Comunicat de presă UDMR: „Senatul a adoptat legea noastră privind înființarea Liceului Romano-Catolic la Târgu-Mureș” Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 352 Vizualizări

Comunicat de presă UDMR: „Senatul a adoptat legea noastră privind înființarea Liceului Romano-Catolic la Târgu-Mureș”

„Obiectivul principal al UDMR a fost înființarea, prin lege, a Liceului Teoretic Romano-Catolic din Târgu-Mureș în sesiunea parlamentară din primăvară. Am reușit să obținem dezbaterea legii în Senat, prin procedură de urgență, și ne bucurăm că astăzi, la câteva zile după începerea sesiunii, legea a fost adoptată de Senat în calitate de Cameră decizională. Aceasta înseamnă că, dacă legea noastră va fi promulgată de șeful statului, calvarul funcționării școlii romano-catolice, al elevilor, al părinților și al comunității maghiare din Târgu-Mureș se termină după aproape doi ani: școala va fi legal înființată”, a declarat, miercuri, Cseke Attila, liderul grupului UDMR din Senat, după votul din plen.

Cseke Attila a adăugat că, potrivit noii legi, liceul poate fi denumit și oficial după Rákóczi Ferenc al II-lea: ”Deși deseori în spațiul public și presă școala era menționată Ferenc Rákóczi al II-lea, nu a existat nicio decizie la nivel local cu privire la denumirea școlii, procedura a fost în permanent obstrucționată, la fel ca și cea de înființare a școlii”.

Liderul senatorilor UDMR a subliniat că Liceul Teoretic Romano-Catolic din Târgu-Mureș nu mai era de mult timp o cauză numai a maghiarilor din Târgu-Mureș, ci și una a maghiarilor din Transilvania.

„Au făcut din situația liceului o cauză comună a maghiarilor toți cei care, în ultimele luni, au împiedicat soluționarea situației în care se afla instituția de învățământ. Ar fi fost un precedent periculos pentru toate instituțiile de învățământ cu predare în limbile minorităților naționale. Legea adoptată astăzi este un semnal pentru toți cei care acționează pentru destabilizarea învățământului maghiar, deoarece am văzut astăzi că o majoritate largă din Parlament susține inițiativa noastră. Cazul școlii din Târgu-Mureș poate fi un punct de reper pentru dialogul româno-maghiar”, a afirmat Cseke Attila.

Senatorul UDMR și-a exprimat totodată încrederea, că senatorii PNL și PMP vor recunoaște, în curând, că înființarea Liceului Teoretic Romano-Catolic este o solicitare legitimă a comunității maghiare,  care nu trebuie împinsă într-un plan politic.

Senatorul UDMR, Novák Csaba Zoltán, a susținut proiectul de lege în comisia de specialitate din Camera superioară a Parlamentului. Vicepreședintele Comisiei pentru învățământ, senatorul de Mureș a  afirmat că, odată cu înființarea, prin lege, a Liceului Romano-Catolic din Târgu-Mureș, UDMR a reușit să soluționeze cea mai importantă problemă a educației în limba maternă din România din ultima perioadă. „Uniunea a fost nevoită să găsească o soluție la nivelul Legislativului pentru această problemă, întrucât Primăria municipiului Târgu-Mureș nu și-a exercitat puterea de a soluționa, la nivel local, situația școlii. Din acest motiv, prin instrumentele parlamentare, am asigurat înființarea acestei instituții de învățământ.  La baza acestui proiect de lege stă Constituția României, care garantează dreptul la educație în limba maternă, prevederile Legii Educației și Legea privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor, care consacră dreptul acestora de a înființa instituții de învățământ confesionale”, a explicat Novák Csaba Zoltán.

Acesta a mai spus că proiectul de lege adoptat astăzi clarifică situația juridică a școlii, prevede preluarea prin transfer a claselor relocate temporar anul trecut la Liceul ”Bolyai Farkas”, prevede posibilitatea înscrierii copiilor în clasele noi și oferă soluții pentru problema personalului didactic și auxiliar. Totodată, conține și prevederi privind finanțarea și acreditarea instituției de învățământ.

(Comunicat de presă, UDMR)

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE