APIA anunță: A început campania de primire a cererilor unice de plată pentru anul 2018! Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 420 Vizualizări

APIA anunță: A început campania de primire a cererilor unice de plată pentru anul 2018!

Directorul executiv al APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă, a susținut o conferință de presă, azi, la sediul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, cu tematica “Demararea Campaniei de Preluare Cereri Unice 2018”, abordând mai multe dintre aspectele importante pe care le au de îndeplinit fermierii și în acest an, printre care și noile condiționalități ale plății pentru înverzire și altele. Totodată, acesta a punctat succint noutățile și reglementările pentru 2018, principala rugăminte a directorului fiind ca fermierii să respecte întocmai data, ora, centrul local și să meargă la funcționarul la care sunt arondați, conform invitațiilor pe care deja le-au primit prin poștă, pentru a fi evitate situațiile neplăcute de aglomerare și stările tensionate care pot apărea.

“Ca în fiecare an de la înființarea instituției, în special de la intrarea României în Uniunea Europeană, 1 martie este o dată de reper pentru depunerea cererilor unice de plată, începând cu anul 2015, inclusiv sectorul zootehnic se încadrează aici, mai exact odată cu noul PNDR (Programul Național de Dezvoltare Rurală) 2015-2020, cereri care sunt de o complexitate mult mai ridicată față de ceea ce a însemnat vechiul exercițiu financiar, în care se puteau accesa doar 12 măsuri până în 2013, azi numărul lor este de 84 măsuri de sprijin pe cerera unică de plată. Termenul de finalizare ale primirii de cereri este în 15 mai 2018, urmând ca în perioada 16 mai – 1 iunie să se desfășoare controlul preliminar și un prim control administrativ, între 1 iulie și 30 septembrie va avea loc eșantionarea fermierilor selectați la controlul pe teren și efectuarea efectivă a acestora, între 15 octombrie  – 30 noimebrie urmând să fie acordată plata în avans, 1 decembrie – 31 martie 2019 se va efectua plata finală (plata regulară)”, a declarat Ovidiu Săvâșcă.

Beneficiarii subvențiilor sunt rugați ferm să acorde o atenție sporită în ceea ce privește măsurarea suprafeței lucrate, dar și a condițiilor pe care trebuie să le îndeplinească pentru a primii banii, tocmai pentru a nu avea parte de surprize neplăcute în momentul controlului pe teren: “Fermierii care lucrează o suprafață mai mare de 50 de hectare, depun cererile la centrul județean APIA Mureș, cei care au între 1 și 50 de hectare, la centrele locale arondate APIA și anume la Târnăveni, Târgu Mureș, Sighișoara, Luduș și Reghin. Din 2010, după cum bine se știe, avem aplicația IPA online, în care fermierii își digitizează parcelele, pe această cale îi rog să-și actualizeze aceste declarații pentru că am experiența anilor anteriori în care au fost cazuri când nu s-a ținut cont de aceste lucruri și la momentul în care s-a făcut controlul în teren, fermierul și-a dat seama că a rămas cu parcela neactualizată, astfel că s-a ajuns la penalizări, din păcate”, adaugă directorul.

Reglementări valabile începând din acest an

Modificările care au intervenit pe parcursul anului 2018 ca urmare a actualizării principalelor acte normative din legislația națională, respectiv Ordonanța de Urgență 3/2015 și Ordinul Ministerului Agriculturii nr. 619/2015 sunt următoarele: “Un element de simplificare este că fermierii activi, cei care beneficiau de sprijin de peste 5000 de euro și nu aveau o formă de organizare de tip PFA, II, IF sau societăți comerciale, aveau obligația ca, până la momentul depunerii cererii, de a aduce 3 documente de la Agenția Națională de Administrație Fiscală (ANAF). Două dintre ele s-au eliminat și a rămas de adus doar adeverința de venit pe anul anterior depunerii cererii. Una dintre schemele de plată directă din 2015 încoace, pe lângă plata SAPS, este plata pentru înverzire. În acest caz avem anumite condiționalități noi, de exemplu, la culturile fixatoare de azot, s-a introdus o restricție de folosire a produselor de protecție a plantelor, ceea ce a creat un mic inconvenient. Pentru cultura de soia, până în 2017, inclusiv, se putea solicita concomitent atât sprijinul cuplat, cât și procentul de 5% pentru înverzire obligatoriu, iar din 2018 se restricționează folosirea substanțelor de protecție pe aceste culturi. Începând cu acest an, se pot înființa aceste tipuri de culturi, dar cu condiția să nu se folosească produsele de protecție a plantelor, doar în perioada preemergentă și cea de post recoltare fiind permisă utilizarea acestora, ceea ce mi se pare normal pentru culturile care sunt catalogate ca fiind parte din practicile benefice pentru mediu”, anunță Ovidiu Săvâșcă, directorul executiv al APIA Mureș.

 

A consemnat Denisa MORAR

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE