Home / Administratie / FOTO GALĂ ANIVERSARĂ: Consiliul Judeţean Mureş, de 25 de ani în slujba cetăţeanului

FOTO GALĂ ANIVERSARĂ: Consiliul Judeţean Mureş, de 25 de ani în slujba cetăţeanului

Distribuie

Cei 25 de ani de la şedinţa de constituire a Consiliului Judeţean Mureş au fost sărbătoriţi joi, 22 februarie, printr-un eveniment special intitulat „Întâlnire aniversară Consiliul Judeţean Mureş – 25 de ani de existenţă”, găzduit de sala mare a Platului Culturii din Târgu-Mureş.

Péter Ferenc, îndemn la înţelepciune politică

În mesajul său de „bun venit”, preşedintele în exerciţiu al Consiliului Judeţean Mureş, Péter Ferenc, a arătat importanţa instituţiei pe care o conduce şi a transmis un mesaj tuturor forţelor politice mureşene de a conlucra cu responsabilitate pentru binele judeţului.

„Un sfert de veac de existenţă instituţională, cu atât mai mult cu cât această aniversare vine în an de Centenar, trebuie marcat cu decenţă şi respect. 25 de ani în viaţa unui om înseamnă foarte mult, iar împlinirea vârstei de 25 de ani marchează cumva momentul maturizării. Cred că acest moment aniversar este un bun prilej pentru a ne gândi profund la ceea ce este Consiliul Judeţean Mureş şi la ceea ce ne-am dori să fie această instituţie. Consiliul Judeţean Mureş este cea mai mare şi cea mai importantă – zic eu – instituţie publică din judeţ, cu peste 5.000 de angajaţi şi cu mai multe sute de atribuţii care cuprind domenii precum asigurarea serviciilor de sănătate prin intermediul Spitalului Clinic Judeţean Mureş şi Spitalului de la Târnăveni, întreţinerea celor 770 de kilometri de drumuri judeţene, asigurarea serviciilor judeţene de asistenţă socială şi protecţia copilului, atragerea fondurilor europene, pregătirea şi realizarea strategiilor de dezvoltare, asigurarea cadrului de funcţionare a Aeroportului Târgu-Mureş şi totodată susţinerea celor mai mari instituţii de cultură din judeţul Mureş, şi anume Muzeul Judeţean Mureş, Filarmonica de Stat Târgu-Mureş şi Ansamblul Profesionist „Mureşul”, Teatrul „Ariel”, Biblioteca Judeţeană şi aş putea să continui şirul instituţiilor”, a afirmat Péter Ferenc, care a trecut în revistă şi câteva din principalele proiecte reuşite, de-a lungul timpului, de Consiliul Judeţean Mureş.

Totodată, Péter Ferenc a lansat un mesaj de solidaritate pentru binele cetăţenilor judeţului Mureş, arătând că „politica presupune nu doar bătălia ideilor, a proiectelor, a programelor”, ci ar trebui „să presupună şi capacitatea de a lăsa la o parte orgoliile şi interesele personale atunci când binele comun ne cere acest lucru.”

„Bunăstarea şi dezvoltarea judeţului Mureş trebuie să fie obiectivul fiecăruia dintre noi, indiferent că suntem consilieri judeţeni, primari sau parlamentari. Cred că a sosit momentul în care trebuie să ne comportăm ca oameni politici responsabili şi să lucrăm împreună pentru realizarea proiectelor importante pentru judeţul Mureş”, a mai spus Péter Ferenc, care a transmis mulţumiri Guvernului României pentru finanţarea unor proiecte, dar şi actualilor şi foştilor angajaţi ai Consiliului Judeţean Mureş.

 

Dr. Lucian Goga, prefect: „Împărţim aceleaşi idei”

Din partea Instituţiei Prefectului Judeţul – Mureş a luat cuvântul prefectul dr. Lucian Goga, care a subliniat excelenta colaborare instituţională cu Consiliul Judeţean Mureş

„Pe lângă faptul că împărţim aceeaşi clădire, împărţim şi aceleaşi idei, cum ar fi legalitatea, transparenţa şi nu în ultimul rând munca în folosul cetăţeanului, pentru că suntem cu toţii în slujba cetăţeanului”, a afirmat dr. Lucian Goga.

Vasile Boloş (PSD): „Nimic nu este posibil fără oameni”

Programul întâlnirii aniversare a continuat cu transmiterea mesajelor aniversare din partea grupurilor de consilieri PSD, PNL şi UDMR.

„Consiliul Judeţean Mureş este o instituţie reprezentativă a administraţiei publice locale, cu caracter eligibil, colegial şi deliberativ, rezultată prin voinţa democratică a comunităţii mureşene exprimată prin vot. Misiunea sa şi modul în care îşi îndeplineşte această misiune este dată, conform legilor în vigoare, de cetăţenii judeţului Mureş având la bază structura pluripartizană şi multietnică a acestora. Aceste elemente ne impun din punct de vedere moral nouă, consilierilor judeţeni, respectarea unei fidelităţi democratice faţă de către aceştia”, a arătat social-democratul Vasile Boloş, decanul de vârstă al actualilor componenţi ai Consiliului Judeţean Mureş, care a oferit celor prezenţi şi un citat din Jean Monnet, unul din părinţii Uniunii Europene: „Nimic nu este posibil fără oameni. Nimic nu este durabil fără instituţii. Instituţiile pot, dacă sunt bine construite, să acumuleze şi să transmită înţelepciunea generaţiilor succesive.”

Ervin Molnar (PNL): „52.544 de mureşeni nu sunt reprezentaţi în conducerea Consiliului Judeţean”

Mai puţin festiv a fost discursul lui Ervin Molnar, care a transmis mesajul grupului de consilieri judeţeni ai Partidului Naţional Liberal.

„După alegerile din 2016, am anunţat în mod public că vom vota un preşedinte al altui partid decât al PNL. Propuneam în acelaşi timp două posturi de vicepreşedinţi pentru celelalte două partide care sunt reprezentate astăzi în Consiliul Judeţean. 52.544 este o cifră. Dar ea are în spate un număr de oameni. 52.544 de mureşeni, cei care în iunie 2016 au votat Partidul Naţional Liberal, nu sunt reprezentaţi în acest moment în conducerea Consiliului Judeţean Mureş. Suntem în anul Centenarului, iar în decembrie aniversăm 100 de ani de la Rezoluţia de la Alba Iulia, cea care spunea la ultimul punct că marele Sfat Naţional Român va avea toată îndreptăţirea să reprezinte naţiunea şi să ia toate dispoziţiunile pe care le va afla necesare în interesul naţiunii. Facem un apel la Consiliul Judeţean să devină cu adevărat Marele Sfat al judeţului Mureş şi să gândească pentru toţi mureşenii. Şi vă mai rugăm ceva: este anul României, haideţi să îi facem o sărbătoare frumoasă pe măsura a ceea ce ar trebui să însemne România pentru fiecare dintre noi, adică unitate, curaj şi respect”, a menţionat liberalul Ervin Molnar.

Kovács Levente (UDMR): „Aş dori un judeţ unde nu se joacă cartea etnică pentru acumularea de capital politic”

Mesajul consilierilor UDMR a fost transmis prin intermediul lui Kovács Levente.

„Aş dori să putem trăi într-o societate unde nu suntem stigmatizaţi pentru că dorim să aplicăm legile ţării. Aş dori să construim o ţară, un judeţ care se bazează pe teme stabile, unde nu se caută „portiţele legale” pentru decapitarea unor instituţii doar pentru că acestea doresc să aplice legile ţării. Aş dori un stat şi un judeţ în care instituţiile statului nu sunt folosite pentru desfiinţarea unor instituţii de învăţământ. Aş dori un judeţ unde nu se joacă cartea etnică pentru acumularea de capital politic, ci se lucrează la realizarea unui proiect care să aducă la creştere economică şi la un trai mai bun pentru toţi, pe termen lung”, a transmis Kovács Levente.

„Acest judeţ trebuie condus în aşa fel încât toţi cei 500.000 de locuitori să se simtă reprezentaţi, doleanţele lor să fie satisfăcute indiferent dacă sunt români, maghiari, saşi sau romi. Consiliul Judeţean, prin dialog, a fost mereu în stare să păstreze echilibrul, un rezultat pentru care trebuie să putem să mulţumim fiecărui consilier fost sau prezent, respectiv lider de organizaţii politice. Aceasta nu a fost o sarcină uşoară şi nu este nici astăzi, deoarece mereu există pericolul ca una din părţile aflate în dialog să fie acuzată de trădare”, a mai afirmat reprezentantul consilierilor UDMR din Consiliul Judeţean Mureş.

Plachete aniversare pentru preşedinţii instituţiei

Programul manifestării a cuprins şi acordarea de plachete aniversare celor cinci preşedinţi ai Consiliului Judeţean Mureş de-a lungul celor 25 de ani de existenţă a instituţiei: Ioan Togănel (preşedinte în perioada 1993-2000), Virág Győrgy (preşedinte în perioada 2000-2004), Lokodi Edit Emőke (preşedinte în perioada 2004-2012, absentă de la eveniment), Ciprian Dobre (preşedinte în perioada 2012-2016, absent de la eveniment) şi Péter Ferenc (preşedinte din 2016 până în prezent).

„Doresc să felicit şi să mulţumesc conducerii Consiliului Judeţean pentru organizarea acestei festivităţi. Doresc să mulţumesc şi să arăt în faţa dumneavoastră colaborarea bună pe care am avut-o în timpul celor două mandate cu vicepreşedinţii Consiliului Judeţean, cu consilierii judeţeni”, a spus Ioan Togănel.

„Mă gândesc în aceste clipe, deşi am păstrat un moment de reculegere la începutul şedinţei, în primul rând la cei care nu mai pot fi prezenţi alături de noi”, a declarat Virág Győrgy.

Distincţii pentru cei mai longevivi angajaţi

Unul din cele mai emoţionante momente l-a constituit premierea celor mai longevivi angajaţi ai Consiliului Judeţean Mureş: Olimpia Feier (consilieri, Compartimentul Patrimoniu, Servicii Publice – Direcţia Economică), Leontina Pop (solistă vocală, Ansamblul „Mureşul”), Moldovan Horvath Ştefan (şef orchestră, Ansamblul „Mureşul”), Hints Miklos Zoltan (inspector de specialitate, Serviciul Public Judeţean Salvamont Salvaspeo Mureş), Valeria German (asistent medical principal, Clinica Psihiatrie I), Kovacs Ioan (artist instrumentist, Filarmonica de Stat Târgu-Mureş), Daniela Ana Ilioasa (profesor, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională – CJRAE Mureş), Maria Zolog (asistent medical principal, Spitalul Municipal „Gheorghe Marinescu” Târnăveni), Ştefan-Carol Sabău (profesor, Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă – CŞEI Nr. 3), Alexandru Bocică (referent, Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor – DJEP Mureş), Maria Bodnar (consilier, DJEP Mureş), Cristina Gabriela Suciu (consilier, DJEP Mureş), Adriana Mesaros (consilier, DJEP Mureş), Maria Muntean (consilier, DJEP Mureş), Nagy Istvan (director general, SC Parc Industrial Mureş), Ioan Mureşan (electrician auto, Aeroportul „Transilvania”), Dinuca Şandor (educatoare, CŞEI Nr. 1), Chircea Aranka Maria (bibliotecar, Biblioteca Judeţeană Mureş), Olofir Nistor (consilier economic, revista „Vatra”), Otilia Chibelean (croitor – confecţioner îmbrăcăminte, Teatrul „Ariel), Gabriela Emilia Anton (profesoară de pian, CJCTEA Mureş), Peti Etelca (referent, Serviciul de Pază al Obiectivelor de Interes Judeţean – SPOIJ Mureş), Mihai Florin Botoş (agent securitate, SPOIJ Mureş), Ioan Cazan (agent securitate, SPOIJ Mureş) şi Toth Margareta (director adjunct, CŞEI Nr. 2).

Spectacol cultural

Cea de-a doua parte a evenimentului a constat într-un spectacol cultural la reuşita căruia şi-au adus aportul Grupul Vocal „Mureşencele” alcătuit din solistele vocale Maria Sântean Faghiura, Dorina Grad, Dorina Oprea şi Leontina Pop, Ansamblul Artistic Profesionist „Mureşul”, Corul Filarmonicii de Stat din Târgu-Mureş dirijat de neobositul Vasile Cazan şi solista vocală Kásler Magda.

Text şi foto: Alex TOTH

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Mureș: Caravană cu servicii gratuite din 10 specialități medicale

Distribuie Direcția de Asistență Sighișoara Sighișoara a demarat, în data de 18 martie 2024, o …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.