Consumă local! Sfaturi avizate de la dr. Kincses Sandor, director executiv al DSVSA Mureş Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 392 Vizualizări

Consumă local! Sfaturi avizate de la dr. Kincses Sandor, director executiv al DSVSA Mureş

Directorul executiv al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Mureş, dr. Kincses Sandor, ne-a oferit un scurt interviu din care veţi afla câteva motive în plus pentru a consuma produsele alimentare autohtone, sfaturi valabile pentru sărbătorile pascale, dar şi date despre controalele efectuate de către instituţie în anul 2017 şi rezultatele acestora. Ştiaţi că suntem, la nivel judeţean, pe locul întâi în ceea ce priveşte producţia de lapte de vacă şi pe locul al doilea ca şi efectiv de bovine din ţară?

 

Denisa Morar: Cum vi se pare iniţiativa luată de noi pentru a promova produsele agro-alimentare locale în ziarul Zi de Zi?

 

Kincses Sandor: Este o iniţiativă foarte bună şi importantă deoarece nu toţi consumatorii cunosc diversitatea de produse alimentare fabricate în Mureş.

 

D.M: Care este importanţa consumului de produse locale şi ce îi sfătuiţi pe târgumureşeni în acest sens?

 

K.S.: Un produs alimentar este cu atât mai bun cu cât este mai proaspăt, mai exact cu cât timpul trecut de la recoltare sau producţie şi până ajunge pe masa consumatorului este mai scurt, cu atât produsul îşi păstrează mai bine proprietăţile nutritive. De ce e bine să consume mureşenii produse locale, aş avea 1 milion de argumente, dar vă prezint câteva: ajută economia locala cu locuri de muncă, precum şi plata taxelor la stat, ajută producătorii locali pentru a-şi putea valorifica producţia, deci prin acestea ne ajutăm, în primul rând, pe noi înşine. Acestea sunt câteva aspecte social-economice, dar vă prezint şi argumente de ordin tehnic, care sunt specialitatea instituţiei noastre: avem al doilea efectiv de bovine din ţară, aproximativ 78.000 capete, suntem numărul 1 la producţia de lapte din România, cu 160 de milioane de litri de lapte procesat în anul 2017, avem 29 de ferme de păsări, cu un efectiv total de 700.000 capete, din care 16 sunt ferme de găini ouătoare care au o producţie de 45 milioane ouă / 2017, avem 7 abatoare de carne roşie şi 1 abator de păsări, 32 unităţi de procesare a cărnii şi 12 unităţi de procesare a laptelui, un efectiv de 600.000 ovine şi aproximativ 80.000 porcine. În judeţul nostru există branduri mari de producători, dar şi produse fabricate în unităţi de capacităţi mai mici, mai puţin cunoscute consumatorilor, dar care fac produse foarte bune, gustoase şi sigure pentru sănătatea consumatorilor. Foarte mulţi procesatori folosesc ingrediente naturale în exclusivitate sau în limita în care procesul tehnologic le permite acest lucru.

 

D.M.: În urma controalelor efectuate de către DSVSA Mureş la unităţile de procesare a cărnii şi a produselor lactate a producătorilor locali, dar şi a celorlalte verificate, ce concluzie exprimaţi acum, la început de an?

 

K.S.: Pe parcursul anului 2017, instituţia noastră a efectuat numeroase controale pe întreg lanţul alimentar, începând cu fermele şi terminând cu restaurantele sau magazinele, controale care s-au lăsat cu aproximativ 140 de amenzi, în valoare de 392.000 lei, dar nu au fost constatate abateri grave şi din fericire, nu am avut nici un caz de toxiinfecţie alimentară în anul 2017. Prin controalele realizate şi prin activitatea pe care o desfăşoară colegii noştri zilnic, în unităţile de abatorizare şi unităţile de procesare – alimente, precum şi medicii veterinari din ferme şi de la circumscripţiile sanitare veterinare de asistenţă, avem un aport ridicat la obţinerea de alimente sănătoase şi sigure pe raza judeţului Mureş.

 

D.M.: Aveţi noutăţi pe care aţi dori să le comunicaţi mureşenilor?

 

K.S.: Având în vedere că suntem în perioada premergătoare sărbătorilor pascale, rugăm consumatorii să cumpere alimente din spaţii amenajate, autorizate sanitar veterinar, aflate sub controlul nostru şi să evite achiziţionarea de alimente de la vânzători ambulanţi, neautorizaţi, care se sustrag controlului, altfel existând riscuri majore de îmbolnăvire.

 

A consemnat Denisa Morar

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE