Ministrul Culturii din România, interpelat de Novák Csaba Zoltán, senator UDMR de Mureş. Pelerinajul de la Șumuleu Ciuc, pe lista UNESCO? Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 618 Vizualizări

Ministrul Culturii din România, interpelat de Novák Csaba Zoltán, senator UDMR de Mureş. Pelerinajul de la Șumuleu Ciuc, pe lista UNESCO?

Senatorul UDMR de Mureş Novák Csaba Zoltán a efectuat o interpelare la adresa ministrului Culturii din România în care solicită includerea pelerinajului de la Şumuleu Ciuc pe lista UNESCO.

„Deziderat legitim al comunității maghiare din Transilvania”

În interpelarea sa, senatorul Novák Csaba Zoltán a solicitat un răspuns de la Ministerul Culturii și Identității Naționale despre situația dosarului Pelerinajului de la Șumuleu de Ciuc și despre demersurile pe care ministerul urmează să depună în viitor în legătura cu includerea pelerinajului în lista reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Imaterial al Umanității.

În decembrie anul trecut, senatorul UDMR de Mureş, membru în Comisia UNESCO din Camera superioară a Parlamentului, a cerut printr-o scrisoare adresată Ministerului Culturii, detalii cu privire la motivele pentru care Pelerinajul de la Șumuleu Ciuc nu a figurat pe agenda summit-ului sud-coreean al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), la începutul lunii decembrie, solicitare care până în prezent nu a primit nici un răspuns.

”Sperăm că actualul ministru al Culturii nu va urma exemplul predecesorului său prin ignorarea valorile culturale din Transilvania. Din 2012, de când la inițiativa președintelui UDMR, Kelemen Hunor, am efectuat primele demersuri în vederea includerii Pelerinajului pe lista UNESCO, Ministerul Culturii nu a sprijinit, nu a considerat o prioritate acest deziderat legitim al comunității maghiare din Transilvania. Mai mult, în 2016, la Adunarea Generală a UNESCO, întrunită în Etiopia, reprezentanţii Ministerului Culturii din România nu au susţinut iniţiativa, ba chiar au mulţumit pentru respingerea acesteia. Această situație nu poate continua în acest fel, trebuie să punem capăt discriminărilor îndreptate împotriva comunității noastre. Din acest motiv am semnalat din nou ministrului Culturii că noi, maghiarii transilvăneni, continuăm să acordăm prioritate includerii Pelerinajului de la Șumuleu Ciuc pe lista patrimoniului universal UNESCO și ne așteptăm la o atitudine corespunzătoare în acest sens din partea ministerului de resort”, a declarat senatorul Novák Csaba Zoltán.

Cel mai mare pelerinaj catolic din centrul şi estul Europei

Totodată, senatorul UDMR de Mureş a reiterat faptul că istoria Pelerinajului de la Șumuleu de Ciuc datează încă din anul 1442. ”Este cel mai mare pelerinaj catolic, nu numai din România, ci din centrul și estul Europei, cu multe elemente comune cu pelerinajul Fatima din Portugalia sau Lourdes în Franța. În afară de pelerinii locali, anual vin la Șumuleu Ciuc credincioși din Ungaria, Slovacia, Austria, Germania sau chiar și Australia. Toate aceste aspecte demonstrează că solicitarea noastră privind includerea pelerinajului pe lista UNESCO este justificată”, a menţionat senatorul Novák Csaba Zoltán.

Alex TOTH

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE