Home / Politic / Comunicat de presă: „PNL a votat împotriva înființării Liceului Romano Catolic din Târgu-Mureș!”

Comunicat de presă: „PNL a votat împotriva înființării Liceului Romano Catolic din Târgu-Mureș!”

Distribuie

Partidul Național Liberal – organizația Mureș a transmis, prin intermediul unui comunicat de presă, intervenția politică a senatorului Cristian Chirteș rostită în plenul Senatului României, miercuri, 7 februarie 2018, cu ocazia dezbaterii Legii privind înființarea Liceului Teologic Romano Catolic II.Rakoczi Ferenc.

“Vă informez că ieri o instanță din România a emis o hotărâre definitivă, prin care înființarea Liceului Romano Catolic din Târgu-Mureș este ilegală!

Secţia de contencios administrativ a Curţii de Apel Târgu-Mureş a respins recursurile formulate împotriva hotărârii Tribunalului Mureş, care a anulat decizia emisă de Inspectoratul Şcolar Judeţean, prin care s-a înfiinţat Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureş. Decizia emisă de ISJ Mureş și anulată de două instanțe românești prevedea înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureș. Hotărârea Curţii de Apel Târgu-Mureş este definitivă.

Pe de altă parte, modificarea Legii Educaţiei Naţionale, prin care se prevedea posibilitatea înfiinţării de unităţi şcolare ale minorităţilor, între care se regăsea şi cazul Liceului Romano-Catolic din Târgu-Mureş, a fost retrimisă de Preşedinţie spre reexaminare în Parlament, procedură care nu a avut încă loc.

Prin ceea ce ne propuneți în amendamentele de astăzi, forțați de două ori legea:

– în primul rând, ignorați faptul că Președintele României a trimis o lege la reexaminare;

– în al doilea rând, propuneți o derogare ilegală de la articolul 61, alineatul 2, din Legea educației naționale nr. 1/2011. Ce spune acest articol: “Rețeaua școlară a unităților de învățământ de stat și particular preuniversitar se organizează de către autoritățile administrației publice locale, cu avizul conform al inspectoratelor școlare.”

Ori, prin sentința definitivă de ieri a Curții de Apel Târgu-Mureș s-a hotărât în mod clar că decizia Inspectoratului Școlar Mureș de înființare a acestui liceu este NULĂ.

Cu alte cuvinte, anulați și dumneavoastră, cu bună știință, prerogativele Inspectoratului Școlar de a aviza conform rețeaua școlară din Târgu-Mureș, pentru că aveți certitudinea că NIMENI nu va aviza o unitate de învățământ prin încălcarea legii.

Vă mai informez că Târgu-Mureșul este singurul municipiu din ţară care de mai mulţi ani nu reuşeşte să întocmească reţeaua şcolară în calendarul legal. Săptămâna trecută, Consiliul Local al municipiului Târgu-Mureș a respins proiectul de hotărâre privind rețeaua școlară. Asta, deși termenul legal de aprobare a reţelei şcolare era data de 15 decembrie 2017.

Cu siguranță, consilierii UDMR știau că urma să vină la București Peter Szijjarto, ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior din Ungaria, căruia Liviu Dragnea i-a mai promis o dată că situația Liceului Romano Catolic din Târgu-Mureș va fi rezolvată. Acesta a fost motivul real al acestei vizite stranii.

Vă avertizez că votul de astăzi din Senat în favoarea înființării Liceului Romano Catolic reprezintă o încălcare flagrantă a Legii, care va duce la tensiuni inutile în comunitatea mureșeană.

Este un preț mult prea mare pe care îl vom plăti cu toții, doar pentru satisfacerea orgoliului lui Liviu Dragnea de a fi primit cu onoruri la Budapesta, în vizita pe care i-a promis-o acum două luni domnul Viktor Orban.

În punctul de vedere formulat de Guvernul Tudose referitor la această lege se menționează că “raportat la prevederile legale, menționăm că nu este necesară adoptarea măsurilor preconizate prin lege, ca act juridic al Parlamentului, operațiunea juridică avută în vedere fiind circumscrisă domeniului de reglementare a actelor cu caracter infralegal, administrativ. În acest context, adoptarea de către Parlament a inițiativei legislative ar putea avea semnificația unei ingerințe a acestuia în activitatea puterii executive, de natură să conducă la afectarea principiului constituțional al separației puterilor în stat.”

PNL a votat ÎMPOTRIVA înființării Liceului Romano Catolic din Târgu-Mureș și va face toate demersurile legale pentru a împiedica aplicarea acestei legi, nocivă pentru comunicarea interetnică din județul Mureș.

Biroul de presă al PNL Mureș


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.