Share
Home / Slider / Spărgător de bănci ingenios din Transilvania, erou în Ungaria!

Spărgător de bănci ingenios din Transilvania, erou în Ungaria!

Ambrus Attila, „Banditul – Whiskey”, născut în Transilvania, după ce a furat sume mari din băncile Ungariei este privit de opinia publică precum un supererou. Nu demult, „Banditul – Whiskey” a câștigat o sumă mare de bani la un reality show, o parte din aceasta fiind donată  Fundației Dévai Szent Ferenc din Deva.

Viață tumultoasă

Ambrus Attila s-a născut în Transilvania, în județul Harghita, în localitatea Leliceni, în 1967. A fost părăsit de mama lui când avea un an şi jumătate și a crescut cu bunica lui până la zece ani, până la moartea ei, după care a fost îngrijit de o mătușă. În 1988, sub un tren, agățat între roți, a fugit în Ungaria. Înainte de acest episod,  a jucat în echipa de hochei pe gheață SC Miercure-Ciuc. Se spune că între 1993 și 1999 a spart peste 30 de bănci, poște, agenții de turism și a furat circa 142 de milioane de forinți. În 2002, Ambrus Attila a fost condamnat la 17 de ani de închisoare, iar până la urmă a fost eliberat după zece ani, în 31 ianuarie 2012.

Numele lui de „Banditul – Whiskey” l-a primit pentru că înainte de a sparge a bancă obişnuia să consume whiskey. Înainte de a fi prins a devenit din ce în ce mai faimos, fiind privit de opinia publică drept un erou. În închisoare a dat bacalaureatul, a obținut diplomă de licență și a început să se ocupe cu ceramică.

Cărți și filme despre viața lui

Despre viața lui Ambrus Attila s-au scris mai multe cărți, inclusiv Julian Rubinstein, scriitor american, „Ballad of the Whiskey Robber” (“Balada banditului – whiskey”), iar în 2010 s-a făcut și un documentar despre viața lui. În noiembrie 2017 a apărut în cinema filmul „A Viszkis” care a avut foarte mare succes.

Bani pentru copii săraci din Deva

În anul 2017, Ambrus Attila a participat la un reallity show realizat în Asia. După ce a câștigat premiul final, a oferit o parte din sumă Fundației Dévai Szent Ferenc din Deva.

(G.B.)

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regurile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

SPECIAL. Ziua Forţelor pentru Operaţii Speciale, sărbătorită la Târgu-Mureş. Programul manifestărilor

Cu ocazia aniversării a 15 ani de la înființarea Batalionului 610 operații speciale ”Vulturii” și …

Share
Share