Părintele Constantin Necula, învăţături despre Iubire şi Unitate Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 2354 Vizualizări

Părintele Constantin Necula, învăţături despre Iubire şi Unitate

Unul dintre cei mai populari și apreciați teologi români, părintele Constantin Necula, a fost prezent la Târgu-Mureș la invitația Ligii Tinerilor Creștini Mureș. Preotul sibian a susținut la Sala Polivalentă o scurtă conferință cu tema „Iubirea care ne u(r)nește“ în fața unui auditoriu de peste 2.000 de oameni.

Stilul plin de umor, ironie și calambururi sofisticate

Conform portalului www.doxologia.ro, Constantin-Valer Necula a absolvit Facultatea de Teologie „Andrei Șaguna“ din Sibiu și este doctor în teologie, specializarea catehetică-omiletică și pedagogie creștină. Este autor de volume de predici, de studii și articole de omiletică și catehetică dar și de cărți pentru copii și tineret. A tradus mai multe cărți și a scris articole în publicații din țară și străinătate. A semnat zeci de studii în limba română și în limbi străine – franceză, italiană, germană – și numeroase recenzii. A susținut 150 conferințe în țară și în străinătate și a participat la o serie de emisiuni de radio și de televiziune atât la posturi naționale, cât și internaționale.

Constantin Necula este apreciat pentru profunzimea discursului care face apel la un limbaj inteligibil și un vocabular din care nu lipsesc referințele „la zi“, adaptate omului contemporan. Stilul plin de umor, ironie și calambururile sofisticate au potențat abilitățile oratorice ale preotului, aducându-i mulți simpatizanți și peste 60.000 de followers pe pagina personală de Facebook. Cu ocazia venirii la Târgu-Mureș, Constantin Necula a făcut și câte o vizită la Colegiul Național „Unirea“ și Colegiul Național „Al. Papiu Ilarian“.

„Iubirea care nu urnește e iubirea tonților, iubirea tăntălăului“

În deschiderea conferinței, Constantin Necula a motivat contextul evenimentului: „Cred că ați înțeles foarte bine că nu ne întâlnim ca să ținem conferințe, ci ne întâlnim pentru că avem nevoie să ne întâlnim. În mod real, țara este atât de disipată încât mi-e teamă că dacă nu ne mai întâlnim nici cei care credem în unire, s-a dus unirea noastră de râpă pentru că n-avem nevoie de o unire în hârtii, o unire pe hartă sau o unire prin autostrăzi, avem nevoie de unirea aia prin autostrăzile care nu se văd, prin autostrada Duhului Sfânt, care ne ține legați unii de ceilalți.“ În continuare, preotul a subliniat importanța Bisericii ca factor unificator al poporului român: „Și de o parte a Carpaților și de cealaltă, nu ne definesc doar buletinele de identitate și etichetele de regionalisme, ci ne definește ceva care depășește cu mult unitatea țării, și este unitatea Bisericii. Cred că dacă vrem să ne restabilim unitatea neamului românesc, singurul argument fundamental este unitatea Bisericii noastre.“

Părintele a explicat și originea titlului conferinței: „Iubirea care nu urnește e iubirea tonților, iubirea tăntălăului. E iubirea omului care nu rodește în apropierea de celălalt, a celor care declară că iubesc poporul român, dar i-ar rupe gâtul, de exemplu. Iubirea profesorului pentru elevii săi, cărora le-ar da cu catalogu-n cap și i-ar trage de urechi tot timpul.“

Nădejdea, virtute capitală

„Ați observat că întotdeauna când se caută distrugerea unui popor se începe de la elementele în care poporul crede. În ceea ce s-a lovit în primul rând a fost sentimentul acesta care până la urmă ne definește ca oameni și atunci când nu-l avem ne transformă din oameni în cu totul și cu totul altceva… n-aș vrea să jignesc animalele. Când iubirea nu există, de fapt nu există nici un fel de intuiție a vieții de apoi, nici o deschidere către celălalt. Nu mai există nici o posibilitate de a mai rămâne viu. Ești viu cât iubești. (…) Ne-am pierdut demnitatea de a privi cu nădejde în viitor. Iar dacă oamenii politici au greșit undeva, împotriva țării acesteia, este în furtul de nădejde la adresa poporului român“, este de părere Constantin Necula.
Teologul a combătut și unele reacții negative de dată recentă la adresa Bisericii: „Auziți foarte des în ultima vreme că Biserica n-a dat un mesaj clar împotriva corupției. Serios? Dar citim alte 10 porunci decât cea în care apare inclusiv „Să nu furi“? Avem vreuna cu Fură ceva mai puțin? Fură cu cap? Scrie undeva: Teme-te de DNA mai mult decât de Dumnezeu?“

Pe fondul apropierii momentului aniversar al Centenarului Marii Uniri, Constantin necula a evidențiat poziția Transilvaniei în cadrul evenimentului: „Unii uită că Transilvania face parte din România pentru că Transilvania a vrut să fie în România, n-a cerșit să fie în România. Actul de la 1 decembrie nu e un act de milogeală a unei unități cu țara, ci este darul Transilvaniei pentru România. Când ne-am strâns la 1 decembrie 1918, ardelenii nu s-au rugat în genunchi ca să se unească cu țara, ci s-au pus în genunchi pentru ca cerul să sprijine unitatea aceea de la Alba Iulia cât ține veșnicia poporului român. (…) Ardealul este, din punctul meu de vedere, un semn că iubirea, ca să existe, trebuie să se urnească. Râd ceilalți că noi, ardelenii, ne urnim mai greu. E drept. Dar scârțâim mai puțin.“

Știți că nouă nu curajul de a iubi ne lipsește, ci curajul de a răspunde la iubire e cel mai mare deficit al nostru.“

La finalul conferinței, Sebastian Șerban și Diana Maria, elevi ai Colegiului Național „Unirea“ au interpretat o doină, respectiv o priceasnă. După intermezzo-ul muzical a urmat partea mult-așteptată a întâlnirii, cea în care Constantin Necula a răspuns numeroaselor întrebări din partea publicului, care au fost scrise pe bilețele și colectate de către voluntari. Vom reda în continuare câteva răspunsuri din cele câteva zeci care au clarificat întrebările și dilemele participanților.

Răspuns la o întrebare privind reticența Bisericii Ortodoxe față de astronomie și astrologie, deși cei trei magi ai Noului Testament erau astrologi: „Biserica Ortodoxă nu ignoră astronomia și astrologia corectă, o ignoră uneori pe Neti. Biserica are probleme cu horoscopismul în Biserică, cu cei care cred că alinierea planetelelor e mai importantă ca Hristos.“

Întrebare despre conduita vestimentară în biserică: „Nu este un canon care să dea dimensiunea fustei în lungime, dar este un canon al bunului simț care dă dimensiunea fustei în scurtime.“

Iubirea este cu două tăișuri? „Eu cred că are mult mai multe. Este singura armă care ne poate învia, nu doar omorî.“

Întrebat cât trebuie să stea și să sufere o femeie cu doi copii pe care soțul o bate și o jignește, părintele a răspuns: „Trebuia să plece de ieri, nu de azi. Doamnă, vă rog, nu mai suportați toți nenorociții. Gata. Ați plătit cu viața de două ori născându-vă copiii. Nu trebuie să mai plătiți cu viața ca să suportați un om care nu înțelege nimic din viața dumneavoastră. În nimic, când ești fericit, e mai mult decât multul în care ești nefericit.“

Cuiva care era îngijorat că părinții săi în vârstă vor muri în următorii ani: „Dați-le tot ce puteți până-i mai aveți. Stați-le aproape, faceți-le mici bucurii. Sunați-i măcar o dată-n zi.“

Despre iertare: „Cred că a ierta înseamnă a înțelege că celălalt nu te poate iubi, și a lua măsuri în circumstanțele acestea. Atât.“

Despre colegii de muncă sarcastici și uneori nesimțiți: „Dacă sunteți un om spiritual, înseamnă că aveți suficientă capacitate de a fi și ironic din când în când. Dacă sunteți un om duhovnicesc, faceți din acidul lor baza de care aveți nevoie să-i echilibrați într-un PH pozitiv. Încercați să mențineți tot timpul o distanță fermă față de mitocănismele lor și, repet, luați-vă tricoul cu Keep Calm pe dumneavoastră.“

De ce moare dragostea între doi oameni? „Fiecare iubire moare pe limba ei. Depinde cum s-a născut dragostea. Dragostea moare pe același temei pentru care se naște. Dacă s-a născut fals, moare.“

Andrei VORNICU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE