FOTO: Festivalul-Concurs „Hristos Se naşte, măriţi-L!”, la Reghin Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 485 Vizualizări

FOTO: Festivalul-Concurs „Hristos Se naşte, măriţi-L!”, la Reghin

Primăria şi Consiliul Local al municipiului Reghin, Casa de Cultură „Dr. Eugen Nicoară” Reghin, Arhiepiscopia Ortodoxă Română Alba Iulia şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş au organizat, în luna decembrie 2017, la Casa de Cultură „Dr. Eugen Nicoară” din Reghin, Festivalul-Concurs Regional „Hristos Se naşte, măriţi-L!”, eveniment ajuns la cea de-a patra ediţie.

„Un adevărat ideal al interpretării”

Şcoala Gimnazială „Alexandru Ceuşianu” din Reghin, prin profesorii pr. prof. insp. Dorin Claudiu Chiorean, prof. Daniela Friciu, prof. Simina Cota, prof. Timuş Jan – director, prof. Denes Jozsef – director adjunct şi prof. Ioan-Dumitru Bîrsan, a coordonat proiectul, înscris în Calendarul Activiţăţilor Educative Regionale 581/2017 al Ministerului Educaţiei Naţionale.

„Prezentul Festival de colinde tradiţionale „Hristos Se naşte, măriţi-L”, de revigorare şi promovare a mişcării corale, de afirmare a valorilor corale naţionale s-a adresat formaţiilor corale de elevi a unităţilor de învăţământ preuniversitar. Pentru corişti, experienţa armonizării vocilor cu ale colegilor reprezintă un adevărat ideal al interpretării, iar dulceaţa melodică conduce sufletele auditorilor spre stările specifice la care aderă credincioşii raportaţi la aceasta mare sărbătoare creştinească”, au transmis organizatorii festivalului, prin intermediul unui comunicat de presă.

Colectare de fonduri

În acelaşi timp, partea practică a festivalului de colinde a fost reprezentată prin intenţia filantropică de colectare de fonduri în vederea donării unui centru educaţional pentru copii. Elevi din întreaga ţară, din 25 de judeţe, au trimis, în cadrul secţiunii de concurs, lucrări, desene, icoane pictate de ei, ornamente de Crăciun, felicitări spre a fi donate în scop caritabil la acest festival de colinde, la care au urcat pe scenă 500 de elevi din 25 de şcoli din trei judeţe, împodobiţi în straie populare de sărbătoare, spre lauda Naşterii Mântuitoare a Pruncului Hristos.

„Un festival de colinde care implică sufletele curate ale şcolarilor la diferite vârste este expresia cea mai autentică de păstrare a tradiţiilor creştine, a valorilor culturale, artistice, folclorice şi morale, a demersurilor filantropice şi de promovare a dragostei faţă de Dumnezeu şi de aproapele, manifestată concret în colindă şi în opera filantropică. Scopul festivalului a fost promovarea valorilor religioase tradiţionale creştine legate de Naşterea Mântuitorului de către corurile şcolare, iar aspectul filantropic s-a concretizat prin donarea sumelor de bani obţinute prin efortul elevilor participanţi, unui centru educaţional pentru copii. S-au acordat diplome de participare tuturor grupurilor corale şi dirijorilor coordonatori ai acestora. Toţi copii participanţi au primit pachete cu dulciuri oferite, ca în fiecare an, de către Consiliul Local şi Primăria municipiului Reghin”, au mai menţionat organizatorii evenimentului, care au transmis mulţumiri pentru implicare atât primarului municipiului Reghin, Maria Precup, cât şi directorului Casei de Cultură „Dr. Eugen Nicoară” Reghin, prof. Ioan Conţiu, precum şi tuturor celor care s-au implicat pentru reuşita proiectului.

Alex TOTH

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE