Home / Administratie / Elevii la mâna consilierilor târgumureșeni. Dispută pe bursele școlare

Elevii la mâna consilierilor târgumureșeni. Dispută pe bursele școlare

Distribuie

Două proiecte de hotărâre dezbătute în ultima ședință a Consiliului Local Tîrgu Mureș au readus în discuție un subiect delicat care revine cu regularitate în atenția deliberativului: bursele școlare. Dacă acum câțiva ani, acestea pur și simplu nu se acordau, în ultimii doi ani școlari, situația s-a îmbunătățit, însă acum disputele sunt pe ce tip de burse să fie acordate.

 

Consilierii locali Bakó Szabolcs și Kovács Lajos-Alpár, pe de o parte, respectiv Györfi Júlia, de la POL, pe de altă parte au depus câte un proiect de hotărâre privind acordarea burselor școlare. Proiectul aleșilor UDMR, inițiat în 19 ianuarie 2018, se referea la bursele de merit și cele de performanță, pe când ce al consilierului local POL, depus cu două săptămâni mai devreme, în 5 ianuarie, propunea acordarea tuturor tipurilor de burse școlare prevăzute de Legea 1 din 2011 – legea educației naționale, respectiv Ordinul 5576 din 2011 care în Anexa la ordin detaliază Criteriile generale de acordare a burselor elevilor din învățământul preuniversitar de stat.
În afara discuției care proiect a fost primul și care ar fi trebuit discutat și inclus pe ordinea de zi primul – ceea ce poate reglementează aleșii locali dacă tot le plac regulamentele în propriul “act normativ” -, să vedem discuția pe fond.
Proiectul de hotărâre nr. 20, al UDMR, a intrat primul în dezbaterea consilierilor municipali.
“Am fost de acord cu varianta a doua, care este conformă cu Raportul de specialitate, a fost schimbat titlul, au intrat și burse de performanță și vă rog ca această corectare să fie pusă și în expunerea de motive”, și-a prezentat Bakó Szabolcs proiectul.
Alesul POL, inițiator al proiectului aflat pe ordinea de zi la nr. 21, a menționat la dezbaterea proiectului UDMR că acesta nu a stat 30 de zile în dezbatere publică, însă a propus ca amendament: “Se introduce la primul articol, pe lângă acordarea de burse de merit și burse de performanță, burse sociale și burse de studiu și la cuantumul bursei sociale – 100 de lei la bursă socială și 45 de lei la bursă de studiu”.
De asemenea, alesul POL a mai precizat că toți elevii care depun cerere și îndeplinesc criteriile din Ordinul 5576 trebuie să primească bursă. “Nu că dacă îi permitem noi să primească sau dacă dorește mușchii noștri să primească. De asta consider eu că trebuie să votăm și să le dăm dreptul și să nu discriminăm”, a spus Györfi Júlia.
“Dacă vorbim despre burse de studiu, nota 7 e cam greu să obțină cineva, nu, mă gândesc? Aproape nu trebuie să faci nimic și ai media 7. Și 45 de lei să dăm pentru elevi care au primit media 7 și 100 de lei pentru elevi care au primit media 10. Nu cred că e corect”, a replicat Bakó Szabolcs.
De altfel, acesta a mai susținut că UDMR a înaintat un proiect de hotărâre prin care să fie acordat un stimulent financiar, medico-social, elevilor care sunt bolnavi, și-au pierdut ambii părinți și se află în alte situații dificile.
Până la urmă, proiectul cu nr. 20 a trecut, iar cel cu numărul 21 – înaintat de consilierul POL a fost respins.
Potrivit proiectului de hotărâre aprobat, elevii cu minim media 8,50 și cu 10 la purtare vor primi burse de merit – 50 de lei/lună. Elevii cu medii între 9 și 10 și cu 10 la purtare vor primi 500 de lei/lună.
Vom urmări în ședințele următoare cum vor fi sprijiniți elevii cu diverse probleme medicale și sociale și că bursele școlare – cel puțin cele aprobate – se vor regăsi în bugetul municipiului, de unde cam lipseau din varianta a doua pe care au lucrat aleșii municipali în ședința CL. Scuza ar fi că nu ar fi fost votate, însă proiectul a fost adoptat înainte de votul dat pe buget.

Ligia VORO


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.