Veste proastă despre tronsonul Autostrăzii A8 Târgu-Mureş – Ditrău Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1370 Vizualizări

Veste proastă despre tronsonul Autostrăzii A8 Târgu-Mureş – Ditrău

Reprezentanţii Asociaţiei Pro Infrastructură au anunţat joi, 25 ianuarie, printr-o postare pe reţeaua de socializare Facebook, că s-a reziliat contractul, de către Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) privind actualizarea studiului de fezabilitate pentru tronsonul Autostrăzii A8 Târgu-Mureş – Ditrău.

Redăm, în rândurile de mai jos, anunţul făcut de reprezentanţii Asociaţiei Pro Infrastructură:

„Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere își bate joc în continuare de Moldova prin REZILIEREA contractului (în data de 19 ianuarie 2018) privind actualizarea studiului de fezabilitate pentru tronsonul Târgu-Mureș – Ditrău din Autostrada A8. Prin această decizie catastrofală, la 159 de ani de la Mica Unire, în anul Centenarului Marii Uniri, CNAIR condamnă Moldova la subdezvoltare și izolare.

Nevoia stringentă a unei autostrăzi care să lege Moldova de Transilvania (și mai departe de Europa) a ajuns unul dintre cele mai mediatizate subiecte datorită societății civile tot mai implicate. În urma conferințelor și dezbaterilor publice, a reportajelor și interviurilor din presă, a deplasărilor în teren și a investigațiilor ONG-urilor de mediu și a tuturor activităților întreprinse de cei care își doresc cu sinceritate această autostradă, acțiunile autorităților la nivel politic au început să se vadă, lansând chiar un proiect de lege care susține investiția.

Toți actorii implicați au cerut CNAIR să ridice suspendarea contractului pentru actualizarea studiului de fezabilitate (SF) pe secțiunea Târgu-Mureș – Ditrău și să lanseze licitațiile de actualizare SF pentru segmentele Ditrău – Târgu Neamț și Târgu Neamț – Iași

– Ungheni. Fără acești pași critici nu se poate obține Acordul de Mediu (AM). Fără AM nu se poate emite Autorizația de Construire (AC), deci nu se pot începe lucrările în teren.

Așadar, cel mai probabil se va ajunge în același loc, CNAIR fiind nevoită să re-lanseze licitația pentru completarea acestui studiu. Anul 2018, cu o încărcătură istorică deosebită, va fi încă un an pierdut pentru Autostrada A8! Mai mult, proiectantul (Search Corporation) al cărui contract tocmai a fost reziliat poate cere despăgubiri în instanță (cu șanse foarte mari de reușită), daune care vor fi plătite tot de români!

Teama nejustificată în urma controalelor Curții de Conturi și DNA (în urma cărora CNAIR a decis suspendarea, pentru mai mult de 12 luni, a contractului proaspăt reziliat), fuga de răspundere și incompetența sunt principalele trăsături ale conducerii CNAIR. Prin deciziile pe care le iau, ei pun pe primul loc liniștea proprie și siguranța salariilor pe care le primesc din bani publici, iar interesul național nu există pentru ei.

Această reziliere amână cu ani de zile implementarea autostrăzii, iar lansarea unor licitații de proiectare și execuție pe studiile din 2010 nu ar face decât să pună cruce Autostrăzii A8. Solicităm oficialilor din Ministerul Transporturilor România să demită de urgență conducerea CNAIR care, în ultimul an, a bătut toate recordurile de incompetență, fugă de răspundere și subminare a dezvoltării economice.”

(Redacţia)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE