Home / Business / Mediul privat din Regiunea Centru beneficiază de importante resurse financiare coordonate de ADR Centru

Mediul privat din Regiunea Centru beneficiază de importante resurse financiare coordonate de ADR Centru

Distribuie

Cererile de finanțare pentru obținerea de fonduri nerambursabile dedicate dezvoltării microîntreprinderilor și IMM-urilor se află într-un proces accelerat de contractare la nivelul Regiunii Centru. Prin programul REGIO 2014-2020, sunt alocate resurse financiare nerambursabile pentru sprijinirea antreprenoriatului, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, dar și prin finanțarea creării și extinderii capacităților avansate de producție și dezvoltare a serviciilor oferite de IMM. Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru derulează acest proces de evaluare, selecție și contractare a proiectelor depuse pe Axa Prioritară 2 a Programului Operațional Regional 2014-2020 la nivelul regiunii, respectiv în județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu. Până în acest moment au fost semnate 149 de contracte pe prioritățile de investiții dedicate microîntreprinderilor (PI.2.1) și IMM-urilor (PI 2.2) din Regiunea Centru, ce au o valoare totală de peste 42 milioane euro.

Bugetul de fonduri nerambursabile al Regiunii Centru pe Prioritatea de investiții 2.1 a Programului Operațional Regional 2014-2020, alocat pentru dezvoltarea microîntreprinderilor din domeniul producției sau prestărilor de servicii, este de 33,45 milioane euro, o firmă putând solicita printr-un proiect o finanțare nerambursabilă de maxim 200.000 euro. În Regiunea Centru, un număr de 497 microîntreprinderi au depus cereri de finanțare în valoare totală de peste 113 milioane euro, prin care au solicitat fonduri nerambursabile de peste 74 milioane euro, mai mult decât dublul sumei alocate.

Pe de altă parte, pentru finanțarea investițiilor în IMM performante, prin Prioritatea 2.2 a Programului Operațional Regional 2014-2020, au fost alocate 24,7 milioane euro, fiecare IMM putând solicita finanțare de maxim 1.000.000 euro per proiect. Până la termenul limită de depunere a proiectelor pe această prioritate, un număr de 225 de firme au depus proiecte cu o valoare totală de peste 257 milioane euro. Prin proiectele depuse s-au solicitat fonduri nerambursabile de aproape 144 milioane euro, de cinci ori mai mult decât suma disponibilă, fapt ce  demonstrează că nevoia de finanțare pentru aceste firme este mult mai mare.

Diferența dintre valoarea totală a proiectelor și sumele nerambursabile solicitate pe fiecare prioritate de investiții, reprezintă contribuția beneficiarilor, în cazul IMM dezvoltate aceasta fiind de minim 30%, iar la microîntreprinderi fiind de minim 10% din cheltuielile eligibile. Activitatea de contractare a demarat anul trecut, în acest moment la nivelul Regiunii Centru fiind semnate 140 contracte pe Prioritatea 2.1 și încă 9 proiecte pe Prioritatea 2.2. În cel mai scurt timp, la sediul ADR Centru din Alba Iulia se vor semna alte 120 de proiecte ale microîntreprinderilor și 66 proiecte ale IMM, aflate în prezent în etapă de precontractare, contracte cu o valoare totală cumulată de circa 110 milioane euro. Fondurile alocate pentru finanțare sunt utilizate de antreprenorii din Regiunea Centru pentru a-și dezvolta afacerile în construcții, în domenii de producție, precum și în domeniul serviciilor pentru firme și pentru populație.

Proiectele finanțate acum prin Regio 2014-2020 completează proiectele finanțate prin programul REGIO în perioada 2007-2013, când alte 248 de microîntreprinderi și 13 structuri noi de afaceri au fost finanțate cu fonduri nerambursabile în valoare de circa 50 milioane euro, care au susținut crearea a peste 3.000 noi locuri de muncă. Investițiile REGIO sunt susținute de ADR Centru pentru creșterea competitivității regionale și pentru îmbunătățirea gradului de atractivitate a Regiunii pentru investitori.

”În această perioadă intensificăm ritmul din procesul de contractare a proiectelor dedicate mediului de afaceri, din mai multe considerente. În primul rând, în precedenta perioadă de finanțare, 2007-2013, când am derulat programele aferente POR, dar și pentru anumite componente privind competitivitatea economică, am constatat că interesul și apetitul pentru astfel de finanțări este foarte mare în cazul mediului privat. Acesta a fost motorul care a susținut economia regională, un exemplu fiind și faptul că în Regiunea Centru, pe Programul Operațional Regional 2007-2013, gradul de absorbție a fondurilor europene a depășit 82%, iar pe programul de competitivitate, POSCCE, absorbția fondurilor alocate a depășit 93%.

Acum, investițiile în economie sunt susținute de investițiile publice, la nivel regional conturându-se tot mai bine un sistem de transport care facilitează legăturile cu vestul Europei, favorizând exporturile și creșterea economică. Concret, în acest moment, pe toate axele POR 2014-2020 avem depuse în Regiune peste 1.000 de proiecte, a căror valoare totală este de peste 6,2 miliarde lei, mult mai mult decât alocarea de la nivel regional. Există semnale că domeniul dedicat microîntreprinderilor va fi relansat în trimestrul II al anului, deci susținem beneficiarii de finanțare să absoarbă eficient fondurile disponibile, prin investiții și achiziții de echipamente performante.

Suntem foarte concentrați să contractăm proiectele firmelor românești, ca să impulsionăm competitivitatea locală și regională, care trebuie să țină pasul cu afluxul de investitori străini. În ultimul an, volumul de investiții străine directe în Regiunea Centru a depășit cu mult 6 miliarde euro, fapt ce a făcut să ne plasăm pe poziția a doua din țară în ce privește totalul investițiilor străine. Dacă în trecut, industria ușoară și industria lemnului ocupau poziții importante în structura investițiilor străine la nivel regional, în prezent industria auto, industria aeronautică, IT-ul și industria farmaceutică sunt principalele domenii în care se concentrează investițiile străine în Regiunea Centru.

Revenind la proiectele pe care le gestionăm în cadrul POR 2014-2020, din datele pe care la avem până în prezent, observăm faptul că investițiile realizate cu fonduri europene sunt orientate preponderent către producție, către retehnologizare și creșterea productivității întreprinderilor finanțate”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Informații privind proiectele contractate în Regiunea Centru în cadrul POR 2014-2020 regăsiți pe pagina www.adrcentru.ro, iar detalii privind instrucțiunile AMPOR asupra activităților pe care beneficiarii trebuie să le deruleze în cadrul proiectelor contractate pentru a obține finanțare nerambursabilă, pot fi consultate pe pagina www.regio-adrcentru.ro, unde sunt publicate și date privind proiectele depuse în cadrul programului REGIO la nivelul Regiunii Centru.

(Comunicat de presă, ADR Centru)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Un nou proiect marca Multinvest: Centru de inginerie inovativă la Târgu Mureș!

Distribuie Comisia de Analiză Tehnică din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Mureș a decis, recent, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.