Home / Invatamant / Când se va reînființa Liceul Romano – Catolic din Târgu-Mureș?

Când se va reînființa Liceul Romano – Catolic din Târgu-Mureș?

Distribuie

Doar 7 elevi și-au manifestat dorința de a frecventa cursurile Liceului Romano-Catolic din Târgu-Mureș în anul școlar 2018 – 2019, susține inspectorul școlar general al județului, Ioan Macarie. Mai mult, președintele Klaus Iohannis a retrimis în Parlament, pentru reexaminare, modificarea Legii Învățământului votată în decembrie, modificare care ar fi asigurat condițiile legale ca Parlamentul să reînființeze prin lege Liceul Catolic. În aceste condiții, Consiliul Local al municipiului Târgu-Mureș se întrunește marți, 30 ianuarie, pentru a vota rețeaua școlară a municipiului.

Reporter: – Care este situația rețelei școlare din Târgu-Mureș? Vom avea sau nu Liceu Romano-Catolic în anul școlar care urmează?

Prof. Ioan Macarie: – Doar șapte elevi și-au manifestat dorința de a frecventa cursurile acestui Liceu în anul școlar care urmează, în situația în care acesta a funcționat de ani de zile fără forme legale. Modificarea Legii Educației Naționale, prin care se prevedea posibilitatea înființării de unități școlare a minorităților, a fost retrimisă de Președinție spre reexaminare în Parlament, la pachet cu inițiativa trecerii liceelor agricole în subordinea Ministerului Agriculturii. Și fostul ministru al Educației, Liviu Pop, a arătat la ultima lui vizită în județul Mureș că Ministerul are posibilitatea să înființeze unități școlare prin ordin de ministru doar în situația în care imobilul este proprietate a unității administrativ-teritoriale.

Reporter: – Care este termenul legal de aprobare a rețelei școlare?

Prof. Ioan Macarie: – Vreau să spun că noi nu avem rețea școlară aprobată nici pentru anul școlar în curs. Mie mi s-a transmis și de la Minister că municipiul Târgu-Mureș este singurul din țară care de ani de zile nu reușește să întocmească rețeaua școlară în calendarul legal. Nu înțeleg motivul pentru care dezbat acest subiect acum, când termenul și calendarul legal de aprobare a rețelei școlare era de 15 decembrie. Consiliul Local a avut o ședință și în data de 19 decembrie, dar nu au reușit să aprobe atunci rețeaua școlară. În aceste condiții, Ministerul Educației ar trebui să acorde o derogare de modificare a acestui calendar, pentru aprobarea rețelei școlare. O derogare care ținând cont de recentele schimbări de la vârful Ministerului, ar putea dura. Părerea mea este că, dacă vor primi această derogare, pot să discute ce doresc privind rețeaua școlară.

Reporter: – În această situație incertă, ce vor face totuși elevii de la Liceul Romano-Catolic?

Prof. Ioan Macarie: – În acest moment, pentru mine cea mai mare bucurie este că cei 290 de copii de acolo sunt arondați la Liceul Teoretic ”Bolyai Farkas”, astfel asupra lor nu mai planează suspiciunea că nu li se vor recunoaște studiile. În ce mă privește, am solicitat de multe ori consilierilor locali mai multă aplecare către învățământ. Sistemul educației este atât de vulnerabil, parcă nu avem nevoie de încă un scandal. Dacă dumnealor chiar nu mai vor să acorde un pic de interes asupra problemelor reale ale învățământului mureșean, eu nu mai am nicio pârghie. Asta nu înseamnă că o să mă las și o să continui să le atrag atenția asupra problemelor reale ale școlilor din municipiu.

Reporter: – Există totuși șanse pentru reînființarea Liceului Romano-Catolic în anul școlar care urmează?

Prof. Ioan Macarie: – Eu sunt dispus să stau la discuții oricât este nevoie, dar din punct de vedere legal, în anul școlar care urmează Liceul nu poate fi reînființat, pentru că acea clădire nu este proprietatea Consiliului Local, iar proprietarul poate înființa doar unități școlare private. Îi rog însă în schimb pe consilierii locali ca din acele multe ore de ședință să acorde mai mult interes pentru problemele reale din învățământul târgumureșean. În condițiile în care dumnealor sunt și membri în consiliile de administrație a școlilor, au menirea să intervină în rezolvarea problemelor acestora.

A consemnat Edith VEREȘ


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

1 comentariu

  1. Daca nu este proprietatea consiliului local ce cauta acolo liceul Unirea?
    Daca liceul catolic s-a putut desfiinta de statul roman cu doar o semnatura in timpul comunistilor de ce nu se poate reiinfiinta de statul de asa zis democratic roman cu doar o semnatura?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.