Share

Home / Cultură / Doliu la Teatrul Național Târgu-Mureş
Mihai Raicu (Sursa: presasm.ro)

Doliu la Teatrul Național Târgu-Mureş

Teatrul Naţional Târgu-Mureş anunţă cu adâncă durere încetarea din viaţă a fostului nostru coleg, conducător artistic și deschizător de drum Mihai Raicu (Timișoara 10 iunie 1923 – Oradea 6 martie 2018).

Mihai Raicu a fost regizorul care a montat prima piesă la secţia română din cadrul Teatrului de Stat Târgu-Mureş.

Pe 10 noiembrie 1962 se joacă primul spectacol cu tinerii actori veniţi la Târgu-Mureş: premiera „Dacă vei fi întrebat” de Dorel Dorian în regia lui Mihai Raicu. În cronica vremii, acest eveniment rămâne marcat de numeroase recenzii elogioase: „(…) primul spectacol al noului teatru a fost un spectacol-jalon, aşa cum prima salvă a tunarilor este menită să regleze tirul. […] anunţă ţelurile urmărite de un mănunchi de artişti care ne-au emoţionat prin sinceritatea şi dorinţa lor de a face mereu mai bine teatru.” Mircea Alexandrescu („Teatrul”)

Aşa se deschide prima pagină a secţiei române din Teatrului Naţional de Stat Târgu-Mureş, sub îndrumarea atentă a regizorului şi a directorului adjunct artistic (1962-1964) Mihai Raicu.

„Cred în tine” de Vadim Korostâliov, premiera: 28 iulie 1963, „Gâlcevile din Chioggia” de Carlo Goldoni, premiera: 21 februarie 1964 și „Gaițele” de Alexandru Kiriţescu, premiera: 9 aprilie 1976 la secția română și „Scandaloasa legătură dintre domnul Keetle si doamna Moon” de J.B.Priestley, premiera: 20 decembrie 1963, „Dragă mincinosule” de Jerome Kilty, premiera: 11 decembrie 1976 la secția maghiară – sunt spectacole montate la Târgu-Mureș, alcătuind cele peste 70 de spectacole montate în teatrele din țară.

„A pune bazele unui nou teatru este ca și cum ai da viață unei progenituri umane… Chinurile facerii sunt asemănătoare, chiar având clădirea, scena și atelierele. Seamănă cu cele de la maternitate.
(…) Dar lăsând amintirile, trebuie spus că trupa română a cucerit publicul, alături de cea maghiară, având azi pe drept titulatura de Teatru Național (nu sunt în țară decât șase). (…) Deci, bilanț pozitiv. Copilul cu scutece la început, a învățat să meargă, să vorbească, ajungând la maturitate, demnitar cultural al țării. Ne aplecăm în fața acestei activități prodigioase și ne scoatem pălăria!” – Zeno Fodor „Teatrul românesc la Târgu-Mureș 1962-2002, Târgu-Mureș, noiembrie 2002”

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regurile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Vernisajul expoziției „Şcoala de-Acasă, Hundorf, 2018”, la ICR

În perioada 3 – 10 decembrie, la sediul Institutului Cultural Român (Aleea Alexandru nr. 38, …

Share
Share