Organizația Mondială a Sănătății recomandă stoparea utilizării antibioticelor la animalele sănătoase Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 139 Vizualizări

Organizația Mondială a Sănătății recomandă stoparea utilizării antibioticelor la animalele sănătoase

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) i-a îndemnat încă o dată pe fermieri să stopeze utilizarea antibioticelor pentru stimularea creșterii și prevenirea bolilor la animale, întrucât această practică alimentează infecțiile periculoase la oameni, declanșate de superbacteriile rezistente la medicamente. Mai demult, la nivelul fermelor, se utiliza frecvent tetraciclina în hrănirea porcinelor pentru că aveau un spor ridicat de greutate, dar consecința acestui obicei ducea deseori la apariția acestor microbi și în plus, “noi avem o oarecare similitudine din punct de vedere al infecțiilor, al bolilor, cu aceste animale și se pare că s-a transmis rezistența bacteriană și la oameni mult mai ușor”, declară Ștefan Lazăr, medic primar boli infecțioase la Spitalul Clinic de Boli infecțioase și tropicale „Dr. Victor Babeș”, București.

 

Descriind lipsa de eficacitate a antibioticelor destinate oamenilor drept „o amenințare la adresa securității”, comparabilă cu „o epidemie bruscă și letală”, Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a declarat că o „acțiune puternică și susținută în toate sectoarele” este vitală pentru a opri valul de rezistență și pentru a menține lumea în siguranță.

„OMS recomandă insistent o reducere generală a utilizării antibioticelor de importanță medicală din toate clasele la animalele producătoare de hrană, inclusiv restricția totală în ceea ce privește folosirea acestor antibiotice pentru stimularea creșterii și prevenirea bolilor în lipsa unui diagnostic de certitudine”, a arătat aceeași agenție din cadrul Organizației Națiunilor Unite.

Orice utilizare a antibioticelor stimulează dezvoltarea și răspândirea așa-numitelor superbacterii — infecții rezistente la medicamente, care pot evita ușor acțiunea tratamentelor menite să le distrugă.

Conform declarației OMS, în unele state, sectorul creșterii animalelor este răspunzător de circa 80% din consumul total de antibiotice de o importanță medicală crescută. Aceste produse sunt utilizate, în cea mai mare parte, în cazul animalelor sănătoase, pentru a împiedica îmbolnăvirea lor și pentru accelerarea procesului de creștere. În ultimii ani, în România, s-au luat măsuri pentru reducerea consumului de antibiotice. Mai este însă de lucru până când problema să fie eliminată de tot.

OMS a declarat că o astfel de utilizare ar trebui stopată în totalitate. De asemenea, organizația a adăugat că în cazul animalelor bolnave, acolo unde este posibil, ar trebui mai întâi efectuate teste pentru a fi identificat cel mai eficient și mai prudent antibiotic pentru tratarea infecțiilor specifice de care suferă.

Unele state au luat deja măsuri pentru reducerea utilizării antibioticelor la animalele producătoare de hrană. Începând din 2006, Uniunea Europeană a interzis utilizarea medicamentelor pentru stimularea creșterii. Parlamentul European a lansat şi o provocare pentru descoperirea de noi tratamente, iar statele membre vor primi finanţare ca să lanseze campanii de prevenţie. Cine va avea cele mai bune rezultate va primi un milion de euro, drept recompensă.

Consumatorii generează de asemenea o cerere de carne provenind de la animale crescute fără utilizarea de rutină a antibioticelor, unele lanțuri importante adoptând politici care nu implică antibiotice pentru furnizorii de carne.

Potrivit OMS, printre alternativele la utilizarea de antibiotice pentru prevenirea bolilor la animale, se numără îmbunătățirea condițiilor de igienă și a practicilor agricole, dar și utilizarea mai eficientă a vaccinurilor.

Surse selective: Agroromania, Știrile ProTv

A consemnat Denisa MORAR, medic veterinar

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE