Disputa dintre Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş şi Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport Mureş, la episodul 2 Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 473 Vizualizări

Disputa dintre Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş şi Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport Mureş, la episodul 2

Joi, 15 februarie, pe adresa de e-mail a redacţiei Zi de Zi au sosit două e-mailuri, expediate de conducerile Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş, respectiv Direcţiei Judeţene de Tineret şi Sport Mureş.

Redăm, în rândurile de mai jos, cele două comunicate de presă:

Punctul de vedere al Inspectoratului Școlar Județean Mureș

„Conform protocolului nr.804/06.03.2001, prin care Inspectoratul Școlar Județean Mureș predă Agenției Teritoriale a Taberelor și Turismului Școlar bunurile mobile și imobile, se poate vedea la poziția nr. 2 din lista de inventar existentă, că a fost predată și clădirea administrativă, imobil în care aveau sediul Inspectoratul Școlar Județean Mureș și Administrația Permanentă a Taberelor Școlare Mureș.

În acest moment, Inspectoratul Școlar Județean Mureș funcționează într-un  imobil administrat de DJTS. Chiria solicitată de către DJTS este de 200 lei/birou plus 1% cotă parte din cheltuielile aferente utilităților, cotă-parte din cheltuielile aferente serviciului de pază  și cheltuielile de reparații, suma lunară rezultată însemnând 8.800 lei (fără utilități).

Între I.S.J. Mureș și Direcția Județeană de Tineret și Sport a fost încheiat contractul nr. 38/17.03.2014, care are ca obiect doar plata cotă parte a utilităților. Acest contract a expirat, iar DJTS nu mai doreşte prelungirea acestuia în aceleași condiții, solicitând plata chiriei în cuantumul mai sus menționat.

I.S.J. Mureș nu are alocat buget pentru plata chiriilor, ca urmare nu poate semna contractul de închiriere în forma trimisă, deoarece conform Legii 500/2002, angajarea cheltuielilor se face numai în limita creditelor bugetare aprobate. 

În acest sens, au fost făcute demersuri la Ministerul Educaţiei Naţionale privind suplimentarea bugetului, fiind solicitate sume pentru plata chiriilor, sume care încă nu au fost  alocate.

Constatăm cu surprindere că suntem acuzați spunând că am refuzat nejustificat să purtăm discuții în vederea soluționării situației, lucru total neadevărat. Vă reamintim discuțiile punctuale pe care le-ați avut în biroul inspectorului școlar general și al dumneavoastră, unde au fost prezenți d-na Adina Pui-inspector școlar general adjunct, Daria Davidov-consilier juridic, ec. Ruță Gabriela – contabil-şef și d-na Illes Ildiko – inspector școlar general adjunct care, de nenumărate ori a apelat la dumneavostră pentru a furniza căldura în birourile în care ne desfășurăm activitatea.

De asemenea, suntem consternați de faptul că refuzați dialogul direct, în condițiile în care cunoașteți disponibilitatea permanentă a inspectorului școlar general și a întregului personal din ISJ Mureș. Prin adresele trimise ne amenințați și intimidați fără a lua în considerare implicațiile măsurilor dispuse.

Este inadmisibil să aveţi o atitudine atât de ostilă în raport cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş, doar pentru că această instituţie care gestionează educaţia în judeţul Mureş are şi ea statutul – deja celebru, de chiriaş. Se pare că educaţia nu este importantă pentru cei mai mulţi dintre semenii noştri, care văd doar câştigul imediat, neînţelegând că o instituţie educaţională nu are în bugetul – oricum limitat, sume pentru plata chiriilor.

Pe cale de consecință, Inspectoratul Școlar Județean Mureș solicită respect și înțelegere, fiind dispus a încheia un protocol privind utilizarea spațiilor folosite, în care să achităm cota-parte din cheltuielile aferente utilităților, așa cum o facem și acum, urmând ca în momentul în care M.E.N. ne va cuprinde în buget sumele solicitate, să revenim asupra termenelor și condițiilor protocolului încheiat.

Este o situație absolut ingrată și umilitoare pentru instituţia noastră care, nu are un alt spaţiu pentru a se reloca şi nici nu este momentul pentru o astfel de mutare, care ar putea paraliza activitatea acestei instituţii.

De asemenea,  consider că ar fi civilizat ca dialogul să nu îl purtăm în presă, ci uman şi direct. În condiţiile în care aţi dorit ca această problemă să devină publică, am fost obligat să vă răspund. În continuare cred că şi statutul de chiriaş trebuie tratat cu respect şi nu defăimat prin abordări necuviincioase. Nu, Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş nu „se crede pe propria moşie”, Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş încearcă să gestioneze problema cea mai acută a societăţii în care trăim – educaţia.”

Inspector şcolar general,

Prof. Ioan Macarie

Punctul de vedere al Direcţiei Judeţene de Tineret şi Sport Mureş

„Referitor la punctul de vedere exprimat de I.S.J. Mureş prin persoana inspectorului şcolar general, prof. Ioan Macarie, la comunicatul de presă emis de D.J.S.T Mureş la data de 14 februarie, venim cu următoarele precizări:

– Notificarea de evacuare a fost transmisă I.S.J. Mureş, ca o procedură prevăzută de lege şi datorită atitudinii pasive şi ignoranţei de care au dat dovadă faţă de solicitările noastre repetate, începând cu anul 2015, de a se crea un cadru legal prin încheierea unui contract de închiriere între părţi şi suportarea cotei-părţi de cheltuieli cu utilităţile, pază etc., astfel încât situaţie nu poate fi considerată ca fiind „inedită”, ea persistând de mai mulţi ani;

– I.S.J. Mureş a refuzat sistematic încheierea unui contract de închiriere pentru spaţiile deţinute, în ciuda faptului că le-am transmis şi normele legale, în baza cărora se putea face închirierea, în speţă Ordinul MTS nr. 511 din 2013, act normativ, pe care avem obligaţia să-l respectăm;

– Dl. inspector general se află într-o eroare evidentă, când face afirmaţia că I.S.J. Mureş a fost vreodată administrator al clădirii, acest lucru reieşind inclusiv din răspunsul Ministerului Educaţiei Naţionale nr. 24029 din 09.01.2018, care stipulează: “Imobilul sus-menţionat este înscris în inventarul centralizat al bunurilor aparţinând domeniului public al statului şi administrarea Ministerului Tineretului şi Sportului – Direcţia Naţională pentru Sport şi Tineret Mureş, având nr. de identificare MF 36846.”;

– Ne surprinde asemenea şi alte declaraţii ale Dl. Inspector şcolar general, care în calitate de conducător al unei instituţii publice cunoaşte faptul că şi directorul executiv al D.J.S.T Mureş trebuie să respecte legea şi alte acte normative specifice obiectului de activitate şi nu poate să decidă după bunul plac cu privire la administrarea bunurilor din dotare.

– Precizăm de asemenea că şi D.J.S.T. Mureş doreşte să menţină aceleaşi relaţii cordiale bazate pe respect şi consideraţie reciprocă în vederea desfăşurării optime a activităţii instituţiilor.”

Director executiv,

Rus Iuliana

(Redacţia)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE