Home / Timp liber / FOTOGALERIE: Doi ani de produse locale sănătoase la Local Farmers’ Market

FOTOGALERIE: Doi ani de produse locale sănătoase la Local Farmers’ Market

Distribuie

Local Farmers’ Market a împlinit vineri, 19 ianuarie, doi ani de existență, prilej cu care a avut loc o ediție de zile mari, cu o ofertă de top și o atmosferă festivă. Evenimentul a fost organizat, ca și până acum, în curtea Muzeului şi Atelierului de Prezentare Petry (premiat la Hungarian Quality Product Award) și pe aleea din fața scărilor Rakoczi, unde standurile au oferit din belșug o gamă variată de produse locale sănătoase. Chiar dacă dimineața a început cu o ninsoare, iar iarna se desfășura cu elan, activitatea comercială n-a fost perturbată. Între orele 8:00 și 19:00, suficienți clienți au frecventat târgul pentru ca acesta să poată fi considerat o nouă reușită.

Conform organizatorilor, organizarea primei ediții a coincis cu îndeplinirea unui vis mai vechi. Văzând cum în alte localităţi precum Odorheiul-Secuiesc, Sfântu Gheorghe şi Miercurea Ciuc, cu sprijinul Consiliului Judeţean, se organiza lunar Târgul producătorilor locali, Petry a vrut să organzeze și la Târgu-Mureș un astfel de eveniment la care cetățenii să poată avea acces la produse locale sănătoase, preparate din ingrediente naturale și având o calitate superioară. Ca multe începuturi, nici acesta n-a fost scutit de dificultăți, dar în cele din urmă s-a impus pe plan local ca o alternativă la comerțul de tip supermaket și a cucerit târgumureșenii prin atmosfera autentic veche pe care orașul o avea pe vremuri. Pe parcursul celor doi ani de activiate, nu mai puțin de 35 de producători locali și-au pus produsele pe standuri și le-au oferit cumpărătorilor ocazia de a le degusta.

Târgul oferă a gamă largă de produse locale şi tradiţionale, ca: produse din carne, lactate, miere, pâine de casă, gemuri, siropuri, vinuri, ţuică, legume, fructe și produse meșteșugărești. La ediția aniversară, unul dintre standuri oferea, de pildă, semințe de dovleac fără coajă (25 lei/kg), ulei din semințe de dovleac presate la rece (20 lei/250 ml sau 40 lei/500 ml), dar și făină din semințe de dovleac (5 lei/1/2 kg). Aceste produse, conform comerciantului, sunt recomandate în cazul problemelor de prostată, a celor renale, hepatice și cardiace. De asemenea, constituie un tratament eficient împotriva viermilor intestinali și sunt o bogată sursă de fosfor, magneziu, fier și vitaminele B, K și E.

Amatorii de dulciuri (și dulcețuri) aveau de unde alege. Un borcănel de dulceață de trandafiri putea fi achiziționat la 8 lei, siropul de trandafiri costa 14 lei, dulceața de mure costa 8 lei, iar murata, 15 lei. Prețul unui borcan de zacuscă era de 10 lei, gemul de afine costa 14 lei, gemul de coarne costa 13 lei, iar dulceața de zmeură se găsea la 13 lei.

Brânzeturile sunt la mare căutare

Fülöp Szabolcs, de meserie preot, a fost de departe unul dintre cei mai ocupați comercianți. Standul cu brânzeturi la care vindea atrăgea mușteriii la foc automat. Numeroasele sortimente expuse atrăgeau atenția prin aspectul neobișnuit, dar și prin faptul că două tipuri de brânzeturi erau negre.

„Produsele mele sunt din lapte de bivoliță. Suntem o gospodărie familială care ținem crescătorie de bivoli în județul Harghita. Variantele negre sunt cașcaval cremă și cașcaval moale cu înveliș de mangal de bocșă. Soția mea se ocupă de producerea brânzeturilor și a fost într-o excursie de studiu în Franța, de unde a preluat această rețetă. La francezi, cașcavalul cremă se face din lapte de capră, dar noi îl facem din bivoliță. Mangalul de bocșă ajută mugecaiul ca acesta să se producă. În sala de maturare avem niște condiții speciale pentru aceste brânzeturi. Durata de preparare variază între 6 și 8 săptămâni la brânzeturile moi și cele creme. Mai avem brânzeturi semitari, condimentate. Conțin nucă sau semințe de dovleac, cimbru, chili și usturoi. Toate sortimentele sunt foarte căutate“ a povestit Fülöp Szabolcs.

Următoarea ediție Local Farmers’ Market va avea loc la fel ca întotdeauna, în cea de-a treia zi de vineri a lunii.

Andrei VORNICU

 

De asemenea, verificati

Mii de pietre la ediția de toamnă a expoziției  MINERALIA

Distribuie Mureșenii sunt invitați la o incursiune în minunata lume plină de formă și culoare …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.