Local Farmers’Market: cumpără, mănâncă local! Business
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 396 Vizualizări

Local Farmers’Market: cumpără, mănâncă local!

Pe data de 19 ianuarie sărbătorim doi ani de când organizăm Local Farmers’Market în curtea Atelierului de prezentare şi Muzeu, premiat de către Hungarian Quality Award’s – târgul de produse tradiţionale, aniversare care se va serba cu un nou târg, la care îi aşteptăm cu drag pe toţi cei interesaţi.

Un vis mai vechi a devenit realitate când am organizat primul târg. Ne uitam, parcă cu invidie, cum în alte localităţi gen Odorheiul-Secuiesc, Sfântu Gheorghe şi Miercurea Ciuc, cu sprijinul Consiliului Judeţean, se organiza lunar Târgul producătorilor locali. Nu visam la mai mare, doar să putem organiza trimestrial un asemenea târg. Începutul a fost greu. Am căutat producătorii locali, i-am convins despre faptul că merită o încercare, merită să ni se alăture şi împreună să ne expunem produsele în faţa cumpărătorilor. Le-am explicat că nu contează daca standul lor nu este cât un stand de legume la un supermarket. Au urmat detaliile tehnice: obţinerea certificatelor de producători, etichetarea personalizată, expunerea produselor, aranjarea pe stand. Am atras atenţia asupra unui lucru foarte important: prin degustare se pot atrage mai bine cumpărătorii şi o să cunoască mult mai bine produsele. Nu a fost o sarcină uşoară dar am avut o echipă organizatorică cu suflet, la primul târg au venit nouă producători, am avut parte şi de o locaţie minunată şi aşa a început. În decursul acestor doi ani au fost 35 de producători locali care au trecut prin curtea Atelierului de prezentare şi Muzeului, s-au diversificat produsele şi s-au schimbat producătorii din cauza produselor de sezon. Aşa, nu de fiecare dată ne-am întâlnit cu aceleaşi feţe la târguri.

În ultimii ani se pune accent tot mai mare pe alimentaţia sănătoasă, folosirea ingredientelor sănătoase în gastronomie, pe importanţa schimbării alimentaţiei, cumpărarea produselor locale prin care sprijinim producătorii şi implicit economia locală. Toate acestea sunt dovezi clare că sunt în schimbare obiceiurile, pretenţiile consumatorilor şi probabil din această cauză a beneficiat de popularitate mare deja primul târg Local Farmer’s Market, care, cu timpul, a devenit un târg cu aer familiar şi prietenos.

Susţinerile continue şi creşterea interesului ne-au îndrumat să organizăm mai des acest târg, drept dovadă, în a treia săptămână a  fiecărei luni, ziua de vineri este rezervată pentru întâlnirea cu producătorii preferaţi la adresa bine ştiută, Scăricica nr. 1, în curtea Muzeului Petry, precum şi pe aleea din faţa scărilor Rakoczi. Curtea a rămas neîncăpătoare, creşterea interesului consumatorilor fiind tot mai mare, aveam nevoie de mai mult „spaţiu”. Ne-am străduit, ca pe lângă târg să vă întâmpinăm cu tot mai multe suprize. Înainte de Paşti am încondeiat ouă; muzicieni tineri şi talentaţi ne-au încântat cu muzica stradală; am organizat dansuri flash mob; le-am făcut cadouri celor care au venit cu bicicleta şi am strâns donaţii pentru organizaţii locale.

Este foarte popular acest târg din pricina faptului că duce un pic din aerul Târgu-Mureşului vechi, unde în centrul oraşului se organizau târguri şi era foarte plăcut să povesteşti cu producătorii şi vânzătorii. Senzaţia este plăcută şi azi când ne întâlnim cu nişte gusturi regăsite ultima dată în bucătăria bunicii şi la fel putem povesti cu vânzătorii care îşi produc singuri ingredientele sau îşi confecţionează singuri produsele.

Facem cunoştinţă cu ei, putem să le vizităm gospodăriile şi prin acest fapt avem posibilitatea de a trage cu ochiul la procesul de lucru. Sunt situaţii în care ne întâlnim cu nişte curiozităţi pe care nu le putem găsi pe rafturile supermarket-ului. Aceşti oameni sunt deschişi la propunerile, ideile cumpărătorilor şi prin acest lucru au posibilitatea de a evolua. Târgul producătorilor locali a devenit locul preferat de schimbat reţete, de întâlnire şi de povestit cu prieteni, cunoştinte, degustat de specialităţi. Lângă un pahar de vin şi degustarea jumerilor proaspete, avem posibilitatea de a ne face prieteni noi sau să povestim cu nişte cunoştinţe mai vechi.

Am organizat acest târg micuţ şi când mercurul din termometre era bine sub zero grade, dar şi în arsiţa din lunile de vară, când, la fel, au fost puse pe mese legume proaspete, siropuri, caşcavaluri, cârnaţi, săpunuri artizanale, ceaiuri, miere, cadouri făcute hand made. Punctul nostru forte este că în fiecare lună avem ceva nou de oferit, lună de lună apar noutăţi din gospodăriile, atelierele producătorilor. Duce la rezultate mai bune şi faptul că producătorii au început să implementeze noi idei de marketing: fac cărţi de vizită, etichetează produsele, aranjamentul pe mese este mai creativ şi prin aceste mici schimbări dau posibilitatea cumpărătorilor de a face comenzi de la ei şi să revină cu plăcere la standurile lor.

Logo-ul Local Farmer’s Market ne atrage atenţia să cumpărăm produse proaspete locale şi prin acest fapt putem fi siguri de un consum de produse sănătoase şi nu în ultimul rând, contribuim la întărirea economiei locale.

Noi, producători şi organizatori laolaltă, ne străduim din răsputeri şi credem că prin acest târg putem să readucem ceva din magia vremurilor de demult a Târgu-Mureşului!

Vă rugăm să ne fiţi alături în această misiune!

 

Echipa Local Farmer’s Market

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE