Home / Invatamant / FOTO: Invitați de vază la Simpozionul Național „Alexandru Papiu Ilarian”
Membrii prezidiului

FOTO: Invitați de vază la Simpozionul Național „Alexandru Papiu Ilarian”

Distribuie

În cadrul Simpozionului Național „Alexandru Papiu Ilarian”, desfășurat marți, 23 ianuarie, la Facultatea de Științe Economice, Juridice și Administrative din cadrul Universității „Petru Maior” din Târgu-Mureș, în Aula Tudor Drăganu a sediului din Târgu-Mureș, a avut loc un eveniment de celebrare a Centenarului 1918-2018. Momentul a început la ora 14:00, iar în fața unui auditoriu format din invitați speciali, cadre universitare și oameni de cultură, au luat pe rând cuvântul membrii prezidiului format din: Conf. univ. dr. Daniela Ștefănescu (Decanul Facultății de Științe Economice, Juridice și Administrative), Prof. univ. dr. Călin Enăchescu (Rectorul Universității „Petru Maior” din Târgu-Mureș), Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei (Rectorul Universității de Medicină și Farmacie Târgu-Mureș), Prof. univ. dr. Cornel Sigmirean (Președintele Senatului Universitatea „Petru Maior” din Târgu-Mureș), Profesorul Petru Nemeș (Președintele Asociației Culturale „Alexandru Papiu Ilarian”) și scriitorul Lazăr Lădariu (Președintele Despărțământului ASTRA).

După ce s-a intonat prima strofă a imnului național „Deșteaptă-te, române”, Daniela Ștefănescu a ținut o alocuțiune introductivă: „Ne reunim astăzi ca să celebrăm o personalitate deosebită de care ne leagă multe evenimente anterioare: alexandru papiu ilarian. Evenimentul organizat în această zi este unul de suflet. Suntem onorați de prezența a numeroși colaboratori ai universității noastre, printre care domnul primar din comuna Papiu Ilarian care a venit de nenumărate ori la manifestările noastre și noi, la rândul nostru am avut ocazia de a participa la evenimentele dedidacate lui Alexandru Papiu Ilarian susținte în localitatea respectivă. Îi salut de asemenea pe președinții asociațiilor care actiează în județul nostru, Asociația „Avram Iancu” și președintele acestuia, și pe domnul profesor Vasile Dobrescu care a răspuns de asemenea invitației noastre.”

Călin Enăchescu a subliniat importanța respectării memoriei celor cărora le datorăm realizarea României moderne: „Cultura recunoștinței trebuie să fie una dintre menirile speciale ale oricărei universități. Cei care și-au dedicat viața, eforturile, toată activitatea pentru dezvoltarea societății românești merită și trebuie să fie omagiați. Este evident că ilustrul Alexandru Papiu Ilarian, om de cultură, istoric, cadru didactic, jurnalist și membru al Academiei Române face categoric parte din pleiada acelor personalități pe care suntem obligați să le omagiem.

Leonard Azamfirei a fost de părere că Ardealul trebuie să își recupereze demnitatea în raport cu restul țării, simțind că unele decizii care vin de la conducere tind să marginalizeze Transilvania și să o includă în categoria „și altele”: „Târgu-Mureșul și Ardealul, ar fi mult mai sărace fără Universității „Petru Maior”. Fiecare dintre cele două entități are nevoia una de alta. Indiferent cum vor merge lucrurile, în Petru Maior sau într-o o universitate a orașului care ar putea să includă și Universității „Petru Maior” și UMF Târgu-Mureș, ideea de istorie românească, ideea de literatură românească trebuie să rămână foarte bine desemnate, foaret bine susținute astfel ăncât fiecare să ne simțim acasă aicia unde suntem. Este, dacă vreți, și un mesaj de viziune pe care mulți dintre noi îl avem” a declarat Rectorul Universității de Medicină și Farmacie Târgu-Mureș.


Cornel Sigmirean a evidențiat caracterul polivalent al personalității lui Alexandru Papiu Ilarian: „Evenimentul de azi poate fi considerat un moment care marchează cea mai importantă aniversare din istoria noastră, centenarul unirii și cred că alegerea acestui moment a fost inspirată de domnul director al Departamentului de Drept și Administrație Publică, Nicolae Ploeșteanu, pentru că Alexandru Papiu Ilarian este revendicat și de istorici și de juriști, chiar și de filologi. Cred că Alexanru Papiu Ilarian poate fi considerat unul dintre fondatorii patriei.”

În continuare, Președintele Senatului Universității „Petru Maior” Târgu-Mureș a prezentat cele mai notabile momente ale bogatei biografii a lui Alexandru Papiu Ilarian.

„A meritat efortul depus să-l aducem pe Papiu Ilarian acolo unde merită. Spunea Nicolae Iorga că Alexandru Papiu Ilarian merită să fie pus la catapeteasma neamului românesc. Noi încercăm să îl așezăm acolo unde îi este locul. A fost unul dintre cei care au contribuit la revoluția din 1948. Domnului director de la Biblioteca Academiei Române, filiala Cluj Napoca, îi plăcea să spună: Avram Iancu a fost conducătorul, strategul, iar Papiu Ilarian a fost prietenul lui, ideologul, sfătuitorul” a relatat Petru Nemeș.


Lazăr Lădariu a completat în stilul personal portretul lui Alexandru Papiu Ilarian: „Mă simt onorat de această invitație, în acest loc pentru, pentru a cinsti memoria unui mare înaintemergător, unul din făuritorii istoriei noastre. Alexandru Papiu Ilarian a dus tot timpul în suflet Transilvania și lupta lui pentru drepturile românilor transilvăneni. El a fost profesorul nostru de limbă, de conștiință națională, de istorie, de drept cuvenit, dar și profesorul nostru de patriotism și naționalism în sensul bun al cuvântului, în sensul naționalismului tradițional luminat ardelenesc.”

În continuarea simpozionului s-a dat cuvântul tuturor celor prezenți care au simțit nevoia să își exprime considerația față de memoria lui Alexandru Papiu Ilarian, dar și entuziasmul premergător Centenarului Marii Uniri.

Andrei VORNICU


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Vacanță pentru elevii mureșeni catolici și reformați în perioada Paștelui Catolic

Distribuie Elevii de confesiune greco și romano-catolică, dar și cei reformați (Biserica Reformat-Calvină), pentru care …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.