Home / Invatamant / FOTO: Autoarea Crista Bilciu, profesoară pentru o zi la Colegiul Național „Unirea”
Crista Bilciu a vorbit despre dramaturgie (Foto: Andrei Vornicu)

FOTO: Autoarea Crista Bilciu, profesoară pentru o zi la Colegiul Național „Unirea”

Distribuie

Proiectul „Ce vrea să spună autorul. Scriitori la școală”, organizat de Asociația Podium, a revenit în noul an cu o invitată specială care a ținut ore la patru clase ale Colegiului Național „Unirea”. Crista Bilciu a luat parte la cea de-a treia ediție a proiectului luni, 29 ianuarie, și a prezentat elevilor mostre de dramaturgie contemporană pe baza căreia s-au purtat discuții, s-au făcut analize libere, iar participanții au fost invitați să contribuie cu propriile idei, continuând astfel anumite scene și devenind dramaturgi de ocazie.

Crista Bilciu (născută la Târgu-Mureș) este regizoare, poetă și autoare dramatică. Locuiește de peste 10 ani la București, unde a înființat compania independentă Teatrul de Foc, cu care a realizat spectacole memorabile, jucate în spații neconvenționale, precum „Mioritice” și „Nostalgia 53” (după Mircea Cărtărescu). A desfășurat timp de mai mulți ani, la Muzeul Național al Literaturii Române, proiectul „Poezisele”, în cadrul căruia a pus în scenă inedite exerciții teatrale bazate pe poeme ale unor autori reprezentativi. Traseul profesional al Cristei Bilciu este legat de colaborarea cu actrița reghineancă Anda Saltelechi, împreună cu care a realizat majoritatea spectacolelor. Cel mai mare succes până în prezent îl constituie one-woman show-ul „Pe jumătate cântec”, scris și regizat de Crista Bilciu. Spectacolul a fost selecționat în 13 festivaluri naționale de teatru, iar prestația Andei Saltelechi a fost recompensată cu trei premii. Spectacolul s-a jucat și la Târgu-Mureș, la invitația Teatrului 3G, duminică, 28 ianuarie, în Bastionul Măcelarilor.

Crista Bilciu le-a citit elevilor fragmente din piesa „Pe jumătate cântec” (câștigătoarea concursului de dramaturgie Gala Star Bacău din 2015) și au explorat împreună valențele contemporane ale unui text care le vorbește pe limba lor, adresându-se unui tip de sensibilitate receptiv la noile forme literare. Autoarea a dialogat liber cu elevii, le-a povestit despre traseul ei artistic și profesional, despre geneza piesei și modul ei personal de a se raporta la literatură. Crista Bilciu s-a dat ca exemplu de tenacitate și a spus că nu consideră că talentul e primordial, ci munca și consecvența cu care trebuie să îți urmezi visul, indiferent de numărul și de proporția eșecurilor pe care le întâmpini pe parcurs.

Organizatorii adresează mulțumiri doamnelor Prof. dr. Aurora Stănescu (Director), Prof. Consuela Pop (Director-adjunct), Prof. Maria Motorga și Prof. Melania Bândilă pentru sprijinul, sugestiile și disponibilitatea dumnealor.

Proiectul „Ce vrea să spună autorul. Scriitori la școală” a fost inaugurat în data de 9 noiembrie 2017 de către Székely Csaba, care a ținut ore de literatură maghiară la câteva clase ale Liceului Teoretic „Bolyai Farkas”. Următoarele invitate au fost Alina Nelega (autoare dramatică) și Medeea Iancu (poetă) care au ținut ore de literatură română la Liceul Teoretic „Bolyai Farkas” și Colegiul Național „Al. Papiu Ilarian”.

Prin acest proiect organizatorii îți propun să invite scriitori în liceele din Târgu-Mureș. Scriitorii invitați vor susține câteva ore în liceele partenere, apoi, în funcție de interesul publicului, seara va avea loc o întâlnire cu ei, cu profesorii și cu elevii pentru o discuție despre vizita la școală și despre literatura contemporană.

Andrei VORNICU


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Întâlnire cu părinții în cadrul campaniei „Familia – partener în lupta împotriva drogurilor”

Distribuie Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” din Târgu Mureș a găzduit marți, 26 martie 2024, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.