Senatorul Cristian Chirteș (PNL) acuză lipsă de transparență Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 776 Vizualizări

Senatorul Cristian Chirteș (PNL) acuză lipsă de transparență

Începând de vineri, 26 ianuarie, va intra în vigoare Legea 44/, pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea și exploatarea pajiștilor permanente și pentru modificarea și completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991. Cu toate acestea, la nivelul județului Mureș nu se cunoaște numărul exact al amplasamentelor pastorale, care fac, printre altele, obiectul amintitei legi. În opinia senatorului Cristian Chirteș (PNL), exprimată într-o conferință de presă, lipsa informațiilor se datorează unei lipse de transparență a instituțiilor statutului.

Aplicarea amenajamentelor pastorale, obligatorie

Legea extrem de importantă în ce privește subvențiile a fost publicată deja în Monitorul Oficial, și include și amenzi pentru cei care nu se conformează.  ”Ne lovim de un zid în tot ce înseamnă informație, există un ordin dat pe linie internă, de partid, către instituțiile statutului de a nu da nicio informație. Iată, de exemplu, mâine intră în vigoare noua lege, iar noi nu cunoaștem câte localități, câte comune au întocmite aceste amenajamente pastorale. Acestea nu se pot face într-o lună, și funcționează pe bani de la bugetul de stat pe principiul primul sosit, primul servit”, a subliniat senatorul liberal. Acesta a arătat că urmează să transmită o solicitare în acest sens Direcției Agricole Mureș, pentru a putea avea o situație exactă a pășunilor din județul Mureș.

Legea prevede obligația administrațiilor locale de a aproba amenajamentele pastorale, valabile pentru toate pajiștile permanente, întocmite de către specialiștii din cadrul primăriilor, al direcțiilor județene pentru agricultură sau de către specialiștii din cadrul inspectoratelor teritoriale de regim silvic și de vânătoare. Deasemeni, în vederea accesării fondurilor europene aferente plăților pe suprafață, utilizatorii de pajiști au obligația ca anual să asigure încărcătura minimă de 0,3 UVM/ha, în oricare din zilele perioadei de pășunat, ori cosirea cel puțin o dată pe an a vegetației. Aplicarea amenajamentului pastoral este obligatorie începând cu anul 2019.

Edith VEREȘ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE