Home / Business / Ecofruct – Produse naturale, sănătoase, din Mureș (I)

Ecofruct – Produse naturale, sănătoase, din Mureș (I)

Distribuie

În anul 2001, trei asociați, doi nemți și un român puneau bazele firmei Ecofruct, având ca scop valorificarea potențialului de fructe de pădure al României,  precum și dezvoltarea conceptului  de produse ecologice în țara noastră. Sub brandul Ecofruct, o companie mureșeană ne oferă o multitudine de fructe naturale, ciuperci de pădure, miere de albină și sucuri.

„În anul 2002 au apărut pentru prima oară reglementări legislative privitoare la agricultura bio din România. Firma Ecofruct funcționa deja, la acel moment, după sistemul bio european. Ulterior înființării și dezvoltării ca activitate, ne-am extins aria de acțiune asupra întregii Românii. Pot spune că am recoltat fructe de pădure din întreg lanțul carpatic. Marea majoritate a produselor pe care le recoltam erau fructele de pădure, extrem de apreciate în Europa de Vest. Aici mă refer la afine negre și roșii de pădure, mure, zmeură, cătină, porumbele, măceșe, ienupăr, soc, leurdă, ciuperci de pădure, practic o diversitate foarte mare de produse.Toate erau destinate pieței din vest. Erau procesate în România sub formă de congelare, ambalate în vrac și trimise pentru industria procesatoare din vestul Europei, în special cea din Germania”, afirmă Dorin Dogaru, directorul general SC Ecofruct SRL.

Lărgirea portofoliului  Ecofruct

A doua componentă dezvoltată de Ecofruct a fost cea legată de mierea de albine ecologică, destinată pieței din vest, fără să fie neglijată și piața internă.

„În decursul timpului  am sesizat că există și alte segmente care nu sunt acoperite de activitatea ecologică, cum ar fi cea de recoltare și implementare a unui proiect ecologic pe miere de albine. În acest context, am găsit un grup de apicultori pe care i-am consiliat, i-am îndrumat și am reușit să facem primul grup de apicultori bio din România. Lărgind portofoliul, de la fructele de pădure la mierea de albine, aveam o paletă și o diversitate mare de produse destinate pieței din vest”, spune Dorin Dogaru.

 

 

Bogăția naturală a României, „aurul” naturii, cum îl numește directorul Ecofruct, pare să fie sursă de materie primă pentru firmele din vest, ale căror patroni sunt mirați de faptul că noi consumăm prea puțin din ceea ce natura ne oferă cu generozitate aici.

„În vest, la discuțile pe care le aveam cu diverși parteneri, îmi puneau o întrebare dureroasă: de ce voi nu consumați aurul acesta pe care îl aduceți la noi în vest? Voi preferați să consumați ce rejectăm noi, băuturi carbogazoase, iar ce aveți voi mai bun și sănătos nu le vreți”, povestește cu tristețe directorul Ecofruct.

 

Produsele Ecofruct în Auchan și Bio Bazar

 

Deși piața românească a fost una reticientă în ce privește consumul produselor bio, Ecofruct a intrat și în magazine românești. Produsele sănătoase Ecofruct pot  fi găsite în lanțul de supermarketuri Auchan, la raionul de congelate, precum și la magazinul Bio Bazar, situat în Tîrgu Mureș, pe strada Revoluției nr. 4, lângă ”Poșta Veche.”

„În decursul timpului nu ne-a fost deloc ușor, ba din contră, ne-am confruntat și ne confruntăm în continuare cu multe reticiențe ale producătorilor din România, dar și ale consumatorilor. Consumul de produse ecologice în România este unul foarte scăzut, dar, cu toate semnalele pieței, am hotărât să găsim o modalitate de a oferi și pieței interne produse sănătoase, care în proporție de 95 % plecau spre piața din vest. În aceste condiții, am dezvoltat o linie de produse, fructe de pădure ecologice, ambalate pentru piața internă, pe care le-am ofertat spre distribuție și vânzare lanțului de magazine Auchan. În contextul acceptării și încheierii unui parteneriat cu Auchan, am reușit să intrăm aici cu gama de fructe de pădure ecologice. Aici mă refer la afină, mură, un mix de fructe, afină roșie, leurdă, ciuperci congelate și cătină. Toate aceste produse Ecofruct se găsesc în lanțul de magazine Auchan, precum și în Târgu-Mureș, în magazinul Bio Bazar, situat pe strada Revoluției. Este singurul magazin local care are un parteneriat cu noi pentru produsele Ecofruct”, afirmă Dorin Dogaru.

 

 

 

Sucul de mere Ecofruct, românesc, natural și ecologic

 

Cel mai nou produs Ecofruct intrat pe piață este sucul de mere, natural, ecologic, care poate fi găsit atât în supermarketurile Auchan cât și la magazinul Bio Bazar.

„Un alt produs pe care l-am dezvoltat în ultimii ani e sucul de fructe, mere și pere, începând din 2017, pe care le-am ofertat pentru piața internă. Sucul nostru de mere ecologice se găsește tot în Auchan și Biobazar. Este un produs obținut din mere provenite din zone subcarpatice, din soiuri de mere tradiționale românești. Marea majoritate a cantităților de mere se exportă ca și materie primă pentru fabricile de suc de prestigiu din Germania, care se găsesc și în magazinele noastre. Sunt făcute din măr românesc, dar sub un brand german. Am zis că poate și un timid brand românesc, ”Ecofruct”, poate să fie pe piață, iar consumatorii români îl pot aprecia la justa lui valoare. Totodată, pentru târgumureșeni, din cadrul produselor apicole, tot la Bio Bazar se regăsește mierea de albine ecologică, ambalată în borcane de 250 de grame”, menționează Dorin Dogaru.

 

 

Sprijinirea producătorilor locali

 

Conceptul de produs bio are mult de pătimit la noi până să intre în conștiința consumatorului, lucru care nu prea se întâmplă în țările din vest, unde producătorii sunt promovați prin diverse forme.

„Și noi și copiii noștri suntem îndreptățiți să consumăm aceste produse ecologice sub o formă sau alta. Poate că prin diferite mijloace de informare, în școli, grădinițe, e bine să fie promovat conceptul de produs bio, chiar și prin evenimente de genul „Săptămâna fructelor ecologice”. Părinții sunt foarte receptivi la beneficiile alimentelor ecologice, atenți la partea de industrie, de chimie, de tot ce înseamnă contaminare pentru organism.

În țările vestice există un concept pentru cei care produc produse ecologice, care constă în faptul că producătorii ecologici din zona respectivă au posibilitatea să ofere la diferite festivaluri, târguri și manifestări, produsele lor gestionate de comunitate, de Consiliul Local, plătite de către acesta producătorilor locali. Aceste produse sunt de  protocol, astfel ca oamenii să le poată cunoaște, să aibă o cultură despre ce se produce în acea zonă. La noi există două alternative, supermarketul, cu produse din toată lumea, multe chimizate, sau produsele locale care sunt mai aproape de consumator. Ele cresc în preajma ta, muncește cineva cunoscut pentru ele, deci poți avea mai multă încredere în aceste produse. Spun asta din ce am văzut. Am călătorit în vest la multe festivaluri care se organizează cu ocazia promovării produselor locale”, declară directorul Ecofruct.

Detalii despre ceea ce produce Ecofruct și alte amănunte despre implicațiile sociale și de sănătate ale consumului de produse ecologice, locale, veți găsi în partea a doua a articolului despre compania mureșeană.

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Încă o balastieră în județul Mureș

Distribuie Comisia de Analiză Tehnică din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Mureș a decis, recent, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.