Home / Cultură / FOTO: Vlad Moldovan și Roxana Cotruș au inaugurat seria „Poeți în dialog”
Vlad Moldovan, Roxana Cotruș și Alexandru Cistelecan (Foto: Andrei Vornicu)

FOTO: Vlad Moldovan și Roxana Cotruș au inaugurat seria „Poeți în dialog”

Distribuie

Seria „Poeți în dialog” a debutat oficial joi, 25 ianuarie, ora 18.00, în plăcuta ambianță de la J’ai Bistrot, în fața unui public compus în mare parte din cunosctători într-ale literaturii. Proiectul este realizat de revista Vatra, cu sprijinul AFCN, și va oferi publicului târgumureșean, o dată pe lună, șase întâlniri cu doi tineri poeți relevanți pentru literatura de azi.

Prima ediție, moderată de criticul și profesorul Alexandru Cistelecan, i-a avut ca invitați pe Vlad Moldovan și Roxana Cotruș.

„E un serial de dialoguri între poeți conceput de cei de la revista Vatra în așa fel încât să conexeze și centrul nostru literar cu celelalte centre literare din țară. De aceea, întotdeauna va fi prezent un poet de-al locului și un poet din afară” a declarat Alexandru Cistelecan. Acesta a subliniat un aspect notabil: „Cred că este pentru prima dată în istoria literară, dacă nu culturală a Târgu-Mureșului, când orașul nostru se așază în mod distinct, ferm, pe harta poeziei tinere românești. A mai fost o tentativă în anii ’70, când au debutat Kocsis Francisko, Teodor Borz și Sorin Neagoe, dar datorită împrejurărilor, grupul a întârziat să se afirme pe plan național.”

Criticul a menționat alături de Roxana Cotruș și alte poete aflate în plină ascensiune, precum Gabriela Feceoru, Hristina Doroftei, Flavia Adam și Crista Bilciu, dar a încurajat și inițiativele în proză ale câtorva autori tineri. Din punct de vedere al criticii de specialitate, Alexandru Cistelecan consideră că Andreea Pop „va ști să pună în evidență individualitatea târgumureșeană a literaturii tinere”.

Exorcizare versificată

Primul recital poetic i-a aparținut Roxanei Cotruș. Autoarea târgumureșeană a debutat în 2015 cu volumul „Daddy issues/disecție” (Editura Cartea Românească), din care a citit câteva poeme.

„Roxana e o poetă confiscată fără voia ei de o temă. Un accident biografic i-a transformat biografia într-o temă poetică fundamentală obsesivă, pe care ea tot încearcă să o exorcizeze. Din perspectiva asta, Roxana, în aparența discursului ei care este lejer, oral, cu jocuri de spontaneitate, ține de un concept foarte tare de poezie, al poeziei ca tratament, ca terapie. Ea crede în virtuțile terapeutice ale poeziei și le folosește pentru a-și curăța sufletul de zgura dramatică lăsată în propria biografie” a declarat Alexandru Cistelecan în deschiderea recitalului.

Un poet original și cult

Vlad Moldovan (n. Baia Mare) este autorul volumelor „Blank” (Editura Cartea Românească, 2008), „Dispars” (Editura Cartea Românească, 2012) și „Glitch” (Editura Charmides, 2017).

„Impresia mea despre Vlad (dar, firește că n-a fost așa) e că înainte de a scrie, și-a studiat toți congenerii pentru a afla cum ar putea el scrie diferit de toată lumea. Nu contează că strategia asta nu s-a aplicat, cea mai bună strategie este când spontaneitatea sau instinctul poetic găsește drumul nou, pe care n-a mai mers nimeni. Vlad scrie cum nu scrie nimeni astăzi, deși are destule elemente de contact cu poezia propriei generații. Și la el există inserții de cotidian, și el iese în stradă, și el notează agonia cotidianului, dar tot acest reveleu de cotidian cu aspecte mai grotești sau încărcate de dramatism sunt prinse la el într-un șuvoi în care se amestecă nostalgii, în care se amestecă chiar pasaje în mod premeditat evocative ale unor spații rurale care acum sunt părăsite de către poeți” a fost de părere Alexandru Cistelecan.

Moderatorul evenimentului a afirmat că Vlad Moldovan are o evidentă și foarte subtilă cultură poetică. Poezia lui e plină de aluzii care apar în cele mai neașteptate momente. „Cred că Vlad are o vocație a notației foarte acută și în același timp are, ceea ce foarte mulți dintre tinerii poeți au părăsit, o vocație a imaginativului. El este unul dintre puținii poeți care reușește să facă un echilibru între această notație agresivă, aproape cinic de precisă, și un fond imaginativ pe care nu îl lasă să izbucnească cu jerbe, ci îl stăpânește, dar acesta se simte ca un izvor care presează să iasă la suprafață.”

Discuțiile de la final au fost încurajate de către Alexandru Cistelecan, invocând în acest sens cadrul informal în care s-a desfășurat întâlnirea poetică, și care ar trebui să dezinhibe participanții pentru ca aceștia, simțindu-se în largul lor, să inițieze un dialog onest și „lipsit de fițe, ca între colegi”.

Următorul eveniment va avea loc joi, 22 februarie, la ora 18:00.

Andrei VORNICU


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO. Importanța digitizării ziarelor, dezbătută la evenimentul „Digitalizare/ DigitalizOare?”, susținut la Biblioteca Județeană „Astra” Sibiu

Distribuie Compania Arcanum, împreună cu Biblioteca Județeană „Astra” Sibiu, a organizat vineri, 22 martie, un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.