Poliţia sprijină derularea concursului “Cetăţenia digitală. Drepturi şi responsabilităţi pe Internet privind datele personale” Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 318 Vizualizări

Poliţia sprijină derularea concursului “Cetăţenia digitală. Drepturi şi responsabilităţi pe Internet privind datele personale”

Siguranţa în mediul online este un deziderat al mai multor instituţii şi organizaţii cu atribuţii în educaţia şi siguranţa copiilor şi tinerilor. Activităţile derulate  constant în unităţi de învăţământ şi nu numai,  pe lângă o mai bună informare a beneficierilor, scot în evidenţă şi diverse lipsuri în pregătirea pentru navigare în siguranţă.

În scopul diminuării riscurilor din mediul online, este necesară cunoaşterea unor măsuri minime de protecţie a informaţiilor private şi de filtrare a celor postate. Analiza răspunsurilor pe care elevii le-au oferit la întrebările legate de cunoaşterea opţiunilor elementare de protecţie online ne arată că procente importante dintre cei care intră pe internet şi în special pe reţelele de socializare, nu sunt la curent cu existenţa acestora sau nu ştiu cum să le folosească. O mare parte a elevilor cunosc regulile elementare de accesare a internetului în siguranţă. Cu toate acestea, procentul celor care nu le ştiu sau le neglijează ne este deloc neglijabil.

Poliţia Română derulează şi susţine activităţile ce au ca scop prevenirea delicnvenţei juvenile şi victimizării minorilor, inclusiv în mediul online.

O astfel de iniţiativă este şi Concursul „Cetăţenia digitală. Drepturi şi responsabilităţi pe Internet privind datele personale.” – lansat de Organizaţia Salvaţi Copiii în cadrul programului Ora de Net (www.oradenet.ro), susţinut de Ministerul Educaţiei Naţionale.

Aflat la a zecea ediţie, concursul se va derula în perioada 12 februarie – 30 martie 2018 şi abordează anual teme diferite. Tematica anului 2018 – „Cetăţenia digitală. Drepturi şi responsabilităţi pe Internet privind datele personale.” – se încadrează în mişcarea globală propusă de INSAFE – reţeaua internaţională a Centrelor Naţionale „Better Internet for Kids”.

În cadrul acestui concurs pot participa clase de elevi şi profesori din învăţământul preuniversitar din România, la categoriile I-III şi grupuri de iniţiativă din cadrul organizaţiilor pentru copii şi tineret la categoria specială.

Clasele de copiii şi adolescenţii coordonaţi de un profesor vor putea participa potrivit categoriei de clasă în care se încadrează, astfel: Categoria I clasele 0 – IV, Categoria II clasele V – VIII, Categoria III clasele IX – XII.

Concurenţii vor lucra pe clase şi vor fi coordonaţi de maxim doi adulţi: învăţători sau profesori. Concursul are ca obiectiv facilitarea participării întregului colectiv de elevi ai unei clase la realizarea unui proiect comun. Rolul coordonatorului este acela de a ghida acest proces de grup şi de a încuraja comunicarea, ideile creative, colaborarea, relaţionarea armonioasă şi implicarea activă a tuturor elevilor.

În cadrul acestei ediţii a concursului, este disponibilă şi o secţiune dedicată grupurilor de iniţiativă organizate în afara unităţilor de învăţământ. (grupuri de iniţiativă formate din minim 10 copii sau tineri aparţinând aceleiaşi instituţii – Club pentru copii, Palatul Copiilor, Centru de zi sau de plasament, Organizaţie non-guvernamentală de tineret, Consiliu de elevi şi tineret, Şcoli postliceale. Fiecare grup va fi coordonat de maxim doi adulţi-facilitatori)

Concursul „Cetăţenia digitală. Drepturi şi responsabilităţi pe Internet privind datele personale.”, propune organizarea de activităţi educaţionale pe această temă: organizarea unei dezbateri, susţinerea unei acţiuni publice şi realizarea unui clip video.

Certificare şi premii. Anunţarea câştigătorilor şi festivitatea de premiere vor avea loc în cursul lunii mai 2018. Toţi profesorii coordonatori şi elevii participanţi care au trimis un proiect valid vor primi adeverinţe care atestă implicarea lor în proiecte educaţionale marca Salvaţi Copiii. Premiile vor consta în echipamente tehnologice oferite de sponsorii concursului pentru clasele şi echipele câştigătoare.

Toate informaţiile privind Regulamentul competiţiei, informaţiile preliminare privind datele personale, Pachetul de resurse pentru promovarea activităţii locale şi Înscrierea în concurs vor fi disponibile accesând pagina www.oradenet.ro/concurs2018.

(Comunicat de presă, IPJ Mureş)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE