Home / Slider / Somodi Katalin: „Trăim pentru dans și prin dans”. De vorbă cu sărbătorita zilei

Somodi Katalin: „Trăim pentru dans și prin dans”. De vorbă cu sărbătorita zilei

Distribuie

Ediția din acest a Campionatului Național de Dans Sportiv care se va disputa în Sala Sporturilor din Târgu-Mureș la sfârșitul acestei săptămâni, în perioada 2-4 martie, are o încărcătură aparte pentru clubul târgumureșean Dance Art. De organizarea întrecerilor, alături de președintele Federației Române de Dans Sportiv, reghineanul Vasile Gliga, care este și vicepreședintele Biroului Federației Internaționale de specialitate, se ocupă și soții Somodi Márton și Katalin, conducătorii clubului din Târgu-Mureș. La întrecerile care

vor reuni la start peste 800 de sportivi din întreaga țară vor fi prezente cele mai valoroase perechi din România. Printre acestea, fără îndoială, cel mai bun „produs” al soților Somodi este perechea Paul Moldovan-Cristina Tătar, prima pereche campioană mondială a României, la Tineret Latino, în anul 2012, la Beijing, performațe repetate la U 21 în 2013 și în anul următor, ambele în Spania. Dar aflăm mai multe despre implicarea în organizare și șansele mureșenilor de la Somodi Katalin.

Reporter: Cât de importantă este găzduirea acestei competiții pentru dansul sportiv mureșean?

Somodi Katalin: Este o onoare pentru noi, membrii ai asociației județene de Dans Sportiv, că am primit aprobarea din parte Federației Române de Dans Sportiv de a organiza un eveniment de importanță majoră. Având în vedere rezultatele deosebite ale sportivilor mureșeni, organizarea Campionatului Național la Târgu Mureș este un act de recunoaștere și respect pentru munca depusă de-a lungul anilor și pentru performanțele obținute.

Rep.: Ce a presupus implicarea în calitate de gazde și cât sprijin ați primit?

S.K.: Organizarea unui astfel de eveniment este o responsabilitate majoră, atât pentru comisia de organizare, cât și pentru sportivii cluburilor din județul Mureș, care se pregătesc foarte intens pentru a-și atinge forma maximă. Având în vedere anvergura evenimentului, pentru cei 19 arbitri străini care ne vor onora cu prezența și celor 800 de sportivi care vor fi prezenți la Campionatul Național și Cupa Mureșul trebuie să le asigurăm condiții optime de cazare, masă, sală de competiție. Sala Sporturilor va fi transformată într-un salon de dans cu elemente decorative care sunt specifice Palatului Culturii din Târgu Mureș, astfel aducem și un strop de cultură, tradiție și istorie, într-o competiție sportivă-artistică, așa cum este dansul sportiv. Evident, un astfel de eveniment are nevoie de susținere financiară și suntem foarte recunoscători autorităților locale, Consiliului Județean Mureș, Primăriei Municipiului Târgu Mureș, partenerilor, Direcției pentru Sport și Tineret Mureș, Ministerului Tineretului și Sportului, care sunt alături de noi, precum și Federației Române de Dans Sportiv și Asociației Județene de Dans Sportiv Mureș, organizatorii  acestui eveniment.

Rep.: Care considerați că va fi impactul cu publicul?

S.K.: Publicul va avea șansa să savureze dansul sportiv la cel mai înalt nivel, deoarece va fi prezentă crema sportivilor și se vor desemna perechile care vor reprezenta țara la campionatele și cupele europene și mondiale, printre care sperăm că vor fi și sportivi mureșeni. Sâmbătă și duminică, de la ora 19.00 vor avea loc finalele, adică evoluția celor mai bune 7 perechi la cele 15 categorii de vârstă și secțiuni.

Rep.: Cu câte perechi și cu ce șanse se va prezenta Dance Art la cele două competiții?

S.K.: Dance Art și perechile dublu legitimate cu CSȘ Târgu Mureș, precum și perechile mixte alcătuite cu sportivi de la alte cluburi din țară, vor participa la toate categoriile de vârstă, de la cei de 6-9 ani, până la seniori II (peste 45 ani), cu 11 perechi, în 11 competiții diferite. Unii dintre ei se luptă pentru menținerea titlului național, alții sunt la prima lor participare. Avem speranțe și pentru finaliști la 16-18 ani Standard, și la seniori II. În afară de perechea campioană modială (Paul Moldovan-Cristina Tătar), perechea dublu legitimată Dance Art-CSȘ Darius Dobranis-Dennis Hrițcu au reale șanse de a ajunge în finală, dar așteptăm surprize plăcute și de la alte perechi.

Rep.: Dansul sportiv este o disciplină cu un număr de practicanți în continuă creștere. Cum explicați această emulație?

S.K.: Dansul sportiv este un sport frumos, un sport complex, deși sunt unii care nu îl consideră sport. Lor le propun să ne viziteze la antrenamente și foarte repede își vor schimba părerea. Dansul sportiv aduce ceva deosebit în formarea sportivilor, pe lângă o ținută frumoasă, până la dezvoltarea încrederii în sine. Cei care practică acest sport învață mult despre relaționarea cu un partener cu care trebuie să creeze împreună o formă de mișcare prin care ei exprimă trăiri, emoții. Își dezvoltă astfel niște deprinderi pe care le vor folosi și în alte domenii ale vieții. La început pornim cu o masă de copii relativ mare, după care doar puțini ajung să practice acest sport la un nivel la care să participe la un Campionat Național. Indiferent de nivelul la care ajung sportivii, dansul sportiv le formează caracterul și va avea un impact pozitiv asupra vieții lor. Toate aceste elemente pot explica orientarea lor spre această disciplină.

Rep.: În ce constă implicarea familiei Somodi?

S.K.: Implicarea noastră este de 1000 %. Noi trăim pentru dans și prin dans. Antrenoratul este o formă de viață, nu este un job de doar 8 ore. De multe ori și noaptea vorbim despre perechi, despre cariera lor.  Acum suntem implicați în organizarea Campionatului și a Cupei Mureșului, ca membru al AJDSM și suntem focusați pentru realizarea unui eveniment de excepție.

Astăzi, marți, 27 februarie, Somodi Katalin își sărbătorește aniversarea zilei de naștere. Evident, prin muncă. La mulți ani și la multe succese!


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dr. Rădeanu Iulia-Maria. ” Încet, ne apropiem de un număr de 70 de copilași care poate astăzi nu ar fi existat”

Distribuie Promovarea Asociației Generații Iubite și Octrotite (GIO), chiar dacă am face-o săptămânal, tot nu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.