Cântecul și jocul popular  oferite în dar femeilor din comuna Deda Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 488 Vizualizări

Cântecul și jocul popular oferite în dar femeilor din comuna Deda

Primăria și Consiliul Local al comunei Deda împreună cu Asociația Culturală „Cununa Călimanilor” a organizat sâmbătă, 3 martie, la Sala de spectacole a Căminului Cultural din Deda un spectacol festiv dedicat Zilei de 8 Martie, Ziua Internațională a Femeii.

„Din acest spectacol fac parte tinerii noștri minunați, publicul poate vedea astfel măiestria cu care știu să joace, alături se soliștii de muzică populară din comună. Ei sunt cei care reprezintă cântecul și jocul popular specific Văii Mureșului Superior peste hotarele țării, la festivalurile la care participă. În acest fel, noi, primăria Deda, susținându-i financiar, nu facem altceva decât să promovăm cultura,  tradițiile noastre și frumusețea portului popular de la Deda. Dacă printre cei 4.310 locuitori ai comunei Deda, 50 % sunt femei, nu pot decât să spun decât că ne îndreptăm gândurile și recunoștința noastră pentru aceste ființe minunate care sunt femeile, cele mai dragi ființe sufletului nostru. Ele sunt mereu alături de noi toți, la bine și la greu, ființe care ne fac viața frumoasă. Suntem mândri să le avem alături, cu satisfacția că avem femei minunate în comunitatea noastră. Acest spectacol este închinat lor, femeilor din Deda.Le doresc tuturor să aibă parte  o primăvară frumoasă, cu bucurie în suflete și multă dragoste din partea celor apropiați și nu în ultimul rând din partea noastră. La mulți ani tuturor”, a precizat Lucreția Cadar, primarul comunei Deda.

Artiștii locali, zestrea de frumos a comunei Deda

Spectacolul dedicat femeii a adus pe scenă soliști și ansambluri folclorice din comuna Deda, știindu-se faptul că Deda, prin zestrea care o are,  poate  să organizeze  un spectacol  doar cu artiști și ansambluri locale. Nu a făcut excepție nici spectacolul de sâmbătă seara, însuflețit de soliștii  Ilinca Fărcaș, Natalia Andone, Mădălina Mureșan,  Ansamblul „Cununa Călimanilor” coordonator  Vasile Gabor, Grupul folcloric „Flori bistrene” coordonat de prof. Silvia Andone. Spectacolul a fost întregit cu oaspeți dragi celor din comuna Deda începând cu Andrei Romanică, prezentatorul spectacolului, și soliștii Andreea Petruț, Monica Pârlea și Ionuț Furnea.

Dansatorii din Deda, din nou la înălțime

Fiecare artist și-a etalat pe scenă talentul muzical, iar dansatorii din Ansamblul „Cununa Călimanilor” au dat încă o dată dovada unei adevărate lecții de frumos, autentic și tradițional al dansului popular românesc, fie că vorbim de jocul din Câmpia Transilvaniei, Fecioreasca fetelor din Crihalma precum și jocul specific Văii Mureșului Superior.Nu s-au lăsat mai prejos nici cei din  Grupul „Flori Bistrene” coordonat de prof. Silvia Andone, cu un recital aplaudat la scenă deschisă. Grupul reunește tineri cu drag de tradiții și folclor printre care și solista Mădălina Mureșan, care revine cu drag de fiecare dată în mijlocul locurilor natale.

„Mă bucur să fiu din nou acasă aici la Deda în acest moment special când sărbătorim femeia. Tuturor ființelor dragi le urez la mulți ani, în special celor care au primit și darul sfânt de a da viață, mamelor. Vă prețuim și nu vă vom uita niciodată”, a precizat solista Mădălina Mureșan.

„Să facem din Deda cea mai frumoasă comună din județul Mureș”

Finalul spectacolului a fost colorat de florile oferite de membrii Ansamblului „Cununa Călimanilor” doamnelor și domnișoarelor  prezente la căminul cultural, sărbătorite cu un o seară plină de cântec, joc și multă dragoste oferite din suflet de organizatori.

„Cât de minunat este jocul popular românesc, tradițiile și costumele noastre populare aici la Deda. În această seară tinerii noștri din Ansamblul „Cununa Călimanilor” s-au întrecut pe ei înșiși pentru a ne demonstra cât sunt de valoroși și reprezentativi pentru comuna Deda. Meritul pentru toate acestea le revin acestor minunați tineri  în frunte cu instructorul coregraf Vasile Gabor. Ne dorim ca prin ce am făcut în această seară să ducem mai departe, împreună cu tinerii comunei, tot ce este frumos, tradițional, să facem din Deda cea mai frumoasă comună din județul Mureș. Avem pentru cine, avem pentru ce și împreună cu întreaga comunitate vom duce mai departe tradiția în comuna Deda”, a spus la finalul spectacolului primarul Lucreția Cadar.

Seara s-a încheiat cu tradiționalul „La Mulți Ani”, intonat de întreaga suflare prezentă sâmbătă seara la Căminul Cultural din Deda cu ocazia spectacolului dedicat Zilei Femeii.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE