Home / Slider / Campanie de descurajare a cererii de servicii sexuale

Campanie de descurajare a cererii de servicii sexuale

Distribuie

Exploatarea sexuală este motivul principal al traficului de persoane, această modalitate depășind numeric statisticile privind persoanele traficate în vederea exploatării prin muncă. În proporție covârșitoare, victimele acestei infracțiuni sunt femei, multe dintre ele minore. Un document emis de Parlamentul European arăta că profitabilitatea acestei infracțiuni este apropiată de cea a traficului de droguri, precum și faptul că țările cele mai afectate din Uniunea Europeană sunt Bulgaria, Olanda, Polonia, Ungaria și România. În aceste condiții, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) România a desfășurat o amplă campanie online, campanie care și-a propus drept prim scop reducerea cererii traficului de persoane în vederea exploatării sexuale. Minodora Iernuțan, profesoară la Gimnaziul ”Liviu Rebreanu” din Târgu-Mureș se numără printre câștigătorii acestei campanii.

Prim scop, reducerea cererii de servicii sexuale

Campania a avut la bază statisticile anului 2015, când din totalul de 880 de victime identificate, peste 56%, respectiv 498 de persoane au fost exploatate sexual. Mai mult, statisticile au înregistrat o creștere semnificativă în primul semestru al anului 2016, când peste 68 de procente dintre victimele traficului de persoane au fost exploatate sexual, a arătat coordonatorul Centrului Regional Târgu-Mureş al ANITP, comisar şef de poliţie Cristina Gabriela Zaharia. ”Am inițiat această campanie având drept prim scop reducerea cererii traficului de persoane în vederea exploatării sexuale, cu un obiectiv foarte important, respectiv informarea și sensibilizarea opiniei publice”, a arătat Zaharia. Campania derulată pe rețelele sociale a avut drept grupuri țintă atât utilizatorii de gen masculin, cât și de gen feminin, acestea din urmă fiind victimele predilecte ale traficului de persoane, precum și publicul larg. ”Am dorit să atragem atenția publicului larg că cererea de servicii sexuale crește numărul victimelor exploatate, un îndemn de a nu cumpăra servicii sexuale, și să aducem în atenția tuturor că astfel se încurajează și finanțează această formă de exploatare. Am vrut însă să atragem atenția și celor care practică oferta de servicii sexuale că pot deveni victime ale traficului de persoane”, a subliniat coordonatorul Centrului Regional Târgu-Mureş al ANITP.

Sentimentele nu se cumpără

Campania a decurs prin parcurgerea mai multor etape, săptămânal utilizatorii fiind îndemnați să adauge comentarii pertinente, texte, fotografii, sau filmulețe prin care să descurajeze această cerere. ”Aleg să prețuiesc viața. Sunt cuvintele pe care orice părinte din lumea aceasta ar dori să le asculte de la propriul copil, iar dincolo de cuvinte să descopere gesturi, atitudini și fapte. Obsedat de o lume cu multe temeri, griji, trăind într-o agitație continuă, eu, părintele, mă trezesc tardiv buimac. Ancorarea în realitate este uneori destul de dureroasă. În sufletul meu își pot face loc îndoieli. Oare copilul meu știe? Se poate feri? Cum pot să-i spun să se ferească? Nu mai e timp de regrete, frustări sau nepăsare. Copilul meu, adolescentul, nu va fi o victimă. Voi fi alături de el și îl voi învăța să-și prețuiască viața. Da, susțin această campanie. Nu strivi viața și demnitatea ta umană”, a fost unul dintre mesajele postate de profesoara câștigătoare. Minodora Iernuțan a fost dealtfel parte importantă a acțiunilor de prevenire, implicată activ pe tot parcursul campaniei, atât din postura de părinte, cât și din cea de pedagog. ” Traficul de persoane este un fenomen grav care afectează demnitatea umană. Cu banii nu poți cumpăra sentimentele. Consider că educația copiilor este foarte importantă. Am participat și în calitate de mamă dar și de pedagog. Acasă sunt părinte pentru copilul meu, iar la școală încerc să fiu părinte pentru toți copiii”, a declarat Minodora Iernuțan.

Festivitatea de premiere a avut loc vineri, 2 februarie, în incinta Prefecturii județului Mureș.

Edith VEREȘ


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

CNAS a emis ediția a II-a a Ghidului Asiguratului. Ce drepturi au pacienții români asigurați și neasigurați?

Distribuie Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) din România a elaborat, în data de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.