mai mult să urc în sus, parafrazându-l pe Eminescu, calitatea actului educațional din România. Nu vreau să mă gândesc cum ar fi arătat România fără Eminescu, fără poeziile lui, fără lecțiile de viață pe care ni le dă și astăzi, în unele citate fiind mai actual ca niciodată. Sper din toată inima să reușim din plin ca la 100 ani de la Marea Unire să facem mult mai bine pentru noi toți, să punem deoparte tot ce ne-a despărțit și să încercăm împreună să construim o parte din România așa cum și-au dorit-o nu numai Eminescu, ci și mulți alții care înaintea noastră vorbeau de Marea Unire. Îmi rămâne speranța că alături de dumneavoastră, indiferent unde ne vom afla în următorii ani, în următorii decenii, să ne amintim cu plăcere de momente de genul acesta” a declarat ministrul.

A doua distincție Mihai Eminescu a fost conferită Prefectului județului Mureș, Lucian Goga, care s-a declarat flatat: „Sunt onorat de două ori în această seară. O dată am fost luat prin surpridnere când am fost nominalizat să primesc această plachetă Mihai Eminescu cu ocazia Zilei Naționale a Culturii. Sincer nu m-am așteptat, mă obligă această distincție. Vă promit tuturor că o să fac în continuare tot ce-mi stă în putință pentru a-mi exercita cât se poate de bine atribuțiile. Apoi sunt onorat că pe tot parcurusl zilei de astăzi, la 168 de ani de la nașterea poetului, în anul Centenarului, domnia sa, domnul ministru al Educației Naționale a ales să petreacă alături de noi această mare sărbătoare.”

A treia plachetă Mihai Eminescu a fost decernată profesoarei Rozalia Truța pentru meritele sale pedagogice. „O vorbă bună spusă mie spontan, considera Nicolae Steinhardt, este primul motiv de fericire al unui om trecut binișor de prima tinerețe. Pentru mine, placheta Eminescu este o vorbă bună spusă mie spontan, o recunoaștere a faptului că l-am făcut cunoscut elevilor mei pe Mihai Eminescu și pe Lucian Blaga, pe Tudor Arghezi și pe Nichita Stănescu. Când îl predai pe Eminescu și când îl citești și când îl rostești, sentimentul efemerității dispare. Să-l citim. El e chiar contemporanul nostru. Să credem în el” a fost mesajul Rozaliei Truța.

Ultima plachetă Mihai Eminescu a fost oferită Protopopului Târgu-Mureșului, Olimpiu Zăhan, care a oferit un scurt mesaj de mulțumire: „Este o onoare pentru mine de a primi această distincție cu numele marelui poet național Mihai Eminescu, o emblemă culturală națională și unică pentru tot ceea ce este românesc. Acest lucru mă onorează o dată în plus, să urmez gândul poetului nepereche de a fi un iubitor de neam, de țară, și de tot ceea ce aparține culturii și spiritualității române.”

Evenimentul a fost încheiat cu câteva momente artistice: grupul de muzică psaltică Anastasios a interpretat „Mai am un singur dor”, Georgiana Tamba, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național „Al. Papiu Ilarian” a recitat poemul „La steaua”, iar elevi și profesori ai Colegiului Silvic din Gurghiu au interpretat melodia „Să ne gândim la Eminescu”.

 

Andrei VORNICU


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

„Gustă Basarabia!”, eveniment dedicat armoniei etnice. Află când va avea loc

Distribuie Filiala din județul Mureș a Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu” organizează, cu ocazia împlinirii a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.