Expozitia “Mineralia” revine la Târgu-Mureş! Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 357 Vizualizări

Expozitia “Mineralia” revine la Târgu-Mureş!

Muzeul Judeţean Mureş organizează, în perioada 6-11 martie, la prima ediție “Mineralia” din acest an.

Pietrele naturale de podoabă folosite în crearea bijuteriilor sunt minerale  formate în adâncurile  pământului, cristalizate în diverse forme, mate sau transparente, prezentând o multitudine de culori şi structuri.

“Pietrele preţioase – safir, rubin, smarald şi diamant – precum şi multe pietre de podoabă – granat, malachit, turcoaz (peruzea), jad, agat, chihlimbar – sunt cunoscute din timpuri străvechi. În timpurile moderne li s-au adăugat sute de specii minerale din grupa pietrelor fine, mai puţin cunoscute dar la fel de interesante: aventurin, labradorit, acvamarin, rodocrozit, serafinit, fluorină, tanzanit, etc.”, au transmis organizatorii, prin intermediul unui comunicat de presă.

Turmalina, un mineral deosebit

Ediţia din această primavară este dedicată unui mineral care uimește prin multitudinea de culori pe care le prezintă: turmalina. Fie că este verde, roz, galbenă, albastră sau neagră, datorită transparenţei și strălucirii speciale, bijuteriile confecționate din acest mineral sunt deosebite. Turmalina a devenit gema timpurilor moderne.

“Toate aceste pietre le puteţi găsi la expoziţia “Mineralia”, într-o mare varietate de bijuterii: coliere cu cristale neşlefuite în forma lor naturală; mărgele rotunde, ovale, aplatizate; mărgele şlefuite alungit, briolet sau picatură; pandante, cercei sau inele cu pietre montate. Descoperiţi drumul de la piatra brută la bijuterie în expoziţia deschisă timp de şase zile la Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Piaţa Trandafirilor nr. 11”, se menţionează în comunicat.

Coordonatorii expoziţiei sunt Angela Săplăcan și Andrei Gorduza, muzeografi geologi.

 

Alex TOTH

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE